10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 10.000 de PELERINI la sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Slujbă oficiată de un...

Peste 10.000 de PELERINI la sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Slujbă oficiată de un mitropolit GREC

Peste 10.000 de pelerini au venit luni la București, la Catedrala Patriarhală, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În mod oarecum neobișnuit, slujba nu a fost condusă de patriarhul României, ci de un ierarh din Grecia – IPS Pavlos, mitropolit de Drama, aflat în vizită în România, informează Agerpres.

Din soborul de preoți au mai făcut parte IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Siluan, episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cuvântul de învăţătură rostit, mitropolitul Pavlos a spus că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a schimbat dregătoriile lumești cu valorile duhovnicești neclintite, ierarhul grec deplângând faptul că" în zilele noastre tot mai mulți oameni aleg să renunțe la orice valori, în schimbul unor funcții importante".

El a adăugat că grija principală a Sfântului Dimitrie s-a îndreptat către tineri care au și mai multă nevoie astăzi de modele și îndrumare.

"Deși ofițer în armata romană, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost de fapt un ostaș al lui Hristos. El a fost creștin într-o epocă în care costa foarte mult să fii creștin. Aceasta înseamnă că, orice demnitate ar avea cineva, el poate fi în același timp ostaș al Mântuitorului Hristos și Bisericii Sale. Ocupaţia sau demnitatea cuiva nu constituie un impediment pentru viaţa şi credinţa creştină. Credeţi că în zilele noastre nu se descoperă noi mucenici ? În ţările din Orientul Mijlociu sabia necruţătoare a islamului seceră creştinii autentici pe care îi aşează în aceeaşi oştire cu cea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie", a mai spus IPS Pavlos. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă