9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialClopotul Big Ben, simbolul Parlamentului de la Londra, va fi oprit timp...

Clopotul Big Ben, simbolul Parlamentului de la Londra, va fi oprit timp de patru ani. De ce s-a luat această decizie

Clopotul Big Ben, din turnul cu ceas al Parlamentului britanic, va înceta să mai bată în după-amiaza zilei de 21 august 2017, informează luni agenția Reuters citată de Agerpres.

Clopotul va rămâne tăcut pentru următorii patru ani, întrucât în această perioadă sunt programate lucrări de renovare, a anunțat luni Camera Comunelor.

Deși ciocanele care au acționat clopotul de 13,7 tone la fiecare oră în ultimii 157 de ani vor fi desprinse de ceas, acesta va marca în continuare sonor evenimentele importante cum ar fi sărbătorirea Anului Nou.

"Lucrările de renovare vor proteja ceasul pe termen lung și vor contribui și la conservarea clădirii care îl adăpostește, Turnul Elisabeta", a spus Steve Jaggs, paznicul orologiului.

Situat pe malul Tamisei, Palatul Westminster găzduiește Parlamentul britanic, face parte din patrimoniul cultural mondial și este un important punct de atracție turistică. Jaggs invită publicul să asculte ultimele bătăi de clopot lunea viitoare.

Înalt de 96 de metri, Turnul Elisabeta, despre care se crede că este cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja înconjurat de schele în cadrul unui proiect major de renovare.

Ceasul va fi demontat, fiecare rotiță va fi curățată și reparată, rama din fontă va fi reînnoită, iar limbile vor fi  recondiționate.

Fațada ceasului va rămâne în continuare vizibilă și funcțională, indicând ora exactă în tăcere, acționată de un motor electric până la reinstalarea mecanismului original.

Și celelalte clopote care bat la fiecare 15 minute vor rămâne în tăcere pe parcursul lucrărilor de renovare programate să se finalizeze în 2012 când sunetul familiar al lui Big Ben se va auzi din nou.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă