0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Eroul de la Charlottesville: A fost lovit în plin...

FOTO + VIDEO: Eroul de la Charlottesville: A fost lovit în plin de mașina extremistului, în timp ce încerca să-și salveze logodnica din fața pericolului. Prietena celor doi, însă, a fost omorâtă

Marcus Martin se afla printre participanții la contramanifestația extremei-dreapta din orășelul Charlottesville din Virginia, când un bărbat care conducea un Dodge Challenger a intrat în mulțime. Astfel, acesta și-a rupt piciorul în timp ce și-a împins logodnica, pe Marissa Blair, din calea mașinii. Prietena celor doi, Heather Heyer, nu a fost la fel de norocoasă, ea pierzându-și viața, scrie Daily Mail.

Marcus Martin, în vârstă de 26 de ani, logodnica sa și mai mulți prieteni se aflau la o contramanifestație, în orașul Charlottesville, când James Alexis Fields Jr., suporter al naționaliștilor albi, a intrat cu mașina în grupul de protestatari. 

Când a văzut mașina accelerând spre cele 20 de persoane care protestau față de manifestația naționaliștilor albi, bărbatul și-a împins viitoarea soție din calea mașinii. 19 persoane, între care și el, au fost rănite. Duminică, el a fost văzut la locul tragediei, într-un scaun cu rotile, având un picior rupt. Alături de mai mult apropiați, Martin a depus un buchet de flori în memoria lui Heather Heyer, care și-a pierdut viața. Oamenii au purtat tricouri cu imaginea tinerei care a murit și pe care era scris mesajul: „Dacă nu sunteți furioși, înseamnă că nu acordați atenție (n.r – incidentului)”.



Logodnica bărbatului Marissa Blair, a declarat în exclusivitate pentru Daily Mail, că îi datorează acestuia viața.

„Mi-a salvat viața. La scurt timp, însă, l-am văzut sub mașină”, a spus tânăra, mărturisind că înainte de incident, se plimbau cu toții pe stradă, scandând și râzând.

„Strigam: <<Ale cui sunt străzile? Ale noastre!>> și ne simțeam bine. Ne aflam la intersecție și încercam să ne decidem dacă o luăm spre stânga sau spre dreapta. Ne-am îndreptat spre stânga. Apoi am auzit un zgomot pe stradă. S-a întâmplat totul atât de repede. Dintr-o dată, am simțit cum am fost împinsă de pe stradă. Martin m-a împins din calea mașinii. A fost atât de rapid totul. El s-a gândit doar să mă salveze. După ce am verificat dacă am fost rănită, m-am întrebat unde era Marcus. M-am uitat spre locul în care se aflau oamenii loviți de mașină, unde am văzut că șapca sa era plină de sânge. Însă Marcus nu era acolo. Când am dat de el, am văzut că nu avea nicio rană. Am fost duși la spital și am auzit pe cineva spunând că femeia căreia i-au aplicat procedura de resuscitare la locul incidentului a murit. Am început să întreb oamenii din jur, dar știam deja că este vorba despre prietena mea, Heather. Ea se afla chiar în fața lui Marcus. A fost absurd. Oamenii spun că noi am greșit, pentru că ne aflam acolo. Dar șoferul este cel are a procedat greșit. De ce ar gândi cineva că este în regulă să faci asta. A intrat pur și simplu în noi”, a declarat Marissa Blair.

Heather Heyer era o „femeie puternică”

Heathr D. Heyer a murit pentru credințele sale, scrie New York Times. Ea a fost descrisă de prieteni ca o persoană pe care o revoltau nedreptățile, ceea ce a determinat-o să participe la contramanifestația din Charlottesville.

„Heather era o persoană atât de bună… Nu merita să moară”, a spus Marissa Blair, pentru New York Times.

Șeful ei a descris-o drept „o femeie puternică”, care se opunea „oricărui fel de discriminare”.

„Hather vedea ceva pe Facebook sau citea vreo știre despre oameni discriminați și se revolta”, a spus Alfred Wilson, precizând că Heather posta, pe contul său de Facebook, mesaje pacifiste, în care vorbea despre egalitate și iubire.

Pentru Heather, activismul însemna mai mult decât să stai la computer: „Trebuie să ieși și să iei atitudine alături de comunitatea ta”, a mai spus prietena lui Heather.

 

Val de proteste în orașele americane

Ca urmare a tragediei, locuitorii din Charlottesville au ținut un priveghi. În alte orașe americane au fost organizate proteste. Unii au manifestat împotriva președintelui Donald Trump și a răspunsului față de atacul cu mașina. Alții și-au exprimat solidaritatea cu victimele, în timp ce au fost și persoane care au acuzat poliția că ar fi complice al violențelor.

În anumite state din sudul Statelor Unite, oamenii au cerut ca monumentele Confederației să fie scoase, acestea fiind și motivul pentru care naționaliștii albi s-au adunat în Charlottesville.



Șeful administrației de la Casa Albă a condamnat, sâmbătă, „ura şi violenţa de pe multe părţi”, însă a evitat să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă, care, deşi au fost responsabili pentru escaladarea violenţelor din Charlottensville, l-au susţinut în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Această atitudine nu a rămas fără ecou și a fost aspru criticată de opoziție, dar și de apropiații lui Trump.

„Este foarte important pentru naţiune să-l audă pe preşedinte catalogând evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militanţii albi pentru supremaţie rasială”, a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

De asemenea, și fosta candidată la alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, l-a criticat pe actualul președinte al SUA. „Fiecare minut în care permitem acestei situaţii să persiste prin încurajări tăcute sau lipsă de acţiune este ruşinos şi ne distruge valorile”, a scris Clinton, pe Twitter.

O femeie a fost ucisă și 19 persoane au fost rănite când o mașină a intrat într-un grup de contraprotestatari la un miting al naționaliștilor albi. Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă