18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Deschide.md: Avionul în care se află vicepremierul rus, interzis în spațiul...

FOTO. Deschide.md: Avionul în care se află vicepremierul rus, interzis în spațiul aerian al României. Precizări MAE. Președintele Igor Dodon amenință. Rusia intervine în scandalul diplomatic

UPDATE 21.00: Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o "provocare intenţionată" care a periclitat pasageri şi care va afecta "grav" relaţiile bilaterale, avertizează Ministerul rus de Externe, care prezintă o notă de protest şi cere explicaţii. Vezi mai multe aici.

UPDATE 20.30: Vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, a oferit, vineri, într-o declaraţie de presă acordată agenţiei TASS, detalii privind interdicţia impusă de autorităţile române avionului în care se afla şi care ar fi urmat să-l ducă la Chişinău.

"În timpul zborului dispeceratul român de la Bucureşti a luat legătura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României", a relatat Rogozin, conform deschide.md.

El a precizat că piloţii au luat legătura cu Budapesta şi că a solicitat ca el, împreună cu delegaţia, să coboare în capitala Ungariei, iar avionul să plece în Republica Moldova.

"Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a declarat Rogozin.

UPDATE 17.00: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat acuzații grave la adresa României, în urma scandalului diplomatic în care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, căruia i-a fost interzisă survolarea spațiului aerian românesc în drum spre Republica Moldova.

”Cum se explică faptul că un deputat român unionist participă la blocarea Aeroportului Chişinău şi împreună combatanţii şi unii membri PDM verifică maşinile la ieşirea din Aeroport? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Asta se numeşte „bespredel” românesc pe pământ moldovenesc. Aceştia se comportă ca tâlharii la drumul mare. Au oprit şi maşinile oficiale care au condus şeicul Arab spre Aeroport.

Cum se explică faptul că delegaţia de artişti, oameni de cultură din Federaţia Rusă, a fost împiedicată să participe la un eveniment festiv pe teritoriul ţării? Ceea ce se întâmplă este o ruşine pe imaginea ţării. Unii indivizi tulburaţi de unionism ne prejudiciază grav imaginea de popor primitor şi echilibrat pe care am avut-o vreme de decenii.

Iar Guvernul şi majoritatea parlamentară încurajează aceste acţiuni absolut scandaloase, numai pentru a fi pe placul patronilor americani”, a declarat Dodon într-o conferinţă de presă organizată după ce România a refuzat accesul în spaţiul său aerian pentru avionul la bordul căruia se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin.

Dodon spune este vorba despre show rusofob. 

„Noi asistăm la un show rusofob fără precedent, care este îndreptat spre distrugerea relaţiilor moldo-ruse. O să le iasă pe ochi acest show, şi mă refer la acei din Partidul Democrat. Toţi foarte bine cine sunteţi voi, dar problema este că Chişinăul şi Partidul Democrat este doar un pion al unui joc politic”, a declarat Dodon, conform unimedia.info.

UPDATE 16.36: Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, potrivit Deschide.md.

„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin, pe pagina sa de Twitter.

Totodată, el a precizat, pentru agenția TASS, că „în timpul zborului dispeceratul Românie din București a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor și pentru a se convinge că la bordul avionului se află delagația rusă și liderul ei. După aceasta am fost anunțați că ne este interzis să intrăm în spațiul aerian al României. Piloții au luat legătura cu Budapesta și am cerut ca eu împreună cu delegația să coborâm în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privința delagației era să se clarifice Ministerul de Externe al Rusie. Totodată, piloții au vrut să se înțeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a mai spus Rogozin.

16.30: Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a intervenit în scandalul diplomatic iscat după interzicerea aeronavei în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, potrivit Agerpres.

„România a procedat cât se poate de corect. Practic a aplicat o hotărâre a Consiliului European, andorsată şi de Parlamentul European care, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, a decis includerea pe o listă de sancţiuni atât a unor companii ruseşti, dar şi a unor demnitari şi oameni de afaceri, persoane cu responsabilităţi politice în statul rus. Dânşii au interdicţie de călătorie şi din această perspectivă evident că orice fel de călătorie, cu indiferent ce mijloace de transport, este supusă jurisdicţiei în acest context", a spus Cristian Diaconescu, pentru Agerpres.

16.15: România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spațiul aerian al țării, au declarat, vineri, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru Agerpres.



România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin și care se îndrepta spre Chișinău, potrivit unor surse citate de Deschide.md.

Potrivit sursi citate, vicepremierul Rusiei ar fi trebuit să ajungă la Chişinău, însă i s-a interzis să tranziteze România, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc să intre în spaţiul său aerian. La momentul interdicței, aeronava în care se află Rogozin s-a aflat deasupra Ungariei.

Potrivit Pro TV Chişinău, care citează site-ul www.flightradar24.com, avionul de pe cursa Moscova – Chişinău a decolat din capitala rusă, a zburat deasupra Belarusului şi Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a întors.



„Anterior, lui Dmitri Rogozin i-a fost interzis să tranziteze România, iar avionul de pe această cursă urma să ajungă la Chişinău, survolând spaţiul aerian din ţara vecină, întrucât Ucraina a interzis ca orice avion rus să zboare deasupra ţării", scrie Pro Tv Chişinău, potrivit News.ro.

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, le-a transmis autorităţilor moldovene că este pregătit să vină în ţara vecină cu motocicleta sau elicopterul, după ce premierul Pavel Filip şi preşedintele legislativului Andrian Candu au declarat că nu-i vor permite controversatului politician rus să survoleze cu un avion militar spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă