FOTO: România #REZISTĂ, în 18-a zi de proteste antiguvernamentale. Aproximativ 1000 de persoane au manifestat, în mai multe orașe. Și la Palatul Cotroceni, 100 de persoane au cerut demisia președintelui Iohannis

de Roxana Petre , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 23:05, 17 februarie 2017

Vineri este a 18-a zi de proteste antiguvernamentale, în semn de nemulțumire față de Executivul condus de premierul Sorin Grindeanu, cât și de coaliția de guvernare PSD-ALDE. Totodată, este a 13-a zi de când au loc contramanifestații și la Palatul Cotroceni.


UPDATE 22.30: Manifestația s-a încheiat.

Potrivit Agerpres, proteste au avut loc și în alte orașe. Bihor - 25 de persoane, Oradea - 25 de persoane, Cluj - aproximativ 100, Timiș - 60.  

La Palatul Cotroceni au fost aproximativ 100 de persoane.


  21.46: Oamenii au început să plece din Piața Victoriei.

21.31: Corespondentul RL Claudiu Pădurean precizează că aproximativ 100 de persoane s-au adunat la Cluj.

21.00: În Piața Victoriei s-au adunat aproximativ 700 de persoane.


Citește și:  România #REZISTĂ, în a 18-a zi. Câteva zeci de gălățeni protestează și vineri seara. „Hyde Park” - ul a luat locul vuvuzelelor

Cei peste 30 de gălățeni care s-au adunat vineri seara în fața Prefecturii pentru a continua protestul prin care cer demisia guvernului Grindeanu, au venit cu pancarte și drapele tricolore, dar au renunțat la vuvuzele și la scandări, preferând să discute despre cum stau lucrurile cu cele două ordonanțe și despre ce declară și ce fac reprezentanții puterii.


20.40: În Piața Victoriei s-au adunat aproximativ 500 de persoane.

Aproximativ o sută de persoane au venit în fața Guvernului, informează Agerpres. Și la Palatul Cotroceni demonstrează aproximativ 100 de persoane.


Citește și: VIDEO | „Vrem să muncim, nu să vă păzim”. Protestatarii din Piața Victoriei le transmit guvernanților că nu au scăpat de protestul #REZIST


Echipaje de jandarmi și polițiști asigură ordinea publică la aceste evenimente. În București, un eveniment de amploare este anunțat să aibă loc duminică, în 19 februarie, începând cu ora 19.00.„Guvernul PSD/ALDE nu și-a asumat nicio responsanilitate. Poate face oricând ceva asemănător. Dorim demisia guvernului Grindeanu. Dorim ca PSD-ul să scape de Liviu Dragnea (pentru binele lor). Dorim ca Tăriceanu să plece și să nu mai sugereze lucruri precum "România ar trebui să se retragă din MCV, din UE). OUG 14 este în dezbatere în parlament, suntem cu ochi pe voi #rezist. Nu putem să trăim cu ochii pe Constituție și pe ședințele de zi sau noapte ale unui guvern numit de grupuri de interese care au acaparat partide. În afară de asta vorbim de repolitizarea instituțiilor și anularea unor reforme abia începute. xistă și motivația OUG 9, altă ordonanța dată de guvernul Grindeanu , care din fericire a fost oprită de un nou partid venit la guvernare. Google că să afli cum a fost oprit OUG 9. Avem o proclamație stabilită împreună cu Timișoara și Cluj-Napoca, pe care o vrem respectată și pe care o vom pune în dezbatere națională”, se precizează pe pagina de Facebook.


Citește și:  Efectul #REZIST. Mesajul impresionant al unei vloggeriţe din România despre demnitatea recăpătată după protestele din Piaţa Victoriei: Sunt mândră de modul în care românii au decis să condamne corupţia. Lupta împotriva infracţiunilor nu trebuie să fie individuală

Protestele antiguvernamentale care se desfăşoară în România de mai bine de două săptămâni au trezit conştiinţa şi mândria naţională a românilor, iar mesajul lor împotriva acţiunilor corupte a fost auzit de-o lume


De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”.


„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM", mai spunea el.  


Citește și: FOTO: Reacția manifestanților #REZIST în fața amenzilor cu care sunt amenințați dacă își iau copiii la proteste


În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii", a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.


Citește și:  SCANDALOS. Poliția și Tripadvisor, instrumente de represiune în mâna lui Liviu Dragnea. PSD se răfuiește cu manifestanții care l-au obligat să facă un pas înapoi prin protestul #REZIST


Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.

Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța - 1.500, Sibiu și Iași - peste 1.000, Timișoara - peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 


 

Citește și: VIDEO. Efectul #REZIST, pe înțelesul lumii întregi. Un vlogger român mutat în Marea Britanie explică protestele antiguvernamentale: România, o nouă revoluție


Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie", „Fără grațiere" , „Hoții!", „DNA/ Să vină să vă ia", „Nu amnistie/Democrație!". Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei. La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu - peste 10.000 de protestari, la Timișoara - peste 11.000, la Brașov - circa 3.000 de persoane, la Iași - peste 3.000, la Constanța - peste 1.000 de persoane. 


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete - surse

Participarea părinților cu copii la protestele împotriva Guvernului Grindeanu, din Piața Victoriei, au iscat numeroase discuții pro și contra, în societatea civilă. Marți dimineață, în presă a apărut informația conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului strânge date despre părinții care au mers cu copiii la manifestații, în condițiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari sunt cercetați penal pentru că au făcut proiecții laser, dar și pentru că au folosit drone în Piața Victoriei.


Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie și a marcat începutul a 12 zile de proteste consecutive. Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.

În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​

În seara de 2 februarie, aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara - 20.000, la Iași - 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov - 5.500. Șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

În seara de 3 februarie,  peste 350.000 de oameni au protestat în întreaga țară împotriva Guvernului Grindeanu. 150.000 s-au manifestat la București, în Piața Victoriei, iar peste 50.000 la Cluj. S-a scandat „Hoții!" sau „PSD, Ciuma roșie!". Pentru prima oară la un protest, în Capitală au fost proiectate mesaje gigant pe clădiri, cu mesaje anti-PSD și împotriva Guvernului Grindeanu. 

Și în celelalte orașe din România s-a înregistrat un număr impresionant de persoane. Peste 50.000 de persoane au ocupat Piața Unirii din Cluj, precum și străzile laterale ale pieței. La protestele din Cluj participă și o trupă de toboșari celebri, Cercul Întreg. În Constanța s-au strâns peste 10.000 de oameni, printre care și o persoană ce se află în căruciorul cu rotile. În Sibiu s-au strâns peste 20.000 de persoane, iar în Timișoara - peste 25.000 de oameni.

În cursul zilei de 4 februarie a avut loc Marșul copiilor. Aproximativ 10.000 de părinți cu copii au protestat în fața Guvernului, unde au transmis Executivului: „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea!”. În cursul serii, în Bucureşti şi în ţară au protestat peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi, astfel că au anunțat abrogarea OUG 13.

În seara de 5 februarie, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 6 februarie, au continuat protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

În seara de 7 februarie, peste 6.000 de manifestanţi au strigat „Zi de zi aici vom fi!". La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui Iohannis. S-a scandat: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi!”, „Refuz! Refuz! Refuz acest abuz!”, „Jos guvernul mincinos!”, „Cine nu sare nu vrea schimbare!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Iliescu nu fi trist și Dragnea e comunist!” și „Dragnea și ai lui, trădători neamului!”.

În seara de 8 februarie, aproximativ 7.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în Piața Victoriei. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis. Manifestanţii au scandat „Hoţii", „Demisia", au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

În seara de 9 februarie, peste 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui. Manifestanții au scandat: „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

În seara de 10 februarie, peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Şi la Cotroceni, zeci de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 11 februarie, Aproximativ 10.000 de protestatari au manifestat, în țară, în ciuda temperaturilor scăzute. În fața Guvernului au demonstrat aproximativ 5.500 de persoane, iar alte 300 au cerut demisia președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În seara de 12 februarie, 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”, în Piața Victoriei. Alte 30.000 au protestat în marile orașe. Românii din Paris, Dublin și Berlin, solidari cu protestatarii din țară. Și la Palatul Cotroceni au manifestat aproximativ 1000 de persoane.

În seara de 13 februarie, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia Guvernului PSD, la Palatul Victoria. Alte câteva sute au demonstrat, în mai multe orașe din țară. Și la Palatul Cotroceni s-au strâns câteva sute de persoane.

În seara de 14 februarie,  peste 1.000 de persoane au demonstrat în Piața Victoriei. Situația în alte orașe: Sibiu - zeci de manifestanți au cerut demisia Guvernului; Oradea - au protestat aproximativ 30 de persoane; Constanța - aproximativ 30 de persoane; Brașov - 50 de persoane; Timișoara - 50 de persoane; Craiova - 20 de persoane; Ploiești - câteva zeci de persoane; Iași - 20 de persoane.

În seara de 15 februarie, în Piața Victoriei au fost peste 700 de protestatari. Alte câteva sute au manifestat și în alte orașe din România.

În seara de 16 februarie, sute de oameni s-au adunat în mai multe orașe, pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD, condus de Sorin Grindeanu. La Caransebeș, peste 3.000 de susținători ai Guvernului Grindeanu, printre care și lideri social-democrați, au ieșit în stradă, deși PSD a informat că nu vor fi organizate mitinguri de susținere.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Dan Doran

  26 februarie 2017 11:22

  Greseala e ca lumea striga JOS! DEMISIA!, sau ABROGATI ORDONANTA! . Daca nu au fost bagati in seama decit de 39 la suta din cetateni, cum ar putea politicarzii sa faca un parlament legal,un guvern oarecare si sa da legi ?! Ei nu mai reprezinta demult statul! Lumea nu s-a dus INTENTIONAT la votare, caci oferta politica era de tot risul! Data viitoare strigati SUB PATRUZECI LA SUTA PREZENTA LA VOTARE, LUATI_VA VALIZA SI MARS LA INCHISOARE! VREM BANII INAPOI! Faza cu banii inapoi ii sperie pe politicarzi mai mult decit orice inseamna ca lumea nu e de acord ca ei si functionarii lor sa primeasca salarii si sa administreze avutia nationala! Doar din asta le poate veni caderea!

  raspunde comentariului
 • Dan Doran

  26 februarie 2017 11:22

  Greseala e ca lumea striga JOS! DEMISIA!, sau ABROGATI ORDONANTA! . Daca nu au fost bagati in seama decit de 39 la suta din cetateni, cum ar putea politicarzii sa faca un parlament legal,un guvern oarecare si sa da legi ?! Ei nu mai reprezinta demult statul! Lumea nu s-a dus INTENTIONAT la votare, caci oferta politica era de tot risul! Data viitoare strigati SUB PATRUZECI LA SUTA PREZENTA LA VOTARE, LUATI_VA VALIZA SI MARS LA INCHISOARE! VREM BANII INAPOI! Faza cu banii inapoi ii sperie pe politicarzi mai mult decit orice inseamna ca lumea nu e de acord ca ei si functionarii lor sa primeasca salarii si sa administreze avutia nationala! Doar din asta le poate veni caderea!

  raspunde comentariului
 • mircea

  18 februarie 2017 10:16

  in piata Victoriei se inmulteste cu 5 ,iar la poarta Cotroceniului se imparte le 5. Oare unde a disparutt Iohannis de joi dela pranz????iar a fugit la sala da futines???e ostenit rau,saracu nu e invatat cu munca el este invatat cu vrea,vrea,vrea,vrea si tot mai vrea

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  18 februarie 2017 8:59

  Cu siguranta,vor protesta multi români duminica.Nemultumirea e justificata.O simt oamenii pe pielea lor."Agatatii" se agata de putere.Comunismul a lasat urme.Tranzitia nu ne-a reusit din cauza lor,a fostilor comunisti.deveniti "agatati"...Pierderile,materiale si de mentalitate, nu se repara singure.

  raspunde comentariului
 • Ghita

  18 februarie 2017 2:08

  Sa va dam ****** pe saturate in gura la protestatari care perturba zilnic viata locatarilor la pta. Victoriei.

  raspunde comentariului
  • Dan Doran

   26 februarie 2017 11:29

   La Victoriei sint numai stabi, lichelutze cu parale care voteaza in permanentza cu pedeseristii, deci sint sarmanii foarte deranjati! Dar au si ei oarecum dreptate ca sa aiba efect, mitingul trebuie sa aiba loc ziua, cind cioarele pedeseriste sint in cotetzul din Victorie, caci lor nu le pasa de o gramada de pirlitzi care isi strica plaminii urlind la o cladire goala, in vreme ce ei, guvernainantzii, isi papa linistiti paralele la pacanele sau la restaurant...

   raspunde comentariului
  • Dan Doran

   26 februarie 2017 11:29

   La Victoriei sint numai stabi, lichelutze cu parale care voteaza in permanentza cu pedeseristii, deci sint sarmanii foarte deranjati! Dar au si ei oarecum dreptate ca sa aiba efect, mitingul trebuie sa aiba loc ziua, cind cioarele pedeseriste sint in cotetzul din Victorie, caci lor nu le pasa de o gramada de pirlitzi care isi strica plaminii urlind la o cladire goala, in vreme ce ei, guvernainantzii, isi papa linistiti paralele la pacanele sau la restaurant...

   raspunde comentariului
 • J.D.

  17 februarie 2017 22:14

  Este inteleapta prostestarea ,chiar cu copii in fata unui govern corrupt ,vezi doamne copii sunt prea micuti sa protesteze,legea PSD-comunista n-are de ce sa lege ,nu mai stie cum sa vocivereze ca ,copii n-au dreptul la demonstratii adusi de parinti.Pai al cui este viitorul ? Nu este cumva al copiilor ?Ori cumva PSD ,o scursura comunista 100 vrea sa demonstreze ca , copii n-au dreptul la viitor. Al cui este viiorul in Romania? Al lui Tariceanu un immoral din toate punctele de vedere,Dragnea mai immoral poltic decat in istoria din toate timpurilre,si ingeneral un PSD infestat cu o ideologie co0munista si cum sa apere coruptia legala .Facem legi sa ne apere pe noi PSD-isti ,ultima ramura din ramasitele comunismului Stalinist.

  raspunde comentariului
  • Marion Pintiliuc

   18 februarie 2017 4:22

   Bravo, adevar graiesti ! , Duminica, cred eu, organizam cel mai mare miting al bebelusilor, miting ce vrem sa apara in presa internationala sub denumirea de ,,MITINGUL BIBEROANELOR,, . Rugam mamicile sa aduca bebelusi la miting cu plancarde agatate le pieptul copiilor, scrise cat mai frumos, cu creioa colorate iar deviza mitingului sa fie o replica la dobitoaca aia româncă care s-a fotografia fetita cu o lozinca ce scria , m........ Dragnea!, deci noi o sa spune Dragnea jos, MĂMICILE SUS !, rog prin sus sa nu se înțeleagă cumva m.... , mulțumesc!

   raspunde comentariului
  • cdny

   17 februarie 2017 22:24

   Permite-mi sa- ti spun ca esti dobitoc.

   raspunde comentariului
   • Fara permisiunea ta,

    18 februarie 2017 0:54

    te anuntam ca tu esti! Si inca unul de toata rusinea!

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design