4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSchimbări la Interne: Funcţii noi, competenţe discutabile

Schimbări la Interne: Funcţii noi, competenţe discutabile

Numirea lui Liviu Popa în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei în locul lui Petre Tobă poate fi considerată surprinzătoare. Popa vine din fruntea unei structuri, Direcţia Generală Anticorupţie, care a eşuat tocmai în descoperirea legăturilor dintre poliţişti şi grupările de infractori. Acelaşi semn de întrebare se pune şi în ceea ce-l priveşte pe înlocuitorul lui Aurel Şoric de la IPJ Neamţ, Dorel Manole.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, i-a demis ieri pe secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Petre Tobă, şi a acceptat cererea de eliberare din funcţie a şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric. În locul lui Dan Fătuloiu a fost numit ca secretar de stat Ioan Dascălu, fostul ataşat de Interne la Ambasada României de la Londra.  În locul lui Tobă a fost numit ca şef IGPR Liviu Popa, ex-şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, iar în locul lui Şoric la conducerea IPJ Neamţ a fost numit Dorel Manole. Ministrul Igaş i-a cerut chestorului Dan Fătuloiu ca „în perioada imediat următoare să spună public şi să ajute la prinderea şi tragerea la răspundere a acelora  care (…) au contribuit la scurgerea de informaţii din minister”.

Cum pot fi interpretate aceste numiri?

Demiterea  lui Dan Valentin Fătuloiu poate fi interpretată ca o pedepsire  a demnitarului care a denunţat o mituire. Cu toate acestea, înlocuitorul lui Fătuloiu este un câştig pentru imaginea Ministerului Admi-nistraţiei şi Internelor (MAI) deoarece Ioan Dascălu a fost un bun şef de poliţie la Arad şi Timiş, cu rezultate notabile împotriva criminalităţii. Spre exemplu, la IPJ Timiş „a băgat în cercetare prealabilă 300 de poliţişti. Este mână de fier”, spun surse locale. Are pregătire la FBI, a fost comandant de poliţişti la Pristina (Kosovo), ba chiar şef al unui serviciu de informaţii din acea zonă de conflict. Ştie să gestioneze situaţii-limită, ştie să coordoneze echipe de investigatori. 

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre  noul şef al IGPR, Liviu Popa, înlocuitorul lui Petre Tobă, care până ieri a fost şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, adică şeful structurii care trebuia să descopere compli-cităţile dintre poliţişti şi infractori, dar nu le-a descoperit, după cum ilustrează scandalurile de la Neamţ, Dolj, Constanţa, Galaţi,  Craiova, Brăila – teatre ale unor reglări de conturi sângeroase. Se pune întrebarea legitimă: dacă  domnul Liviu Popa nu a reuşit să-i descopere pe corupţii din MAI cât a fost şef la DGA, va reuşi el ca şef al IGPR să înlăture complicităţile dintre infractori şi mulţi poliţişti? Şansele sunt destul de mici dacă pe fosta sa funcţie de şef la DGA va rămâne Jenică Arion Ţigănaşu, numit ieri interimar. Jenică Arion Ţigănaşu a fost adjunctul lui Popa la DGA, iar reproşurile cu privire la nedescoperirea la timp a complicităţilor de la Neamţ i se pot atribui şi lui în bună măsură. Jenică Arion este cunoscut opiniei publice în special prin modul în care a îngropat dosare cât a fost şeful Direcţiei Cercetări Penale de la IGPR.

Dacă la DGA va fi numit un alt şef (unul credibil, nu cu o imagine pătată ca Jenică Arion) şi dacă va fi ajutat şi de DGIPI – serviciul secret al MAI -, Liviu Popa ar putea ţine în frâu IGPR pentru că  în perioada în care a fost şef la IPJ Bihor a reuşit anihilarea multor reţele locale de evaziune. „Este corect, ştie carte şi probabil a fost numit pentru că ministrul îl cunoaşte şi are încredere în el”, spun sursele noastre. În ceea ce-l priveşte pe Aurelian Şoric, acesta nu a fost demis, ci şi-a dat el demisia, iar ministrul Igaş i-a acceptat-o. Şoric a fost şi el, în urmă cu vreo şapte ani, „o tânără speranţă”, cu activitate în teatre de război, dar care a sfârşit prin a fi copleşit de mafia locală din Neamţ. Înlocuitorul său, Dorel Manole, necunoscut opiniei publice, a fost şef la DGA Bacău (după ce 13 ani a activat ca ofiţer de informaţii la serviciul teritorial Bacău al DGIPI), adică la serviciul care trebuia să-i descopere pe poliţiştii corupţi din zonă. Nu au fost făcute publice rezultatele sale. Tot ce ştim este că gruparea interlopilor nemţeni Mararu acţiona cu succes şi în Bacău. La conferinţa sa de presă de ieri ministrul Traian Igaş a spus că aşteaptă şi demisiile şefilor de post care i-au luat apărarea lui Şoric. „Aştept ca şi acei şefi de post care au sărit vehement în apărarea lui Şoric să se ţină de cuvânt şi să-şi dea demisia. Evenimentele au afectat foarte grav imaginea poliţiei”, a declarat Igaş. 

 

Istoricul scandalului

Primele evenimente ale acestui scandal au avut loc în urmă cu zece zile.

  14 noiembrie – Interlopul-cămătar Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat mortal de un alt interlop. Reglarea de conturi s-a petrecut ziua, într-o cafenea din centrul oraşului Piatra Neamţ.

  14 noiembrie – Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a fost trimis la Neamţ de ministrul Traian Igaş pentru a evalua situaţia.

  16 noiembrie – Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, i-a luat apărarea interlopului ucis, întrebându-se retoric într-o conferinţă de presă: „De ce e interlop Gheorghiţă Mararu? Pentru că dă bani la oameni? Şi procurorii dau bani cu camătă”.

  17 noiembrie – După evaluarea situaţiei de la Neamţ, Fătuloiu a cerut ministrului Igaş demiterea atât a lui Aurelian Şoric, cât şi a şefului IGPR, Petre Tobă.

  19 noiembrie – Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost arestat imediat după ce i-a dat mită secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu 50.000 de euro. Chelu a fost arestat în urma denunţului formulat de Fătuloiu şi de fiul acestuia, Alexandru. Fătuloiu ne-a declarat atunci că a fost trădat de  şefi din poliţiile locale care i-au furnizat informaţii lui Chelu despre dosarele în care este anchetat. Pe Tobă l-a acuzat că nu a conexat dosarele de evaziune fiscală cu aceiaşi autori şi că nu le-a trimis la Parchet pentru ca autorii să fie trimişi în judecată.

  23 noiembrie – Dan Fătuloiu, Petre Tobă şi Aurelian Şoric sunt eliberaţi din funcţie de ministrul de Interne, Traian Igaş.

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă