19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialRezultatele testului comparativ pentru mașini de spălat

Rezultatele testului comparativ pentru mașini de spălat

Majoritatea consumatorilor este atrasă de anumite produse şi datorită preţului acestora. Dacă preţul nu este acceptabil şi din punct de vedere al puterii lor de cumpărare, atunci aceştia vor considera produsul respectiv ca fiind impropriu satisfacerii necesităţilor lor, indiferent de calitatea pe care ar avea-o acesta.

Acest raţionament – produsele de calitate au preţuri mari – poate aduce prejudicii financiare consumatorului, deoarece economia pe care ar obţine-o cumpărând produse la preţuri mici poate fi erodată de cheltuielile ocazionate de fiabilitatea redusă a acestora, adică de întreruperile dese ce apar în timpul utilizării în cazul produselor de folosinţă îndelungată. Această mentalitate păguboasă se poate schimba numai printr-o informare şi educare continuă a consumatorilor de către organizaţiile neguvernamentale.

“Testele comparative reprezintă instrumentul de lucru cel mai des folosit de către marile asociaţii de consumatori. Obiectivul testelor comparative efectuate pe diferite produse este acela de a furniza consumatorilor informaţii independente în ceea ce priveşte diferenţele de calitate dintre modelele aflate pe piaţă. Cu ajutorul rezultatelor obţinute în urma testării şi evaluării produselor şi a diseminării informaţiilor către consumatori, aceştia sunt ajutaţi să aleagă produse în cunoştinţă de cauză. În concluzie, testele comparative contribuie la formarea unui consumator avizat, responsabil şi adept al unui consum sustenabil“, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Cum să alegem mașina de spălat rufe

Cumpărarea unei maşini de spălat rufe este o investiţie pe termen lung. Atunci când faceți o astfel de achiziţie, trebuie să vă gândiți nu doar la preţ, ci şi la performanțe și anume, spălarea, clătirea și stoarcerea. O mașină de spălat rufe bună trebuie să spele, să clătească și să stoarcă bine. În cadrul analizei zgomotul, consumul de energie și de apă sunt măsurate, funcțiile sunt inventariate și manualul de utilizare și instalare este analizat. Ușurința utilizării și din perspectiva consumatorilor cu dizabilități sau în vârstă este analizată și notată. Funcțiile de genul celei care permite blocarea panoului de comandă în timpul funcționării pentru a nu putea fi manipulate de către copii sau cea de reglare a vitezei de rotație, supradozaj sau posibilitatea de a adăuga un ciclu de clătire aduc puncte în plus la rezultatul final.

Testarea a luat în calcul criterii precum performanţele, durata programelor, consumul de energie electrică şi de apă, zgomotul produs, manualul, uşurinţa utilizării şi calitatea materialelor. Testele au fost realizate la laboratoare acreditate, la aceste teste participând şi alte organizaţii de consumatori din UE. Testele efectuate sunt teste comparative, ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii şi criterii de testare pentru toate modelele. Atât temperatura, cât şi umiditatea din laborator sunt monitorizate şi menţinute la aceleaşi valori pe toată durata testării şi pentru toate modelele testate. Duritatea apei, dar şi temperatura acesteia sunt aceleaşi pentru toate criteriile de testare la care sunt supuse modelele.

Criteriile după care alegi o maşină de spălat

Frecvența spălării! Avem nevoie de o mașină cu capacitate mare? Folosim capacitatea mașinii de spălat la maxim?

Tendința producătorilor de mașini de spălat rufe este să scoată pe piață modele cu capacitate de încărcare din ce în ce mai mare. Dacă în trecut capacitatea medie a unei mașini de spălat rufe era de 4-5 kg, în prezent capacitatea medie este de 7 kg.  Cele mai mari mașini de spălat rufe  pe care APC-România și organizațiile de consumatori care fac teste comparative le-au testat au capacitatea de încărcare de 11 kg. Consumatorii care spală mai mult de 5 ori pe săptămână sunt tentați să opteze pentru o mașină cu capacitate mai mare atunci când achiziționează un model. Trebuie totuși să țineți cont de faptul că, dacă nu utilizați o  mașină de spălat rufe cu capacitate de încărcare mare cu o cantitate de rufe pe măsura capacității ei, consumul de energie și de apă nu va fi rentabil. Este foarte important să vă analizați obiceiurile, cât de des spălați și ce cantitate de rufe spălați. Altfel, o mașină de spălat rufe cu capacitate mare, neutilizată la capacitatea ei maximă nu va fi decât un mare consumator de apă și energie, iar în final veți plăti pentru un kg de rufe spălate mai mult. Recomandarea APC-România este să alegeți un model de mașină de spălat rufe care să fie dotată cu senzor de cântărire a încărcăturii de rufe.

Viteza de rotație mare este utilă? E rentabil să plătim pentru ea?

Viteza de rotație este un alt aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când achiziționați un nou model de mașină de spălat rufe. Există pe piață modele cu viteze și de 1.800 rpm/minut. Mașinile cu viteze de rotații mari vă permit să scoateți rufele cu o cantitate de apă mai redusă, timpul de stoarcere fiind și el mai mic. Totuși,  acest lucru se realizează cu un consum de energie mai mare și cu un cost în plus la achiziționare. Consumatorul român este obișnuit să usuce rufele pe balcoane sau în diferite locații expuse, rotațiile mari nefiind necesare pentru obiceiurile noastre de uscare a rufelor la soare. O mașină cu rotații mari este bună într-un climat mai răcoros sau pe timpul iernii. Chiar dacă există modele cu rotații de peste 1.200, APC-România recomandă pentru achiziționare mașini cu viteze de 1.200 rotații pe minut. Dacă totuși optați pentru o mașină de spălat cu viteze de rotații mai mari alegeți un model care vă permite să reglați viteza de rotație. Majoritatea modelelor noi au această funcție ce permite să alegeți viteza de rotație.

Cât consumă o mașină de spălat? Consumul de energie scăzut oferă și performanțe bune?

Clasa energetică este un alt aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când achizitionați o mașină de spălat. Pe piață există modele cu clasă energetică de la A+++ până la D. Modelele din clasa A+++ consumând cea mai mică cantitate de energie, iar cele din clasa D cea mai mare. Există totuși un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere atunci când alegeți clasa energetică. Chiar dacă este de preferat să alegeți o mașină economică, aceasta trebuie să și spele, nu? O clasă energetică bună nu înseamnă neapărat că mașina și spală bine. Consumul scăzut de energie și de apă pot reduce mult din performanțele mașinii de spălat. Ca și concluzie, clasa energetică este un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere când achiziționați un model nou, dar verificați si performanțele pe care mașina le are în testele noastre.  Consumul de energie variază în funcție de temperatura pe care o utilizați atunci când spălați. Cu cât temperatura utilizată este mai mare, cu atât și consumul este mai mare, pentru că apa trebuie încălzită, iar acest lucru se face cu un consum de energie. Testele realizate de către -APC-România utilizează temperatura de 40 grade Celsius. Dacă o mașină de spălat are rezultate bune la temperaturi de 40 grade, clar are și la temperaturi mai mari. 

Cum vă feriţi de alergiile la detergenţi

Consumatorii cu o piele mai sensibilă sau care sunt alergici la detergent ar trebui să aibă în vedere atunci când aleg un nou model de mașină de spălat ca aceasta să aibă funcția de clătire extra. Oricât de bine ar clăti o mașină de spălat rufe, detergentul nu este în totalitate îndepărtat din țesături, iar pentru unii consumatori ar putea fi o problemă.  Soluția este funcția de clătire în plus. De multe ori detergentul pudră nu este dizolvat în totalitate, acesta rămânând în țesături. Dacă sunteți sensibili, ar trebui să luați în considerare utilizarea detergentului lichid în locul celui pudră. O altă funcție importantă pentru cei cu pielea sensibilă este cea care detectează dacă a fost folosit prea mult detergent. Se numește supradozare, iar în cazul acesta mașina va adăuga un ciclu de clătire.

* Produsele marcate cu roșu nu se regăsesc pe piața românească

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Ministerul Energiei: Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale...

Reprezentanţii Ministerului Energiei au subliniat că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă