Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, că fostul preşedinte CNSLR Frăţia şi Sanitas, sindicalistul Marius Petcu, nu poate justifica 3.024.615 Lei, aproximativ 725.312 euro, şi a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel Bucureşti, potrivit NewsIn.
„În urma evaluărilor demarate la data de 29.11.2010, cu privire la faptul că domnul Petcu Marius-Grigore ar fi acumulat, în perioada exercitării funcţiei de Preşedinte al Federaţiei Sindicale SANITAS din România şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA (C.N.S.L.R. – FRĂŢIA), împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate, s-au constatat următoarele: o diferenţă semnificativă, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 3.024.615 Lei (aprox. 725.312 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către domnul Petcu Marius – Grigore, în perioada exercitării funcţiei de Preşedinte al Federaţiei Sindicale SANITAS din România şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA (C.N.S.L.R. – FRĂŢIA). Veniturile de natură salarială, realizate în perioada supusă evaluării de către domnul Petcu Marius-Grigore, împreună cu soţia sa, Pectu Claudia au fost în cuantum total de 1.250.752 Lei”, informează un comunicat de presă.
Pe 21.01.2011 Petcu a fost anunţat despre declanşarea activităţii de evaluare şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar la data de 03.02.2011, acesta s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare.
Pe parcursul investigaţiei, la data de 22.06.2011, ANI i-a solicitat lui Petcu acordul pentru efectuarea unei expertize extrajudiciare asupra imobilului deţinut de către acesta în Bucureşti. În iulie, Petcu, prin reprezentant ales, a depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, iar în septembrie ANI i-a adus la cunoştinţă elementele identificate, şi anume că suprafaţa imobilului deţinut în Bucureşti, declarată organului fiscal în vederea impozitării, este mai mică cu 178 mp decât cea rezultată din expertiza tehnică extrajudiciară, fapt care a determinat un calcul eronat al impozitului pe clădire. La data de 13.10.2011, respectiv, 07.07.2011, sindicalistul, însoţit de apărătorul ales, s-au prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare.
Având în vedere cele de mai sus, ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Preşedinte al Federaţiei Sindicale SANITAS din România şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA (C.N.S.L.R. – FRĂŢIA), dar şi sesizarea Primăriei Sector 4, Bucureşti, pentru măsurile ce se impun în urma declarării eronate a suprafeţei imobilului supus impozitării.
Fostul preşedinte al Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a fost trimis în judecată, în luna aprilie, de procurorii anticorupţuie, în stare de arest, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada septembrie 2009 – martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas România, Marius Petcu a primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 de lei, în schimbul atribuirii către acea societate a unui contract de execuţie lucrări.
Potrivit DNA, banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea „Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov”. Preţul negociat al contractului era de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fără TVA.
De asemenea, în rechizitoriul DNA se arată că, pe data de 1 februarie, Petcu a primit, prin intermediar, de la aceeaşi persoană denunţătoare, posesia unui imobil situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare.
Pe data de 20 iunie, Petcu a fost eliberat din arest, prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.