18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei dosare penale noi pentru Radu Mazăre

Trei dosare penale noi pentru Radu Mazăre

Primarul Constanţei este acuzat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Radu Mazăre, primar al Constanţei şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD, a fost citat ieri la DNA Constanţa, unde i s-a adus la cunoştiinţă că s-a început urmărirea penală împotriva sa în trei noi dosare. Mazăre este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Înainte de a intra în sediu, primarul a explicat plastic pentru ce a fost chemat: „Foaie verde de dai n-ai/Ia nu da, să vezi cum ai”. A subliniat însă că ar fi vorba despre retrocedări de terenuri.

Anchetatorii au venit cu precizări. Potrivit acestora, în perioada 17martie 2009 – 20 ianuarie 2014, Radu Mazăre nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Procurorii susţin că această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al municipiului Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

„Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al municipiului Constanţa, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate. La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p. (ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial municipiului Constanţa”, se spune într-un comunicat de presă transmis de DNA Constanţa.

Citeşte şi: Facturi record la întreţinere, în Constanţa

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal şi Ion Marica, Ramona Daniela Dospinescu şi Constantin Racu. Toţi erau, la momentul săvărşirii faptelor, directori în Primăria Constanţa.

Mazăre a fost trimis în judecată în octombrie 2008, alături de alte 36 de persoane, pentru retrocedări ilegale care ar fi cauzat un prejudiciu de 114 milioane euro. Primarul a spus, ieri, ca şi preşedintele CJ Constanţa, urmărit de asemenea penal de DNA, că ar dori desfiinţarea DNA. „Din câte ştiu eu nu există decât în vreo două ţări europene, ori la maniera în care acţionează la ordin, de zece ani, numai la un anumit spectru al politicii, nu e în regulă ce se întâmplă”, a spus el.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă