10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Unul din extremiștii americani implicați în protestul de la...

FOTO + VIDEO. Unul din extremiștii americani implicați în protestul de la Charlottesville este fan al Mișcării Legionare din România: Zelea Codreanu și Garda de Fier sunt cea mai mare sursă de inspirație pentru mine

Una dintre figurile centrale ale protestului de sâmbătă din orașul american Charlottesville, soldat cu un incident în urma căruia o femeie a murit și alte 19 persoane au fost rănite, este Matthew Heimbach. El este cunoscut autorităților ca promotor al supremației albilor, întrucât și-a exprimat convingerile extremiste încă din timpul studenției. Însă ideologia lui Heimbbach nu este limitată la rasă, scrie USA Today, precizâd că are legături cu Ku Klux Klan, neagă Holocaustul, îl laudă pe Adolph Hitler și apreciază regimurile lui Putin și Assad.

Totodată, în 26 iunie 2015, Heimbach a acordat un interviu telefonic lui Ryan Hunter, care se prezintă pe blog drept jurnalist și scriitor creștin-ortoxod, în care mărturisea că este admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu și că a venit în România, în luna de miere, unde a discutat cu oamenii despre cum s-a manifestat Mișcarea Legionară.

„Cred că Zelea Codreanu și legionarii săi au fost susținuți de Biserica Ortodoxă Română de la vremea respectivă. Din moment ce mă identific cu opiniile preotului Iustin Pârvu, înseamnă că îl susțin și pe Codreanu. Preotul Pârvu era un membru al Mișcării Legionare. Nu le cer tuturor să devină naționaliști. Nu vreau reformarea Bisericii Ortodoxe, ci doar ca viziunea mea să fie acceptată de biserică”, a spus Matthew Heimbach, întrebat dacă susține poziția lui Codreanu împotriva evreilor.

În opinia sa, „albii ar trebui să aibă dreptul să se separe” de alte grupuri etnice.

„Ce aș spune că am pierdut noi, adepții supremației albilor, este bătălia împotriva imigrației. Mi-aș dori să văd că li se permite comunităților și regiunilor să devină state independente pe continentul amerrican; cred că acest lucru ar aduce o reconciliere rasială. Multe regiuni, în special cele din sud-vestul și sudul SUA ar avea o populație destul de omogenă etnic, dacă s-ar forma state independente. Susțin dreptul la secesiune. Susțin Rusia în majoritatea deciziilor, precum anexarea Crimei, susțin dreptul cecenilor la secesiune, independența scoțienilor, a catalanilor”, a mai spus Matther Heimbach.

În ceea ce privește aparteneța sa la neo-nazism, bărbatul a susținut că nu se identifică astfel.



„Nu mă consider neo-nazist. Codreanu și Garda de Fier reprezintă cea mai mare sursă de inspirație pentru mine. Misiunea lor era să salveze oamenii, prin reformarea Bisericii Ortodoxe din România. Când am vizitat România cu soția mea, am vorbit cu persoane care își aminteau de legionari și am văzut creștini umili și iubitori, care au îndurat tortura în închisoare”, a mai mărturisit el.

Matthew Heimbach, pregătit de „luptă” la Charlottesville

Heimbach, figură centrală a mișcării naționaliste, a ajuns la manifestația din Charlottesville de sâmbătă purtând o cască de protecție și fiind înconjurat de bodyguarzi, potrivit USA Today. Când el și membrii Partidului Lucrătorilor Tradiționaliști au ajuns în fața parcului Emancipation, au fost întâmpinați de contraproestatari, care au încercat să îl blocheze. A urmat o busculadă, mai mulți oameni fiind trântiți la pământ. 

Evenimentul planificat de Heimbach s-a încheiat repede. Astfel, la o oră de la începerea protestului, Poliția Statală a intervenit, precizând că marșul este ilegal. Manifestația a continuat, însă, cele două grupuri folosind violență verbală și fizică. Totodată, Heimbach le-a ordonat adepților săi să forțeze baricada poliției și să pătrundă în anumite zone din parc. Câteva ore mai târziu, o mașină a intrat în contraprotestatari, rănind 19 și cauzând moartea unei femei.

„Cel mai important este să ne arătăm forța. Să arătăm că organizațiile noastrea au fost divizate în clase, pe baza credințelor religioase și pe motive ideologice. Trebuie să asigurăm existența și viitorul copiilor albi; acesta este principalul factor care ne motivează”, declara bărbatul înainte de manifestație.

În opinia sa, identitatea, cultura și religia reprezintă un pericol la adresa Americii, mai precizează USA Today, subliniind că Matthew Heimbach și adepții săi îi admiră pe Adolph Hitler, Vladimir Putin și Bashar al-Assad.


Implicat în mai multe incidente

La jumătatea lunii iulie, bărbatul a ajuns în fața unui tribunal, după ce a îmbrâncit un protestatar de culoare la un protest anti-Trump, în orașul Louisville din Kentucky, potrivit The Guardian.

Astfel, Heimbach a scăpat de 90 de zile de închisoare, cu condiția ca timp de doi ani să nu mai cauzeze alte incidente. Totodată, i s-a impus să participe la cursuri de gestionare a furiei și să evite un comportament violent pe viitor, având de plătit și o amendă de 145 de dolari.

Matthew Heimbach, în vârstă de 26 de ani, a ajuns în atenția publică încă din perioada studenției, când a fondat o uniune a studenților albi, la Universitatea Towson, cu scopul de a patrula prin campus, pentru a stopa un presupus val de infracționalitate, atribuită afro-americanilor.

O femeie a fost ucisă și 19 persoane au fost rănite când o mașină a intrat într-un grup de contraprotestatari la un miting al naționaliștilor albi. Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat.


 
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă