18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAsasinul Breivik, declarat iresponsabil

Asasinul Breivik, declarat iresponsabil

Experţi norvegieni în psihiatrie, chemaţi să se pronunţe asupra responsabilităţii penale a lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie, din Norvegia, soldate cu 77 de morţi, estimează că era psihotic şi deci penal iresponsabil. Parchetul a anunţat că extremistul ar putea evita închisoarea.

 

Extremistul de dreapta a dezvoltat cu timpul „o schizofrenie paranoică” a declarat procurorul Svein Holden, citând concluziile raportului remis de experţii psihiatrici Synne Serheim şi Torgeir Husby. Pentru Parchet, el este pasibil de o internare într-o instituţie psihiatrică, şi nu de pedeapsă cu închisoarea. „Concluzia este că… era nebun”, a declarat procurorul Svein Holden la o conferinţă de presă. „El trăieşte în propria lume delirantă, iar gândurile şi actele sale sunt determinate de acest univers”. Tribunalele norvegiene  pot solicita o nouă expertiză sau să pună la îndoială concluziile evaluării psihiatrice, dar aşa ceva se întâmplă foarte rar, arată media din Norvegia.

Raportul medical de 240 de pagini va fi examinat de o comisie medico-legală care trebuie să se asigure că au fost îndeplinite toate exigenţele profesionale. Ultimul cuvânt asupra responsabilităţii penale a lui Breivik va reveni tribunalului, care în general urmează recomandările experţilor. Asaltat de ziarişti la sosirea la tribunalul din Oslo unde urma să depună copii ale raportului, Torgeir Husby a declarat că nu există dubii în ce priveşte concluziile. Pentru expertiză, cei doi psihiatri au avut 13 întâlniri cu Behring Breivik la închisoarea de înaltă securitate Ila, de lângă capitala norvegiană, unde se află în detenţie provizorie.

Masacru cu 77 de morţi

Atacurile din 22 iulie, cel mai sângeros masacru comis în Norvegia după cel de-al doilea război mondial, au şocat profund ţările scandinave. Atunci, Breivik, 32 de ani, a detonat o bombă în apropierea sediului guvernului din Oslo, apoi a deschis focul timp de o oră şi jumătate contra unei reuniuni a tinerilor laburişti pe Insula Uteoya, la 40 km nord-vest de capitală. Au  murit 77 de persoane, în principal tineri.

Sub aparenţa unui tip banal, Breivik şi-a petrecut o treime din viaţă punând la punct un proiect extremist care l-a transformat în unul din ucigaşii cei mai sângeroşi din istorie.Pe Facebook, el se declara „conservator”, „creştin”, interesat de vânătoare şi de jocuri ca „World of Warcraft”.

Procesul lui Breivik, un extremist de dreapta, urmează să înceapă pe 16 aprilie 2012, iar pedeapsa maximă prevăzută de legea norvegiană pentru acest tip de infracţiune este de 21 de ani de închisoare, dar o reformă în justiţie permite menţinerea unui deţinut în spatele gratiilor atâta vreme cât este considerat periculos.

Breivik se consideră în cruciadă contra „invaziei musulmane” şi a multiculturalismului în Europa, recunoaşte că este autorul celor două atacuri dar refuză să pledeze vinovat, estimând că este vorba de un act de război şi gestul său a fost „atroce, dar necesar”.

Avocatul  lui Breivik a declarat pentru presă că el va trebui să beneficieze de o reducere a pedepsei pentru că s-a predat poliţiei fără a opune rezistenţă, pentru că a recunoscut faptele şi pentru că s-a arătat cooperant.  

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă