20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Procesul lui Dragnea s-a reluat de la zero. Care sunt...

VIDEO Procesul lui Dragnea s-a reluat de la zero. Care sunt primele declarații din acest dosar

Dosarul lui Liviu Dragnea s-a reluat de la zero, la Înalta Curte de Casație și Justiție, informează marți Agerpres.

Marți, Ionel Marineci, unul dintre inculpații din dosarul lui Liviu Dragnea, le-a spus judecătorilor că nu mai dorește să fie judecat prin procedura simplificată, așa cum optase la începutul procesului.

Instanța supremă a reluat de la zero procesul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Trei dintre inculpați — Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicușor și Anisa Stoica — au declarat că își mențin cererea de a fi judecați prin procedura simplificată, care presupune recunoașterea vinovăției și scăderea cu o treime a pedepselor.

În schimb, Ionel Marineci, la data faptei șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, a spus în sala de judecată că nu mai vrea să fie judecat prin procedura simplificată.

"Nu îmi mai mențin opțiunea de a fi judecat prin procedura simplificată, deoarece am de adus niște argumente", a precizat Ionel Marineci.

"Asta înseamnă că vă susțineți nevinovăția?", l-a întrebat președintele completului de judecată, Ștefan Pistol.

"Nu neapărat. M-am consultat cu avocatul meu și am argumente pe care le voi susține în cursul cercetării judecătorești. Înțeleg foarte bine consecințele judecării prin procedura normală", a răspuns Marineci.

Tot acum, avocata care o apără pe Bombonica Prodana, fosta soție a lui Dragnea, a cerut sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate, cu privire la articolul 175, alin. 2 din Codul penal, care se referă la calitatea funcționarului public în sensul legii penale.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

În același dosar a fost trimisă în judecată și fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimiși în judecată mai mulți angajați de la DGASPC Teleorman.

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deși știa că acestea lucrau de fapt în cadrul organizației PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcția de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, și Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcția de referent.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu și nici nu au prestat vreuna dintre activitățile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfășurându-și de fapt activitatea la sediul organizației județene PSD Teleorman.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă