UPDATE 13.15: Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, nu va fi cercetat sub control judiciar așa cum a cerut DNA, au decis magistrații Curții de Apel București. Inițial, DNA a cerut măsura controlului judiciar la instanța Tribunalului București, dar instanța i-a respins solicitarea, motiv pentru care procurorii au făcut contestație la Curtea de Apel. Marți, și această contestație a fost respinsă, decizia fiind definitivă. Implicit, prin această respingerea a contestației DNA s-au admis motivele pentru care Tribunalul a respins controlul judiciar pentru Olguța Vasilescu.
Motivele instanței
„Împrejurarea că inculpata a postat selectiv pe pagina sa de Facebook fragmente din acte ale dosarului de urmărire penală, în condițiile în care instanța era sesizată prin rechizitoriu, iar acesta era la acel moment dat publicității, în condițiile în care inculpata nu a încălcat vreo măsură sau obligație impusă de organul de urmărire penală, de judecătorul de drepturi și libertăți sau de cel de cameră preliminară până la acel moment, nu este de natură să conducă la oportunitatea luării față de acesta a unei măsuri preventive. Numai în măsura în care ar fi fost încălcate asemenea măsuri sau obligații impuse în prealabil ar putea să fie luate măsuri preventive împotriva sa” precizează instanța Tribunalului bucurești în motivarea obtinută de România Liberă.
Tot instanța precizează că „ este de necontestat faptul că inculpata nu a procedat în mod corect când a decis să posteze în spațiul virtual acte ale dosarului de urmărire penală, însă se apreciază că aceasta nu este suficientă pentru a se justifica luarea unei măsuri preventive. Totodată, faptul că postările inculpatei au condus la generarea în mass media în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016 de ample reacții este un lucru acceptat într-o societate democratică, articolul 10 din Convenția Eupeana a Drepturilor Omului consacrând dreptul la libertatea de exprimare a tuturor persoanelor. De asemenea, până la momentul stabilirii vinovăției în mod definitiv, printr-o hotărâre judecătorească penală, potrivit art 4 c.p.p. și art 6 din Convenția Eupeana a Drepturilor Omului, orice persoană este prezumată a fi nevinovată. Această este valabilă și referior la celelalte comentarii făcute de inculpată în spațiul virtual, respectiv pe Facebook în cazul de față. Din actele dosarului rezultă că, din contra, inculpata a intervenit și a cerut decență când a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanți ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit. Afirmația că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susținută, fiind o simplă apreciere a procurorului”.
Ce crede instanța despre amenințările formulate la adresa denunțătorului
„În ceea ce privește posibilele amenințări ale martorului denunțător nu se observă vreo legătură între inculpată și acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoștință despre asemenea aspecte. Pentru a se reține vreo implicare a inculpatei aceasta trebuie să acționeze cel puțin cu forma de vinovăție a intenției indirecte, ceea ce nu este probat” susține instanța.
Totodată, magistrații mai precizează că „formularea de cereri și excepții în spațiul virtual, în afară cadrului procesual legal are ca singură consecință neluarea în seamă de instanța de judecată și în mod automat inadmisibilitatea acestora în ipoteza în care ele nu sunt reiterate în fața judecătorului în cadrul legal instituit de Codul de procedura penală, prin textele legale mai sus enunțate”.
Instanța cere probe certe!
„În ipoteza în care se vor strânge probe certe ca inculpată influențează sau cel puțin încearcă să influențeze un alt participant la comiterea infracțiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament, existând vinovăția acesteia cel puțin sub forma intenției indirecte se va putea solicita instanței din nou luarea unei măsuri preventive, în funcție de gravitatea faptelor” conchide Tribunalul București în motivarea respingerii controlului judiciar.
10.13: La ieșirea de la Curtea de Apel București, avocatul primarului Lia Olguța Vasilescu a declarat că „există un dezechilibru fundamental între atitudinile pe care le-a avut o anumită persoană și principiul prezumpției de nevinovăție”. Primarul Craiovei a susținut că, din punctul ei de vedere „s-a ajuns prea departe” și că i-au fost aduse jigniri nu doar în calitate de edil, cât și „ca femeie, ca mamă”. „Ce pot să vă spun cu certitudine e că nu am dat niciun nume de denunțător, nicio probă din dosar, pe parcursul urmăririi penale”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.
Ea a spus că nu a luat legătura cu niciunul dintre denunțătorii din dosar, iar martorii sunt funcționari ai Primăriei Craiova, cu care lucrează zilnic. „Nu i-am întrebat niciodată <<te duci la DNA, ce-o să declari?>> sau <<ai venit, ce-ai declarat?>>. Sunt chestiuni pe care le-am înțeles foarte clar cum funcționează și nu am făcut niciun fel de greșeală din acest punct de vedere. Și atunci mi se interzice să iau legătura cu jumătate din Primărie, înseamnă că ajungem în situația în care intrăm într-un blocaj”, a arătat Vasilescu.
Avocatul acesteia, Alexandru Chiciu, a explicat că judecătorii Tribunalului București au luat în considerare patru elemente atunci când au decis să nu impună control judiciar pe numele Liei Olguța Vasilescu. „Cred că unul dintre cele mai importante ține de absența oricăror elemente probatorii din care să rezulte încercarea noastră de a influența buna desfășurare a procesului penal. Sigur există un dezechilibru fundamental între atitudinile pe care o anumită persoană le-a avut în spațiul public față de clienta mea și necesitatea păstrării unei rezerve a oricărei persoane martor-denunțător în acest dosar, pe de o parte, și, sigur, principiul prezumției de nevinovăție care trebuie să guverneze față de oricare persoană trimisă în judecată”, a spus avocatul edilului.
08.40: „Denunțătorul s-a transformat într-un hărțuitor. Văd că scrie în continuare tot felul de prostii, de mizerii despre mine”, a precizat edilul Craiovei, la intrarea la Curtea de Apel București. „Nu am de ce să îmi fie teamă, pentru că eu nu mă tem de nimic”, a mai spus Vasilescu.
Întrebată dacă va depune o acţiune civilă împotriva denunţătorului, primarul Craiovei a răspuns pozitiv. „Da, inclusiv să cerem o expertiză psihiatrică unei instanţe”, a mai spus ea.
––––
Curtea de Apel București discută, marți, contestația formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) împotriva deciziei Tribunalului București, privind punerea sub control judiciar a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție. În 9 august, instanța a respins propunerea procurorilor anticorupție privind punerea sub control judiciar a edilului, însă decizia a fost contestată, informează Agerpres.
În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio și de televiziune, dar și să se apropie de martorii și denunțătorii din dosarul său.
Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguța Vasilescu ar fi prezentat selectiv la posturi de radio și televiziune, precum și peFacebook, date din dosarul său și ar fi căutat să îl discrediteze pe denunțătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia.
De cealaltă parte, Lia Olguța Vasilescu a declarat că, dacă în cazul ei se va lua măsura controlului judiciar, atunci nu își va mai putea exercita funcția de primar, deoarece nu va mai avea voie să se apropie de angajați din Primăria Craiova care au calitatea de martor. Lia Olguța Vasilescu a explicat că, după ce a fost reținută de procurori în 30 martie, în spațiul public au apărut, pe lângă comunicatele DNA, informații „pe surse” din dosarul său, iar Petru Becheru a publicat peFacebook materiale amenințătoare la adresa ei.
„Am primit rechizitoriul în 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie și spațiul public a fost invadat de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacție până la primirea rechizitoriului. Concomitent, Petru Becheru s-a activat mediatic și m-a numit bețivă, infractoare, mafiotă, totul culminând cu faptul că am trimis un angajat de la regia de transport să îl amenințe și să îl mituiască să retragă denunțul. Nu am nicio legătură cu acel angajat de la regia de transport. Îl cunosc pe acesta, dar nu am vorbit cu el de un an și șapte luni. Îl cunosc doar din vedere. Petru Becheru este cel care l-a sunat și l-a și înregistrat pe acel angajat, pentru a provoca probabil un nou denunț. Din 30 martie până în prezent nu am luat legătura cu niciun denunțător din acest dosar, pe nicio cale. (…) Cu referire la postările mele pe Facebook, am cerut în mod repetat comentatorilor să se exprime decent. Nu înțeleg ce înseamnă limbaj agresiv. Eu nu înjur și nu ameninț”, a precizat edilul municipiului Craiova.
Procurorii DNA au solicitat Tribunalului București luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, pe motiv că aceasta ar fi încercat discreditarea unui martor denunțător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.
Citește și: UPDATE. Lia Olguța Vasilescu a fost la DNA.Procurorii i-au pus sechestru pe conturi
Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).
Știre în curs de actualizare.