Mii se persoane s-au adunat, luni seara, în fața Turnului Trump din Manhattan, pentru a protesta față de reacția întârziată a președintelui american Donald Trump față de violențele din Charlottesville. Astfel, de teama protestatarilor, liderul de la Casa Albă s-a întors la locuința sa din New York pe o rută ocolitoare, pentru a nu fi ținta furiei oamenilor, scrie tabloidul britanic Daily Mail.
Donald Trump s-a întors, luni, la locuința sa din centrul New York-ului, pentru prima dată de când a fost învestit ca președinte și s-a mutat la Casa Albă, în urmă cu șapte luni. Însă întoarcerea acasă nu a fost lipsită de incidente.
La intrarea în Turnul Trump, unde liderul american are reședința, a fost întâmpinat de mii de oameni furioși că președintele SUA a denunțat violențele de la Charlottesville, și grupurile extremiste, precum Klu Klux Klan, cel neo-nazist și adepții supremației albilor, cu o întârziere de două zile, deși o persoană a murit și 19 au fost rănite de un extremist, la o manifestație.
Protestatarii, adunați în fața Turnului Trump din Manhattan, au avut cu ei pancarte pe care erau scrie mesaje precum: „Două zile prea târziu”, „Refuză fascismul” și au scandat: „Viețile afro-americanilor contează”, „Iubirea, nu ura, va face america măreață”. Totodată, în fața reședinței președintelui american a fost adusă o păpușă gonflabilă care părea a fi o caricatură a acestuia.
„Dotat" cu un ciuf blond, costum închis la culoare și cravată roșie, „Șobolanul Trump", de aproape 5 metri înălțime, al artistului Jeffrey Beebe, a fost afișat la numai două străzi distanță de Trump Tower, unde era așteptat să sosească Trump în prima sa vizită de la preluarea mandatului de președinte, în ianuarie, și mutarea sa la Casa Albă din Washington. Și ca tabloul să fie complet, Șobolanul Trump poartă la cămașă butoni cu steagul Confederației, iar la piept are o insignă cu drapelul Federației Ruse, comentează agenția DPA.
La protest a participat și un fost preot din cadrul Bisericii Unite a lui Hristos. Jan Powell a condamnat răspunsul întârziat al liderului de la Casa Albă privind atacul cu mașina din Charlottesville, în urma căruia o tânără a murit, iar alte 19 persoane au fost rănite.
„Cel mai mult mă deranjează când oameni precum Trump încearcă să ne reducă la tăcere, în ciuda Primului Amendament, care ne oferă dreptul la liberă exprimare. Încearcă să facă asta fie prin știri false, fie prin discurs care incită la ură. Mă rog zilnic pentru el. Suntem, amândoi, oameni”, a spus fostul preot.
Pentru a evita să dea ochii cu protestatarii, Donald Trump a intrat în clădire pe o altă ușă, în jurul orei 21.10. La scurt timp, a postat și un mesaj pe contul său de Twitter: „Mă simt bine să fiu acasă, după șapte luni, dar Casa Albă este un loc special, cum altul nu există. Iar Statele Unite este într-adevăr casa mea!”
Înainte ca președintele Statelor Unite să ajungă în Trump Tower, doi protestatari au reușit să pătrundă în interior. Ei au fost surprinși ținând în mână foi cu mesajul „Ura nu-și poate face locul aici”. Pentru a-i asigura protecția președintelui, poliția a amplasat garduri în apropierea locuinței din centrul New York-ului.
De ce sunt protestatarii supărați americanii pe președintele lor
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, condamnat ferm, luni, violențele izbucnite, sâmbătă, între militanţii extremei-drepte şi contraprotestatarii din orășelul Charlottesville din statul Virginia, potrivit New York Times.
„Rasismul este rău. Iar toți cei care provoacă fapte de violență în numele rasismului sunt infractori și criminali, inclusiv grupurile KKK, neo-naziștii, supremațiștii albi și alte grupuri motivate de ură și bigotism", a declarat președintele american.
Mai mulți dintre consilierii de vârf ai președintelui, inclusiv noul șef de cabinet de la Casa Albă, John F. Kelly, l-au sfătuit pe Trump să emită o declarație mai vehementă privind violențele din Charlottesville, după ce sâmbătă, reacția sa a fost destul de vagă, el condamând „ura şi violenţa de pe multe părţi” și evitând să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă.
O femeie a fost ucisă și 19 persoane au fost rănite când o mașină a intrat într-un grup de contraprotestatari la un miting al naționaliștilor albi. Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat.