19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Coreea de Nord anunță lansarea cu succes a unei noi rachete...

VIDEO. Coreea de Nord anunță lansarea cu succes a unei noi rachete balistice. Experți: Dispozitivul ar putea lovi Alaska

UPDATE 09.50: Coreea de Nord a anunțat că testul cu rachetă balistică intercontinentală a avut succes, potrivit The New York Times.

Astfel, Phenianul susține că evenimentul de marți reprezintă un progres.

Copreședintele Programului Global de Securitate din cadrul Uniunii oamenilor de știință, David Wrigght, susține că o astfel de rachetă nu are capacitatea să țintească Hawaii, dar că ar putea lovi Alaska. Ipoteza este susținută și de Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury.

„Este semnificativ testul. Chiar dacă are o rază de acțiune de 7.000 de kilometri, o rachetă cu o rază de acțiune de 10.000 de kilometri, care ar putea lovi New York-ul, nu este prea departe”, a spus el.

 

 

 


Coreea de Nord a lansat, marți, o rachetă balistică din nordul țării, în apropierea frontierei cu China, potrivit armatei sud-coreene, informează agenția Yonhap, citată de Agerpres.

Racheta a fost lansată din nordul țării, din apropierea localității Banghyon din provincia Pyongan de Nord, în jurul orei 4.00 GMT (1.00 ora României). După un zbor de aproximativ 40 de minute, traiectoria de aproximativ 930 de kilometri s-a încheiat în Marea Japoniei, în zona economică exclusivă niponă. Modelul rachetei nu a fost încă precizat.

Potrivit comandamentului militar american din Pacific, Centrul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a monitorizat racheta timp de 37 de minute și a estimat că nu reprezintă o amenințare pentru America de Nord. Forțele armate ale Statelor Unite apreciază că racheta a fost de tipul cu rază medie de acțiune, nu intercontinentală.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat de urgență Consiliul Național de Securitate de la Seul. Și în Japonia a fost convocat Consiliul Național de Securitate, iar premierul Shinzo Abe a declarat presei că incidentul „arată clar că amenințarea (din partea Coreei de Nord) crește". Guvernul de la Tokyo a înaintat celui de la Phenian un protest ferm în urma evenimentului, a anunțat secretarul-șef al cabinetului nipon, Yoshihide Suga. Potrivit acestuia, nu există rapoarte că racheta ar fi lovit vreo navă.

 Trump a comentat lansarea de marți în rețeaua Twitter: „E greu de crezut că Coreea de Sud și Japonia vor mai tolera asta multă vreme" și "poate China va face o mișcare grea împotriva Coreei de Nord și va pune capăt o dată pentru totdeauna acestei inepții". Casa Albă nu a comentat oficial.

Cele mai recente lansări de rachete din Coreea de Nord au avut loc la începutul lui iunie. Obiectivul Phenianului este dezvoltarea unei rachete cu încărcătură nucleară, cu rază lungă de acțiune, care să poată lovi teritoriul continental al Statelor Unite.

Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă