15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTragedie la Mănăstirea Putna. Un liceean de 17 ani a murit,...

Tragedie la Mănăstirea Putna. Un liceean de 17 ani a murit, în timp ce făcea practică acolo. Ce spun călugării

Un liceean de la Seminarul Teologic Iași și-a pierdut viața, la Mănăstirea Putna, în timp ce se afla în perioada de practică. 

„Vineri, 11 august a.c., în jurul orei 10.00-10.15, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivnița mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria inițiativă a celor trei tineri și în absența oricărui viețuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un viețuitor al mănăstirii și sub supravegherea acestuia. Menționăm faptul că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mișcare de tracțiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistență a coloanei liftului și a fost prins între această bară și bara metalică din partea superioară a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul și l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieșit din lift ajutat de un alt coleg”, precizează conducerea mănăstirii, într-un comunicat de presă. 

La scurt timp, a fost chemat medicul, care a constatat că tânărul era „echilibrat hemodinamic și respirator”.

„Sebastian Lungu s-a deplasat la spațiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui, și a mâncat puțin. Ierodiaconul Sebastian a constatat că Sebastian Lungu manifestă tulburări de vorbire și de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburări neurologice, și a sunat la Spitalul din Rădăuți”, a mai precizat sursa citată.

Astfel, călugării au sunat la Spitalul din Rădăuți, însă au fost informați că nu funcționează computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic și tratament. 

„De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu mașina la Spitalul Județean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare și era în continuare echilibrat hemodinamic și respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidențiat carotida comună cu disecție, dar funcțională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgență „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iași cu ambulanța, cu diagnosticul disecție de carotidă comună stângă. La Iași a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august.  În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital”, a mai precizat sursa citată.

În 11 august, accidentul a fost comunicat Inspectoratului  Teritorial de Muncă Suceava și către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților,

„În a patra zi de la accident, când a survenit decesul, pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, conform prevederilor legale. În momentul de față, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășoară cercetarea evenimentului”, mai precizează reprezentanții Mănăstirii Putna.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă