33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPeste 3.000 de transportatori, în Piaţa Victoriei. Ce bulevarde sunt blocate în...

Peste 3.000 de transportatori, în Piaţa Victoriei. Ce bulevarde sunt blocate în Capitală

UPDATE 15.30: Delegaţia transportatorilor s-a arătat dezamăgită de modul în care s-au desfăşurat negocierile la Guvern, întrucât supraacciza va rămâne în vigoare anul viitor, informează Mediafax.

 Mai mult, reprezentaţii au declarat că vor continua discuțiile privind RCA, iar protestele ar putea fi reluate de anul viitor.

“Ne-a spus domnul Dâncu că supraacciza nu are cum să o scoată, deoarece deja s-a votat în Parlament pentru bugetul de anul viitor. Am discutat și de drepturile de autor și ne-a promis că va discuta cu cei de la ORDA să plătim o singură taxă în momentul înmatriculării mașinii, de exemplu de 100 de euro, și să nu mai fim nevoiți să plătim lunar”, a spus Mihai Ghișa, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

În ceea ce privește RCA, transportatorii au fost invitați la o nouă discuție, marți, la sediul ASF.

“Suntem mai optimiști, că avem șanse să scadă prețul RCA-ului. Dacă totuși vedem marți că nu avem șanse de izbândă, ne vom întoarce în stradă”, a spus Ghișa, precizând că un nou protest nu va putea avea loc până la sfârșitul acestui an, dat fiind că se apropie sărbătorile, dar nu este exclus să aibă loc la începutul anului viitor.

UPDATE 15.00: Protestul transportatorilor s-a încheiat, fără incidente.

UPDATE 13.43: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, joi, “total nemulţumit” de modul în care a lucrat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care nu a susţinut interesele asiguraţilor şi a precizat că transportatorii care protestează în faţa Guvernului “au dreptate”, informează Mediafax.

UPDATE 13.00: Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a reacţionat, joi, la protestul organizat de transportatori, în faţa Guvernului.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) intelege ingrijorarile manifestate de catre industria transportatorilor rutieri si isi doreste un dialog cat mai transparent si constructiv cu reprezentantii acesteia, pentru a identifica posibile solutii de parteneriat si actiuni comune cu impact benefic pentru transportatori si societate. Obiectivul nostru il reprezinta stabilitatea industriei asigurarilor pe segmentul RCA si sustinem necesitatea implementarii unui cadru legislativ predictibil, clar si echitabil pentru toate partile implicate”, se precizează într-un comunicat de presă.

Mai mult, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a făcut mai multe precizări, cu privire la solicitările organizaţiilor de transport care protestează. Astfel, UNSAR atrage atenţia că majorările tarifelor RCA “nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor”.

Totodată, “nivelul daunalitatii asiguratilor este o parte importanta in calculul pretului RCA. Este de notorietate faptul ca daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic in ultima perioada, in special pe transportul extern, unde nivelul despagubirilor este mult mai mare si in unele tari chiar nelimitat. De altfel, o parte a discutiilor cu transportatorii a vizat masuri de educare a soferilor in privinta sigurantei rutiere. Situatia din Romania nu este cu mult mai buna, comportamentul in trafic al soferilor ridicand riscuri substantiale”, precizează UNSAR.

Mai mult, în comunicat se atrage atenţia că nivelul despăgubirilor pe vătămări corporale şi daune morale, în România, e impredictibil, iar practica instaţelor este neunitară, astfel că despăgubirile acordate pe acelaţi tip de accident pot varia, astfel că poate deveni un element de creştere al preţului asigurării RCA.

“De aceea, UNSAR a colaborat in ultimul an cu Societatea de Medicina Legala din Romania pentru realizarea unor bareme de evaluare a prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vatamarilor corporale, propunand un sistem tabelar drept referinta, dupa modelele practicate in alte state europene”, mai precizează sursa citată.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 25 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

UPDATE 12.20: Puteți consulta live aici harta restricțiilor de circulație. 

UPDATE 11.30: O delegaţie a transportatorilor a intrat în Palatul Victoria, unde va discuta cu vicepremierul Vasile Dâncu şi cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, cărora le va prezenta cererile manifestanţilor de reducere a tarifului RCA, relatează Mediafax. 

UPDATE 10.45: Piaţa Victoriei şi Şoseaua Kiseleff sunt blocate, joi, de transportatorii care au venit să protesteze cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze, informează Mediafax.

UPDATE 10.30: Aproximativ 3.000 de transportatori protestează în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff din Capitală, împotriva scumpirii RCA, potrivit estimărilor Jandarmeriei, informează Agerpres.

UPDATE 9.30: Protestul organizaţiilor de transport a început. Transportatorii, veniți cu autoturisme, autocare și microbuze, au început să claxoneze.

—-

Protestul organizaţiilor de transport începe, joi, la ora 9 şi jumătate şi va afecta circulația între Piaţa Victoriei și Piaţa Presei.

La protest vor participa până la 7000 de vehicule (față de 10.000, cât solicitaseră organizatorii), astfel că Primăria Capitalei a anunțat o serie de restricții de circulație, pentru a evita blocajele.

În urma discuţiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii Comisiei de aprobare a adunărilor publice şi mai multe asociaţii ale transportatorilor, au fost renegociate condiţiile de desfăşurare a protestului de joi. La manifestaţie vor participa maxim 6.000 – 7.000 de autovehicule iar participanţii sunt obligaţi de a se încadra în perimetrul stabilit pentru organizarea manifestaţiei.

Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, între orele 09.30-15.00, în Piaţa Victoriei. Între orele 05.00 şi 7.00 va avea loc afluirea participanţilor din afara Bucureştiului, iar între orele 07.00-9.30 a celorlalţi participanţi. Protestatarii trebuie să elibereze zona între orele 15.00-17.00.

Pentru ceilalți participanți la trafic, circulaţia rutieră va fi restricţionată, joi, începând cu ora 5, pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere. Se va permite permanent circulaţia pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu.

În cazul în care va fi necesar, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi breteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei. Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi asigurată pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între B-dul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu. Se va permite circulaţia pe Calea Victoriei, b-dul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu.

 

 

 

Cele mai citite

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă