10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPrigoană duce legalizarea prostituţiei în Parlament

Prigoană duce legalizarea prostituţiei în Parlament

Deputatul independent Silviu Prigoană a depus la Parlament un proiect de lege privind legalizarea prostituţiei. Legea defineşte “cea mai veche meserie din lume” drept “activitate cu caracter sexual autorizată”. Prostituatele trebuie să aibă minim 20 de ani, iar clienţii, minim 16. Bordelurile se adresează doar heterosexualilor, scrie realitatea.net.

„Prostituţia există. Problemă a societăţii, cu valenţe complexe prin dificultatea abordării faţă de sensibilitatea comunităţii, prostituţia reprezintă un subiect puţin atrăgător şi controversat din punct de vedere politic. Socotită, rând pe rând, cea mai veche profesie, decădere morală, racilă socială sau sursă de profit, prostituţia rămâne una dintre realităţile societăţii contemporane. România nu face excepţie, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de neajunsuri economice, neîmpliniri sociale sau frustrări personale”, se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege depus de Prigoană senior.

“Prezenta iniţiativă legislativă oferă, pe lângă sporirea controlului bolilor cu transmitere sexuală şi SIDA, protecţie socială persoanelor care practică prostituţia şi protecţia societăţii faţă de o serie de fapte reprobabile, conexe prostituţiei: proxenetismul, traficul de persoane, pedofilia, agresiunile fizice, violurile, evaziunea fiscală, consumul de droguri ş.a. Potrivit propunerii legislative, rămâne prohibită exercitarea prostituţiei fără autorizare prealabilă sau exercitarea de astfel de activităţi în alte locuri decât cele autorizate”, se mai arată în document.

Cum defineşte legea lui Prigoană prostituţia

„În sensul prezentei legi, „activitate cu caracter sexual autorizată” (ACSA) desemnează activitatea cu caracter sexual derulată de persoana care deţine autorizarea legală, desfăşurată în baza unei înţelegeri între părţi şi recompensată cu o plată dinainte stabilită”, precizează proiectul de lege elaborat de Silviu Prigoană.

Prostituţie doar între bărbaţi şi femei, nu şi pentru homosexuali

Potrivit proiectului de lege „activitatea cu caracter sexual autorizată” presupune „servicii specifice relaţiilor normale dintre cele două sexe, cu asigurarea respectării regulilor de igienă şi discreţie. Relaţiile homosexuale sunt interzise.”

Prostituatele trebuie să aibă minim 20 de ani

Conform legii, prostituţia fi exercitată de persoane care au împlinit 20 ani, sunt apte din punct de vedere medical. De „servicii” pot beneficia persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

Acasă sau la bordel

Prostituţia se poate desfăşura independent sau în cadru organizat, în Case de toleranţă. „Desfăşurarea independentă a activităţii cu caracter sexual autorizată (prostituţie, n.red.) se poate derula la domiciliul persoanei care practică activitatea respectivă, numai dacă acesta este destinat exclusiv acestui scop şi în imobil nu locuiesc minori.

Controale lunare pentru prostituate

Ministerul Sănătăţii autorizează medici care pot constata dacă o persoană este aptă pentru a practica „cea mai veche meserie din lume”. Controlul medical ar urma să se facă lunar, iar practicantele ar urma să aibă un carnet de sănătate special. În plus, evidenţa persoanelor autorizate să practice prostituţia ar urma să fie ţinută de Ministerul de Interne. Numarul de autorizaţii ce poate fi emis se stabileşte, pentru fiecare localitate, de către Consiliul Local, la propunerea primarului.

Ce drepturi şi ce obligaţii au prostituatele

Persoana care desfăşoară ACSA are următoarele drepturi: dreptul la demnitate; dreptul de a refuza clienţi sau servicii solicitate; dreptul la plata serviciilor prestate; dreptul de a desfăşura activitatea în condiţii de securitate; dreptul de a renunţa oricând la exercitatea ACSA, fără înştiinţarea prealabilă a conducerii casei de toleranţă şi fără plata de penalităţi.

În acelaşi timp, are şi obligaţii: să efectueze lunar controlul medical de sănătate; să pună gratuit la dispoziţia clienţilor mijloace de protecţie împotriva transmiterii bolilor sexuale; să-şi suspende imediat activitatea în cazul în care starea de sănatate este improprie derulării activităţii; să afişeze în mod vizibil în locul autorizat pentru derularea ACSA tarifele practicate; să respecte durata programului dinainte stabilit; să păstreze confidenţialitatea cu privire la identitatea clienţilor.

Cum vor arată bordelurile, cât încasează prostituata

Casele de toleranţă funcţionează ca societăţi comerciale şi au relaţii contractuale cu persoanele fizice autorizate să desfăşoare ACSA, se menţionează în proiect. Pentru înfiinţarea unei case de toleranţă este necesară aprobarea Cosiliului Local al localităţii. Casele de toleranţă nu pot primi autorizaţie să funcţioneze la o distanţă mai mică de 1.000 de metri de sedii ale unor instituţii publice, spitale, instituţii de învăţământ sau locaşuri de cult. Prostituata nu poate primi mai puţin de 70% din venitul realizat.

Tarife afişate

Conducerea societăţii care administrează Casa de toleranţă are următoarele obligaţii: să nu desfăşoare în cadrul casei alte activităţi decât cele pentru care societatea a fost autorizată; să nu permită accesul în local a persoanelor în vârstă de până la 16 ani; să afişeze în interiorul localului, la loc vizibil, tarifele pentru activităţile cu caracter sexual; să asigure respectarea drepturilor şi securităţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul casei; să păstreze confidenţialitatea cu privire la identitatea clienţilor şi să asigure securitatea acestora, precum şi a bunurilor ce le aparţin.

Pedepse grele pentru încălcarea legii

Practicarea de servicii cu caracter sexual contra unei plăţi, de catre persoana neautorizată în condiţiile prezentei legi, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Recrutarea unei persoane să deruleze activităţi cu caracter sexual, în afara prevederilor prezentei legi, se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 6 ani. Obligarea unei persoane să deruleze activităţi cu caracter sexual se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. Recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor să desfăşoare activităţi cu caracter sexual, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 12 ani şi, după caz, retragerea autorizaţiei.

Desfăşurarea ACSA într-o locuinţă în care există minori, cu excepţia clientului ce poate avea cel puţin 16 ani, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Desfăşurarea ACSA, în alte locuri decât cele precis stabilite prin autorizaţie, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an şi retragerea autorizaţiei sau cu amendă şi retragerea autorizaţiei. Impunerea în cadrul Casei de Toleranţă de orice practici sexuale neprotejate se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani şi retragerea autorizaţiei. Dacă activitatea de la alineatul precedent a avut ca efect răspândirea de boli cu transmitere sexuală, pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani şi retragerea autorizaţiei Casei de toleranţă şi a autorizaţiilor peresoanelor care au practicat ACSA în aceasta fără respectarea condiţiilor legale. Fotografierea sau înregistrarea audio/video a persoanelor care au acces în cadrul Caselor de toleranţă sau a locurilor în care este autorizată ACSA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi retragerea autorizaţiei.

Biserica Ortodoxă se opune

BOR respinge legalizarea prostituţiei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, spune că poziţia Bisericii e neschimbată. “Am spus-o în fiecare an. Suntem pentru respingerea oricărei iniţiative de acest gen”, a declarat acesta.

Iniţiativa lui Prigoană senior ar putea fi susţinută de o altă fostă pedelistă. Teo Trandafir. “Bărbaţii vor fi fericiţi, căsniciile vor fi mai solide. Înţeleg că religia interzice, dar e o realitate, nu poţi să-mi spui că de mii şi mii de ani există aceste domniţe şi de mâine vor dispărea că nu mai vrem noi să le vedem. Ar trebui votată legea, să ştim şi să fie pe faţă!”, declara aceasta în urmă cu câteva luni, pentru Gândul.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă