11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu: Legile Justiției propuse de ministrul Toader au deficiențe dar au...

Traian Băsescu: Legile Justiției propuse de ministrul Toader au deficiențe dar au și elemente extrem de necesare

Proiectul de modificare a legilor Justiției, propus de ministrul Tudorel Toader. are "destule deficiențe" dar conține și "elemente extrem de necesare", a afirmat, duminică, fostul președinte Traian Băsescu la postul România Tv.

"Secția de procurori a votat in corpore împotriva legilor justiției propuse de Tudorel Toader, care au destule deficiențe, dar introduc și elemente extrem de necesare justiției. Este clar că proiectele de legi, așa cum sunt ele făcute, vizează câteva elemente, printre care reașezarea judecătorului acolo unde îi este locul. Publicului i s-a lăsat impresia că justiția se face în parchete, că acolo vezi oamenii cu cătușe", a declarat Băsescu.

Totodată, referindu-se la raportul privind rezultatele controlului realizat la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a fost finalizat de către Inspecția Judiciară, Băsescu a spus că acesta "nu va produce efecte".

"Indiferent care este conținutul raportului, el nu va produce efecte. Dacă este un conținut favorabil DNA, va rămâne așa cum este. Dacă este un conținut nefavorabil DNA, va fi invalidat în CSM. Și aduc aici ca argument ultimul vot din CSM, pe legile justiției, în care a fost 10 la 8, 10 la 8 în condițiile în care toți procurorii au votat împotriva proiectelor de lege a justiției, plus trei judecători", a precizat Băsescu.

În opinia sa, semnificația votului din CSM — care, joi, a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor justiției — este "mai profundă decât pare".

"Semnificația este că procurorii sunt parte a unui sistem sprijinit și de judecători. Trei judecători care și-au trădat credința de judecători și, în loc să se bată pentru o justiție corectă, au spus: 'Nu, nu, vrem una ca în țara procurorilor'", a arătat Băsescu.

În ceea ce privește DNA, Băsescu a spus că este "clar" că instituția este "prost administrată".

"După numărul destul de mare de oameni care nu vor să mai lucreze în DNA, este clar că instituția este prost administrată. Adică în momentul în care tu, ca și conducător, reușești să-ți ostilizezi chiar propriul tău personal, în afară de slugile alea — că sunt vreo 5-6-7, care sunt slugoi de meserie—, trebuie să înțelegi că ai greșit. Și soluția corectă este să te desparți de instituție, pentru că îi faci rău. După părerea mea — deși sunt convins că domnul Iohannis o va menține până la expirarea mandatului, fiecare zi în care doamna Kovesi este în fruntea instituției, dăunează, erodează credibilitatea DNA", a mai afirmat Băsescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă