16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAkbar Hashemi Rafsandjani îşi anunţă sprijinul pentru Hassan Rohani la prezidenţialele din...

Akbar Hashemi Rafsandjani îşi anunţă sprijinul pentru Hassan Rohani la prezidenţialele din Iran

Akbar Hashemi Rafsandjani, figură importantă a regimului iranian, eliminat din cursa prezidenţială de vineri, şi-a declarat oficial, marţi, susţinerea pentru candidatul moderat Hassan Rohani, relatează AFP, conform Mediafax.

“Voi vota pentru Dr. Rohani, care a intrat în cursă după ce m-a consultat”, a declarat Rafsandjani, care a îndeplinit două mandate de preşedinte al Iranului, în perioada 1989-1997, citate de agenţia de presă ILNA.

“Îl consider drept mai calificat (decât ceilalţi candidaţi), pentru a conduce Executivul”, a declarat el. În cursa pentru postul de preşedinte mai sunt alţi cinci candidaţi, patru conservatori şi un moderat.

Acesta este a doua susţinere importantă adusă marţi lui Rohani. Mai devreme, fostul preşedinte Mohammad Khatami, lider al mişcării reformatoare, le-a cerut iranienilor să-l voteze pe Rohani.

“Cer tuturor, mai ales reformatorilor şi (…) tuturor celor care doresc măreţia naţiunii noastre, să participe la alegeri” şi să voteze “pentru Rohani”, a declarat el.

Rohani, rămas singurul candidat din tabăra reformatorilor şi moderaţilor, se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea taberei conservatorilor, cu candidaţii Said Jalili, Ali Akbar Velayati şi Mohammad Basher Ghalibaf.

Ceilalţi doi candidaţi, conservatorul Mohsan Rezaie şi moderatul Mohammad Gharazi, au rămas în urmă în cursa pentru preşedinţie.

Rafsandjani a fost descalificat de către Consiliul Gardienilor Constituţiei, însărcinat cu validarea candidaturilor. El nu a dorit să conteste decizia.

Cu toate acestea, potrivit agenţiei ILNA, fostul preşedinte a explicat că descalificarea sa a fost decisă după ce “un oficial de rang înalt al securităţii a asistat, contrar normelor şi legii, la reuniunea Consiliului”.

“Oficialul a declarat: «o participare a lui Rafsandjani la alegeri ar putea duce la victoria sa zdrobitoare»”, a declarat fostul preşedinte, citând oficialul, fără să îi precizeze numele.

“Oficialul a convins apoi Consiliul să mă descalifice, cu pretextul fragilităţii (sănătăţii) mele”, a declarat Rafsandjani, în vârstă de 78 de ani.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă