12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialReferendum pentru închiderea gropii de gunoi Glina. Populația din vecinătate e sătulă...

Referendum pentru închiderea gropii de gunoi Glina. Populația din vecinătate e sătulă de mirosurile groaznice, de șobolani uriași și de câinii sălbăticiți

A fost dezbatere publică la Popești-Leordeni, localitatea care suferă cel mai rău de pe urma gropii de gunoi Glina. Au venit reprezentanți de la Primărie, de la Prefectură, de la Mediu și de la ECOREC SA, firma care exploatează depozitul de deșeuri. A ieșit cu ceartă, localnicii au cerut închiderea imediată a gropii, însă autoritățile au lăsat de înțeles că aceasta va fi reautorizată pentru încă 10 ani.

Dezbaterea de joi a fost, de fapt, un vacarm de voci furioase, exasperate de duhoarea care le-a îmbolnăvit plămânii, de șobolanii mai mari decât pisicile, de câinii sălbăticiți și de zeama fetidă, care otrăvește tot. Oamenii sunt îngroziți, pentru că autoritățile intenționează să reautorizeze groapa de gunoi Glina pentru încă un deceniu, deși aceasta trebuia să fie de mult închisă.

Au fost prezenți câteva zeci de localnici, primarul din Popești-Leordeni, Petre Iacob, prefectul de Ilfov, Marius Ghincea, și câte un reprezentant de la Consiliul Județean Ilfov, Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și un reprezentant din partea ECOREC SA, compania care face mulți bani de urma gropii. 

Mugur Bobe, inginer la ECOREC, a prezentat niște slide-uri în Power Point din care reieșea că groapa respectă toate normele de mediu, că s-au făcut investiții în stații de sortare, de procesare, de igienizare, de captare și ardere a gazelor de gunoi. A arătat și poze, totul arăta impecabil, dar oamenii l-au întrerupt: “La ce groapă ați făcut pozele astea? Arătați groapa reală! Nu ne mai mințiți!”. Și tot așa, nervi mulți, strigăte, înjurături scuipate printre dinți.

Localnicii din Popești-Leordeni vor referendum. “Vrem să decidem noi dacă mai vrem să trăim lângă groapa de gunoi. Plătim noi referendumul, doar să se facă!”. Primarul Petre Iacob a promis că, la următoarea ședință de Consiliu, va propune organizarea acestuia. “E și un proces pe rolul instanțelor pentru închiderea gropii, eu l-am deschis”, a întărit edilul.  

22.000 de salcâmi ar fi trebuit să planteze ECOREC SA, pentru a pune o barieră naturală între groapa Glina și comuna Popești-Leordeni. Salcâmi, pe care, susțin locuitorii, nu i-a văzut nimeni niciodată.  

Se închide, dar nu acum

“De ce nu este închisă groapa, deși  este la mai puțin de un kilometru față de prima casă, așa cum spune legea?”, întreabă cineva. “Această distanță se aplică la proiectul inițial”, a răspuns Octavian Pătrașcu, de la Agenția pentru Protecția Mediului. Oamenii înțeleg ce vrea să zică – adică nu groapa a invadat curțile oamenilor, ci oamenii și-au construit casele, ulterior proiectului, prea aproape de groapă. Din nou strigăte: “Sunt case acolo construite în 1940, cum puteți să spuneți așa ceva?!”.

Octavian Pătrașcu a sugerat, în cele din urmă, ă totul e inutil: “Groapa Glina e groapă conformă. Ea se va închide într-un final, dar nu acum”.

Oamenii și-au ieșit din minți. “O să ieșim în stradă, o să blocăm centura, o să blocăm drumul spre groapă”, au avertizat, în timp ce reprezentanții autorităților, așezați la pupitru, notau, încuviințau și promiteau “că vor face totul…”.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă