Un nou cutremur, cu magnitudinea de 3,1 pe Richter, a avut loc, sâmbătă, la ora 12.15, în zona seismică Vrancea, la mai puțin de 12 ore de la seismul de 5,3 grade, resimțit în mai multe zone din țară, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul a avut loc la o adâncime de 143,2 kilometri.
Cutremurul vine după cel produs sâmbătă noaptea, la ora 2:11, de 5,3 grade pe scara Richter, și după cel de la ora 2:48, de 2,7 grade pe Richter.
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a precizat, la Radio România Actualităţi, că seismele din Vrancea cu magnitudine mai mare de 5 pot genera replici, dar slabe şi puţine ca număr.
Raed Arafat: „Din punctul nostru de vedere impactul în Bucureşti o să fie rău, adică o să avem victime, o să avem decedaţi, o să avem răniţi, o să avem mai multe clădiri căzute – asta nimeni nu ascunde şi se ştie şi din cazua asta insistăm pe luarea unor măsuri cât mai rapide pe partea de prevenire, cum s-au luat pe chestia cu localuri / cluburi care funcţionau în clădiri din centrul vechi în anumite zone”.
În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter. În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.