Cine folosește alfabetul latin pentru "limba moldovenească" primește amendă 50 de euro în Transnistria

de Mihai Diac , 13 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 12:03, 13 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Simpla utilizare a alfabetului latin pentru așa-numita limbă moldovenească poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, unde dreptul la educație întâmpină numeroase restricții atunci când este vorba de grafia latină, se menționează într-un raport Promo-LEX (o organizație neguvernamentală de la Chișinău), relatează luni publicația Independent.md citată de Agerpres.

Potrivit acestui raport, în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului.

Astfel, liceul 'Evrica' din Râbnița — unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din Transnistria — este obligat să achite peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului. De fapt, conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul 'Alexandru cel Bun' din Tighina/ Bender; liceul 'Ștefan cel Mare' din Grigoriopol; liceul 'Lucian Blaga' din Tiraspol; liceul 'Evrica' din Râbnița; liceul 'Mihai Eminescu' din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse numai că traduse în 'limba moldovenească', adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicația Ziarul de Gardă din Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului — teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state—, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Comentarii

 • lupsa

  13 noiembrie 2017 15:40

  Oferta originala munca complet in orele dvs libere acum cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email onlineproiect86gmail.com

  raspunde comentariului
 • Subtirelu

  13 noiembrie 2017 14:54

  Pai daca au scoli de predare in romana deci grafie latina cum sa dai amenda in scoala sau cum sa predai latina slava,probabil savantii lingvisti tiranispolezi au gasit ei o metoda stiintifica...eu zic sa invete toti in latina ca e o limba a viitorului.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design