21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialStocurile de gaze, mai mari decat in 2005

Stocurile de gaze, mai mari decat in 2005

Stocurile de gaze naturale sunt suficiente pentru a asigura siguranta in alimentare a tuturor consumatorilor pentru perioada iernii 2005-2006. La sfarsitul ciclului de inmagazinare, stocul de gaze era de 2,92 miliarde metri cubi, cu aproximativ 267 milioane metri cubi mai mare fata de stocul realizat anul trecut.
Pana pe 19 septembrie 2005 depozitele subterane gestionate de Romgaz acumulasera 2,850 miliarde metri cubi, gazul natural provenind atat din surse interne, cat si din import. In prezent debitul zilnic de extractie este de circa 15 milioane metri cubi, dar in cazul in care razboiul gazelor dintre Federatia Rusa si Ucraina va continua compania este pregatita sa suplimenteze extractiile zilnice la circa 20 milioane metri cubi, afirma Lucian Stancu, directorul adjunct al companiei. Din cele peste 17 miliarde metri cubi de gaze naturale consumate in Romania, Romgaz si Petrom produc fiecare putin peste 6 miliarde, restul fiind asigurat din importurile facute din Rusia. Potrivit strategiei energetice pentru perioada de iarna, achizitiile de gaze naturale ar trebui sa fie in ianuarie 2006 de 350,3 milioane mc, in februarie de 321,4 milioane mc si in martie de 327 milioane mc.

Rezervele valorificabile, 150 miliarde mc

Statisticile Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale confirma un nivel al rezervelor valorificabile al gazelor naturale de 150 miliarde metri cubi. Din acestea Romgaz extrage anual 6,5-7 miliarde metri cubi de gaze, iar Petrom 6 miliarde metri cubi. Consumul anual al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi de gaze, importurile reprezentand circa 40% din necesar.
Estimarile indica faptul ca necesarul de gaze naturale al Romaniei va creste cu 31% pana in 2008, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Consumul in industrie va creste pana in 2008 la 14,7 milioane metri cubi de gaze naturale in timp ce consumul de gaze al populatiei va creste cu peste 15% in 2008 fata de 2004. In conditiile in care productia interna va continua sa se diminueze, inmagazinarile de gaze vor creste cu 70%, iar importurile vor cunoaste un salt cu 11,3% pana in 2008, comparativ cu 2004, atingand un plus de 650 milioane metri cubi de gaze naturale.

In 2005 gazele pentru populatie s-au scumpit cu 40,3%

In ianuarie 2005 gazele naturale s-au scumpit cu 4,9%, ajungand la 0,617 lei, pentru ca in luna iunie un metru cub de gaze vandut populatiei sa fie cotat la 0,752 lei. In luna iulie a rezultat o noua majorare a pretului la gazele naturale pentru populatie, astfel ca in prezent metrul cub de gaze naturale ajunsese la 0,825 lei. De la 1 ianuarie 2006 pretul gazelor naturale a cunoscut un nou salt de 17%. Astfel, pretul unui metru cub a crescut la 0,966 lei, iar perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare, ele indicand o majorare pana la sfarsitul acestui an cu circa 50%.

Costul importurilor din Rusia s-a majorat puternic

Gazprom va furniza Romaniei gaze naturale la un pret de 280 dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru din 2006 si la un nivel mediu de 280-285 dolari pentru restul anului, valori mai mari cu 10-15% fata de pretul practicat anul trecut. Romania importa la sfarsitul anului 2005 din Rusia gaze la un pret mediu de 250 dolari/1.000 metri cubi, cu aproximativ 50 de dolari peste valoarea de la inceputul anului. Cantitatile din productia interna, care asigura 60% din consum, sunt livrate la un pret de 110 dolari/1.000 metri cubi, nivel ce va fi majorat cu 25 de dolari pe parcursul anului viitor.
Gazprom va furniza gaze natu-rale Romaniei pana in anul 2030, dupa ce a fost semnat un acord de prelungire a contractului existent, derulat prin firma WIEE, pe care grupul rus o controleaza impreuna cu compania germana Wintershall. Contractul actual, care prevede livrarea a trei pana la cinci miliarde de metri cubi de gaze anual, a fost semnat in 1992, iar termenul initial urma sa expire in 2012.
Gazprom are monopol de ani buni asupra importurilor de gaze din Romania, care sunt intermediate de catre case de comert cu actionariat mixt Wintershall-Gazprom. Concernul rus a incercat sa achizitioneze anul trecut Distrigaz Sud, insa a pierdut cursa pentru privatizare in fata francezilor de la Gaz de France.

Conducta Nabucco ramane o sansa pentru Romania

Conducta de transport a gazului din regiunea Marii Caspice si din Orientul Mijlociu catre Europa Occidentala, cunoscuta sub denumirea de proiectul Nabucco, va avea darul de a elimina dependenta pe care tara noastra o are fata de gazul rusesc. Gazele naturale vor putea fi astfel furnizate la preturi accesibile, monopolul va fi eliminat si nu vor mai fi dezechilibre privind distributia de gaze pe teritoriul Romaniei. Investitiile Romaniei pentru acest proiect sunt estimate la 800 milioane de euro. Lungimea conductei este de 2.841 km, din care 457 km vor trece pe teritoriul Romaniei. Consumul Romaniei este de circa 17 miliarde metri cubi de gaz pe an, dintre care aproape o treime (cinci miliarde) se importa din Rusia. Un alt avantaj ar fi un pret mai mic pentru gaz, pentru ca prin gazoduct va circula spre Occident gaz din Iran, a doua tara din lume din punctul de vedere al rezervelor. Si, in fine, sudul tarii, inclusiv Bucurestiul, nu va mai avea probleme cu distributia de gaze. Costul total al conductei, care va traversa cinci tari, este estimat la 4,6 miliarde de euro, iar compania romaneasca de transport al gazelor naturale Transgaz ar trebui sa investeasca in medie 40 milioane de euro pe an timp de cinci ani. Din totalul sumelor suportate de Transgaz, 30% vor fi asigurate din fonduri proprii, iar 70% din imprumuturi. Proiectul Nabucco a fost lansat in 2002 prin incheierea unui acord de cooperare intre companiile de transport al gazelor naturale – Botas Turcia, Bulgargaz – Bulgaria, Transgaz – Romania, MOL – Ungaria si OMV Gas – Austria.
Capacitatea de transport a conductei este prevazuta la 30 miliarde metri cubi de gaze, dar aceasta va fi proiectata in functie de necesitatile de import ale tarilor amplasate pe traseul conductei.

Topul consumatorilor

Cei mai mari consumatori de gaze din Romania sunt combinatele chimice Doljchim Craiova, Amonil Slobozia, Sofert Bacau, Viromet Victoria si filiala Viromet din Turnu Magurele. De cele mai multe ori, cand apar probleme in furnizarea gazelor la presiune optima Dispeceratul national ia masura de a restrictiona livrarile catre acesti consumatori, dand prioritate alimentarii populatiei.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă