10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAustria: Conservatorii doresc declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

Austria: Conservatorii doresc declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

Partidul Popular Austriac(OeVP) va cere convocarea alegerilor parlamentare anticipate, a anunțat noul lider al formațiunii, Sebastian Kurz, desemnat duminică, informează AFP, citat de Agerpres.

„În opinia mea, prima etapă este să facem o propunere comună în vederea alegerilor viitoare", a declarat conservatorul Sebastian Kurz, ministru de externe în actualul guvern, în cursul unei convenții a OeVP la Viena care l-a propulsat la conducerea partidului.

Astfel, conservatorii, care se află la putere din 2007 alături de Partidul Social-Democrat (SPOe), urmează să găsească o majoritate printre deputați pentru a vota această propunere de organizare a legislativelor anticipate, consideră observatorii care sunt de părere că alegerile sunt inevitabile și vor avea loc la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie.

În cursul zilei de duminică, și cancelarul social-democrat, Christian Kern, a afirmat că, „în mod cert, vor fi organizate alegeri în toamna acestui an".

La mai puțin de un an de la prezidențialele cu suspans din Austria, scrutinul legislativ va îndrepta din nou atenția spre mica republică alpină din centrul Europei din cauza ponderii extremei drepte în intențiile electoratului, pe fondul ascensiunii populismului în Europa. Mandatul actualul Parlament ar trebui să se încheie în toamna lui 2018, dar speculațiile privind alegeri anticipate au început să circule de câteva luni într-un context de paralizie crescândă a acțiunii guvernamentale, pe fondul susținerii unor politici diferite și al disputelor personale.

Christian Kern, 51 de ani, aflat în fruntea guvernului de un an, repetase în ultimele zile că dorește să ducă actualul mandat până la final. Calendarul s-a accelerat însă odată cu demisia neașteptată, miercuri, a vicecancelarului și lider al OeVP din 2014, Reinhold Mitterlehner, uzat de luptele pentru putere din cadrul coaliției și partidului său.

Social-democrații și extrema dreaptă (Partidul Libertății, FPOe) se află aproape la egalitate în intențiile de vot, devansând semnificativ formațiunea conservatoare. Ascensiunea lui Sebastian Kurz, foarte popular în rândul electoratului, ar putea relansa jocul și acționa ca un electroșoc în favoarea dreptei. La 30 de ani împliniți în august și membru al guvernului de la vârsta de 24 de ani, Sebastian Kurz reprezintă mai degrabă aripa de dreapta a partidului său. Tânărul șef al diplomației austriece a fost unul dintre principalii susținători ai închiderii frontierelor de-a lungul rutei Balcanilor în cursul crizei migratorii din 2015 și 2016.

 

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă