Autoritatea electorală din Turcia a respins cererea Opoziției de anulare a referendumului care sporește puterea președintelui Erdogan

de Mihai Diac , 19 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 18:42, 19 aprilie 2017
Foto: Arhivă

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) al Turciei a respins, miercuri, reclamațiile depuse de partidele de opoziție ce au cerut anularea referendumului desfășurat duminică, informează agențiile de presă internaționale citate de Agerpres.

Pe baza rezultatelor oficiale ale acestui referendum, președintele Recep Tayyip Erdogan își extinde atribuțiile.

Opoziția a invocat fraude, în special considerarea drept valide a buletinelor de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie.

Potrivit presei turce, dintre cei 11 membri ai YSK, 10 s-au pronunțat pentru respingerea cererii opoziției de anulare a referendumului.

Conform ultimelor rezultate, circa 51,4% dintre cei prezenți duminică la urne s-au pronunțat pentru transformarea Turciei într-o republică prezidențială, fapt ce va implica extinderea prerogativelor președintelui Erdogan, care va prelua și atribuțiile șefului guvernului.

Principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), se numără printre cele care au cerut luni anularea referendumului, această formațiune menționând că ia în calcul și sesizarea Curții Constituționale și apoi a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Același partid a anunțat că se retrage din parlament, dar miercuri a revenit asupra acestei decizii.

 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design