16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Secuii fac un marș neautorizat la Târgu Mureș. Au fost scandate...

UPDATE: Secuii fac un marș neautorizat la Târgu Mureș. Au fost scandate lozinci în favoarea autonomiei şi împotriva Tratatului de la Trianon

UPDATE 20.48: Directorul Alianţei Libere Europene (European Free Alliance – EFA), Günther Dauwen, a declarat joi, în timpul manifestărilor de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureş, că Guvernul României ar trebuie să respecte drepturile minorităţilor naţionale şi a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis, care este minoritar, ar trebuie să fie mai sensibil la aceste doleanţe. 

‘Guvernul României trebuie să respecte drepturile minorităţilor şi să ia în considerare solicitările acestora, pentru a se garanta libertatea, egalitatea şi prosperitatea tuturor oamenilor. Noua nomenclatură de la Bucureşti nu respectă aceste drepturi. Nu poate fi libertate dacă cele mai elementare drepturi nu sunt respectate, iar cererile de autonomie sunt incriminate inclusiv prin interzicerea simbolurilor secuieşti. Toate acestea au loc pe perioada în care este preşedinte în funcţie Klaus Iohannis care, ca minoritar, ar trebui să fie mai sensibil la aceste probleme’, a spus Günther Dauwen. 

Discursul său a stârnit huiduieli din partea celor 4.000 de participanţi la adresa preşedintelui statului, la fel cum a stârnit faţă de UDMR şi discursul europarlamentarului Laszlo Tokes, care a acuzat Uniunea de nerealizarea dezideratelor autonomiste ale maghiarimii. 

‘Programul nostru de autonomie, nu numai că nu s-a realizat, dar parcă ar fi din ce în ce mai departe. Citesc cu consternare că pentru conducătorii UDMR din Tîrgu-Mureş ziua libertăţii secuieşti, citez, ‘nu poate fi privită ca un eveniment politic’, astfel că noi participăm nu ca reprezentanţii unei formaţiuni politice, ci ca persoane particulare’, a arătat Tokes Laszlo. 

Manifestanţii au dat dovadă de ostilitate şi în momentul în care liderul Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, care a semnat recent un protocol de colaborare cu UDMR, a susţinut un discurs. În cadrul manifestării de la Monumentul Secuilor Martiri, Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, a îndemnat participanţii să urmeze calea autonomiei şi să se lupte pentru atingerea dezideratelor. 

Organizatorul manifestării, Izsak Balazs, liderul Asociaţiei ‘Siculitas’, a susţinut la rândul său că ziua de 10 martie este o zi de comemorate a secuilor martiri, dar este şi un prilej de exprimare a doleanţelor comunităţii secuieşti, privind autonomia ţinutului secuiesc. ‘Dar este şi un moment în care putem să ne exprimăm protestul faţă de unele fenomene care afectează negativ comunitatea maghiară. Este vorba de restricţionarea folosirii limbii maghiare sau nenumărate legi care apar, aproape zilnic, în faţa legislativului din Bucureşti, care sunt îndreptate împotriva comunităţii maghiare. Hărţuirea, persecutarea conducătorilor noştri, a primarilor din ţinutul secuiesc’, a susţinut Izsak Balazs. În timpul manifestării au fost scandate lozinci în favoarea autonomiei şi împotriva Tratatului de la Trianon. 

====

UPDATE 18.35: Participanţii la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureş au pornit într-un marş neautorizat către centrul municipiului, la îndemnul organizatorului evenimentului, Izsak Balazs, preşedintele Asociaţiei ‘Siculitas’. Manifestarea de comemorare de la Monumental secuilor martiri din Târgu Mureş, la care au participat aproximativ 4.000 de persoane, s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc şi cu scandări proautonomiste şi împotriva tratatului de la Trianon. 

La îndemnul preşedintelui Asociaţiei ‘Siculitas’, Izsak Balazs, cei aproximativ 4.000 de participanţi au pornit într-un marş, care nu are autorizaţie din partea autorităţilor, către centrul municipiului Târgu Mureş. Aceştia doresc să depună la Prefectura Mureş o petiţie în favoarea autonomiei şi regionalizării şi împotriva planului de reformă administrativă a României, intitulată ‘Manifest de Ziua Libertăţii Secuieşti’. 

=========

Circulaţia rutieră a fost restricţionată pe unele străzi din municipiului Târgu Mureş, după ce Asociaţia Siculitas, condusă de Izsak Balazs, liderul auto-intitulatului Consiliu Naţional Secuiesc, a anunţat că va organiza, joi după-amiază, un marş şi un miting de protest, informează Agerpres.

Autorităţile publice locale nu au avizat însă această activitate, iar Jandarmeria a adoptat măsuri speciale de securitate.

Potrivit postărilor de pe reţelele de socializare, la comemorarea organizată de Ziua Libertăţii Secuilor, care va fi urmată de un ‘marş şi miting pentru autonomie şi regionalizare şi de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României’, sunt aşteptate să sosească în jur de 40.000 de persoane. 

La manifestarea de la Târgu Mureş şi-au anunţat participarea, printre alţii, europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene (European Free Alliance – EFA), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc, precum şi liderii unor organizaţii politice maghiare din România. 

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş a anunţat că va asigura măsuri de ordine şi siguranţă publică cu ocazia ‘manifestării publice declarată privind comemorarea secuilor martiri’, care va fi organizată la circa 3 kilometri de centrul oraşului. 

‘Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş, în cooperare Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş şi cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona de desfăşurare a adunării publice, respectiv Monumentul Secuilor Martiri din municipiul Târgu Mureş, dar şi pe traseele de afluire/defluire înspre şi dinspre monument. Adunarea comemorativă va avea loc începând cu orele 16,00 la Monumentul de pe str. Secuilor Martiri. Pentru buna desfăşurare a activităţilor comemorative, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş recomandă tuturor participanţilor să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente’, precizează un comunicat de presă al Grupării de Jandarmi Mobilă (GJM) Târgu Mureş. 

GJM Târgu Mureş a precizat că organizatorul are obligaţia, potrivit legii, să se încadreze în solicitarea iniţială declarată şi, totodată, să-şi asume toate obligaţiile legale ce îi revin pentru prevenirea oricăror incidente care ar putea afecta ordinea şi siguranţa publică. 

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat că marşul anunţat de Asociaţia Siculitas pentru joi, la Târgu Mureş, nu este autorizat, întrucât declaraţia prealabilă depusă de organizatori în urmă cu un an face obiectul unui dosar aflat în recurs. 

‘Asociaţia Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu Mureş pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu Mureş care nu i-a mulţumit, s-au adresat instanţei, instanţa s-a pronunţat – dar trebuie menţionat că a fost în primă instanţă – dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primăria a făcut recurs şi ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunţare definitivă şi irevocabilă a instanţei. Din punctul meu de vedere, Asociaţia Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar dacă intenţionează să mărşăluiască prin Târgu Mureş, acel marş va fi neautorizat’, a declarat prefectul Lucian Goga.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă