Oprisan si-a improprietarit secretara

de Marian Garleanu , 07 aprilie 2008

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a dispus recent restituirea in natura a casei unde a fost din 1990 pana in 2000 sediul PNTCD si unde acum functioneaza Biblioteca pentru Copii. Restituirea s-a facut catre procuratorul-avocat Adrian Dan, sotul secretarului CJ Vrancea, Raluca Dan, omul de incredere al baronului Oprisan din CJ. "Restituirea s-a facut extrem de rapid de CJ Vrancea catre proprietarul Marioara Lia Erdos, in conditiile in care cel putin 70-80 de fosti proprietari sau mostenitori ai acestora isi revendica de 18 ani imobilele din Vrancea in instantele din Romania", a declarat directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea, Puiu Siru. Cunoscuta sub numele de "Casa Baron Capri", cladirea monument istoric este amplasata pe strada Republicii la nr. 8, in Focsani, avand o valoare de piata de peste 500 mii de euro.

 

Imobilul a facut parte din vechiul cartier al armenilor din Focsani, fiind construit la inceputul secolului al XX-lea de catre un negutator armean, urmasul unei familii cu radacini nobiliare de la curtea imparatului Iosif al II-lea de Habsburg. Potrivit protocolului de predare-primire incheiat la 4 iulie 2007, casa, cu o suprafata construita de 347,20 mp, si terenul de 486,74 mp au intrat in proprietatea Marioarei Lia Erdos, in calitate de proprietar, cetatean roman cu domiciliul in Canada. Proprietara a fost reprezentata la Focsani in aceasta speta de catre avocatul Adrian Dan, in baza unei procuri incheiate in 2004, care prevedea cedarea tuturor drepturilor litigioase, deci si a cladirii si terenului. "La momentul in care am preluat eu cazul, sotia mea nu detinea functia de secretar al judetului (n.n. – sotia sa, Raluca Dan, detinea functia de director al Directiei pentru Relatii Interne si Internationale a CJ). Iar familia mostenitoare a depus notificare la Primaria Focsani inca din anul 2001. Institutia si-a declinat competenta si asa s-a ajuns in instanta si apoi la protocolul incheiat cu Consiliul Judetean", a declarat presei Adrian Dan.

» Sprijin al functionarilor
"In ultimii ani, din negura tranzitiei au aparut astfel de «recuperatori». Acestia se bazeaza pe functionari care dispun de informatii si documente vechi privind imobilele ce trebuie retrocedate. Multe dintre cladirile de patrimoniu din judet au ajuns pe mana potentatilor zilei, iar revendicarile fostilor proprietari n-au fost luate in seama", a mai precizat directorul DCCPN Vrancea, Puiu Siru.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design