19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConflict între Qatar și mai multe state arabe. Arabia Saudită a închis...

Conflict între Qatar și mai multe state arabe. Arabia Saudită a închis birourile televiziunii qatareze Al Jazeera

Arabia Saudită a închis, luni, birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, la câteva ore după ruperea relațiilor cu Qatarul de către regatul saudit și patru aliați ai săi, informează agenția Spa, citată de AFP, potrivit Agerpres.

 

„Ministerul Informațiilor a închis birourile televiziunii Al Jazeera și i-a retras licența'', a precizat Spa.

Înființată în urmă cu peste 20 de ani de către guvernul Qatarului, televiziunea Al Jazeera, care dispune de aproape 80 de birouri în întreaga lume și transmite în mai multe limbi, a reprezentat cutia de rezonanță a mișcărilor Primăverii Arabe. Dar detractorii săi consideră linia sa editorială prea favorabilă islamiștilor, văzând în ea uneori un instrument în serviciul diplomației Qatarului. Printre altele, rețeaua qatareză de televiziune beIN Sports nu mai este accesibilă prin cablu în Emiratele Arabe Unite, a indicat un agent al companiei emirateze de telecomunicații DU.

„Primim un mare număr de apeluri pe această temă'', a declarat pentru AFP un reprezentant al DU, confirmând faptul că nu este accesibilă rețeaua beIN Sports, fără să poată oferi motivele.

Bahreinul, Arabia Saudită, Egiptul și Emiratele Arabe Unite au anunțat, luni, întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că susține terorismul. Această măsură „decisivă" a fost luată ca urmare a „încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani", se anunţă într-un comunicat semnat de reprezentanții statelor.


Citește și: Analiză Reuters: Disputa dintre Qatar și vecinii săi ar putea provoca pierderi de miliarde de dolari

Ruperea relațiilor diplomatice dintre Qatar și vecinii săi din Golf ar putea costa Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein miliarde de dolari, din cauza încetinirii comerțului și a investițiilor, precum și a creșterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.


Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic. În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţare este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Stat Islamic.


Citește și:  Qatarul, legături primejdioase cu Iranul: De ce au decis statele arabe să rupă legăturile cu Doha

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul, autoritățile din Yemen și Libia, care se află în conflict cu rebelii susținuți de Iran, au rupt luni relațiile diplomatice cu Qatarul.


 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă