9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA la Chișinău dezaprobă modificarea legii electorale în Republica Moldova, în...

Ambasada SUA la Chișinău dezaprobă modificarea legii electorale în Republica Moldova, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția

Ambasada Statelor Unite la Chişinău și-a exprimat dezamăgirea față de aprobarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a sistemului electoral mixt, în ciuda recomandărilor contrare venite din partea Comisiei de la Veneţia şi a OSCE.

”Statele Unite îşi arată dezamăgirea în legătură cu decizia Parlamentului şi Guvernului Moldovei de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetăţenii moldoveni”, precizează comunicatul transmis, duminică, de Ambasada SUA la Chişinău.

Pe de altă parte, premierul României, Mihai Tudose, a declarat vineri, la Chișinău, că adoptarea noului sistem electoral nu afectează procesul democratic din Republica Moldova și că criticile împotriva acestei modificări legislative reprezintă ”o distorsionare a realităţii de neprieteni”.

Lidera partidului de opoziție, Maia Sandu, l-a criticat, la rândul ei, pe Mihai Tudose pentru această declarație.


”Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forţele pro-Kremlin la următoarele alegeri şi care înseamnă sfârşitul democraţiei în Republica Moldova. O lege criticată de instituţiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eşuat în România, Georgia şi Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova”, a scris Maia Sandu pe contul ei de Facebook.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal a fost aprobat joi în lectura finală, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar unii oameni politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot din Republica Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă