Afacerea „Belina”, plănuită și executată de Liviu Dragnea: De ce atacă, de fapt, șeful PSD Direcția Națională Anticorupție | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan , 19 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:26, 18 iulie 2017

De câteva zile, liderul PSD este furios și amenință procurorii DNA - nu cu pistoale, ci cu “partidul și Parlamentul”. Atacul șefului social-democrat este, de fapt, o apărare în fața acuzațiilor (neoficiale, deocamdată) că s-ar afla în spatele afacerii “Belina”. Iar faptele confirmă acuzația: afacerea a fost demarată de către vicepremierul Dragnea, pusă pe picioare de miniștrii Plumb și Varga, girată de premierul Ponta și încheiată de către urmașul lui Dragnea la șefia Consiliului Județean Teleorman.

„România liberă” prezintă întregul fir al afacerii, încă din 2013, când - la inițiativa vicepremierului Liviu Dragnea, susținut de miniștrii Lucia Varga și Rovana Plumb - a fost emisă o hotărâre de guvern prin care Apele Române transferau către CJ Teleorman un teren de aproximativ 80 de hectare pe malul Dunării. Locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea. 

DNA: abuz în serviciu

Terenurile și clădirile aferente au fost închiriate ilegal, spune DNA, de către CJ Teleorman companiei Tel Drum, firmă presupus controlată prin interpuși de către Liviu Dragnea. Ulterior, terenurile au trecut de la Tel Drum la firma Trident 51 SRL, care a fost preluată de Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Între timp, firma Trident 51 a renunțat la contractul încheiat cu Tel Drum. Domeniul de pescuit de la Belina a fost gazda partidei de pescuit a lui Liviu Dragnea și a fostului premier Sorin Grindeanu. 

Această afacere este investigată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Până în prezent, sunt acuzați de abuz în serviciu urmașul lui Liviu Dragnea de la șefia Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Adrian Gâdea, și Dorica Nela Iordan, fost inspector la Serviciul Financiar Contabilitate de la CJ Teleorman. În această afacere penală este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și Mircea Dumitrescu, fost administrator public al județului Teleorman. 

Gâdea a dat terenul companiei Tel Drum

Direcția Națională Anticorupție a anunțat printr-un comunicat de presă că a început ancheta penală împotriva trioului Gâdea, Iordan și Dumitrescu. Din ordonanța întocmită de procurori rezultă că, pe 16 ianuarie 2014, Ionuț Gâdea, în calitate de președinte al CJ Teleorman, ajutat de Mircea Dumitrescu, a încheiat cu firma Tel Drum și o persoană fizică trei contracte prin care a închiriat 80 de hectare din Insula Belina și Brațul Pavel al fluviului Dunărea. Contractele acopereau o perioadă de zece ani, la prețuri cuprinse între 1.900 lei pe an/ha și aproximativ 4.000 lei pe lună. Fără TVA. 

Procurorii susțin că acele contracte au fost încheiate „fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean”. Complet ilegal, dacă procurorii au dreptate.  Contractele au fost verificate în urma unui control financiar preventiv, tot pe 16 ianuarie, de inspectorul Dorica Nela Iordan, de la Serviciul Financiar Contabilitate al CJ. Deși știa că documentele sunt ilegale, aceasta le-a vizat. 
Fundamentarea, -asumată de Dragnea, Varga și Plumb

Dar cum s-a ajuns la încheierea contractelor de către CJ Teleorman? Pe 15 iulie 2013, conducerea Apelor Române a decis, printr-o hotărâre de Consiliu de Conducere, emiterea unui aviz favorabil pentru a transfera două imobile în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Opt zile mai târziu, CJ a emis o hotărâre prin care și-a exprimat acordul de a prelua imobilele „Insula Belina” și „Brațul Pavel”. Această hotărâre a fost girată de prefectul de Teleorman, Liviu Dumitrașcu. După această procedură, documentele au ajuns la Liviu Dragnea, atunci viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Din această poziție, Dragnea și miniștrii Lucia Ana Varga și Rovana Plumb au redactat o notă de fundamentare pentru emiterea unei hotărâri de guvern care să consfin-țească trocul dintre Apele Române și CJ Teleorman. 

Oficial, se pregătea un proiect social

Cei trei politicieni au justificat necesitatea emiterii unei hotărâri de guvern prin faptul că autorităţile administraţiei publice ale judeţului Teleorman sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului. În acest sens, Consiliul Judeţean Teleorman a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia (în cadrul pachetului de proiecte pentru etapa 2014-2020, cu finanţare din fonduri europene) fişa proiectului “Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării-Insula Belina-Braţul Pavel, comuna Seaca, judeţul Teleorman”.

Astfel, conform notei de fundamentare, pe Insula Belina și Brațul Pavel trebuia să fie implementat un proiect cu caracter social. Acesta cuprindea: o tabără de vară pentru elevi, tabără de creație pentru pictură și sculptură, complex sportiv de canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv și tenis. Trebuia să se mai construiască un complex turistic format din hotel, căsuțe, bazine de înot și pensiuni, pista de biciclete Seaca-Turnu Măgurele, port pentru ambarcațiuni ușoare și de croazieră, aquaparc, drumuri de acces și infrastructură rutieră, dar și amenajarea unei zone pentru plajă. 

Și turismul urma să se dezvolte

Prin acest proiect se urmărea creșterea locurilor de muncă, dar și a numărului de turiști. „Prin realizarea proiectului pe cele două insule se va diversifica oferta turistică în urma construirii unei infrastructuri turistice şi de agrement, se vor crea condiţii pentru tineri pentru petrecerea timpului liber, desfăşurarea de competiţii sportive, realizarea unor spaţii pentru desfăşurarea de evenimente culturale, sportive şi educative”, se mai menționează în nota de fundamentare. 

Cu o așa justificare asumată chiar de vicepremierul Liviu Dragnea, dar și de miniștrii Lucia Varga și Rovana Plumb, documentul a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern de către premierul de atunci, Victor Viorel Ponta. Documentul guvernamental a fost contrasemnat tot de inițiatorii afacerii. Adică de vicepremierul Liviu Dragnea, de Rovana Plumb – în calitate de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, dar și de Lucia Ana Varga, în calitate de ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.   

Gâdea: „Nu e, domnule, Dragnea acolo!“

Fostul președinte al CJ Teleorman, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Ionuț Adrian Gâdea a declarat pentru “România liberă că această afacere este perfect legală. O poziție perfect normală, câtă vreme secretarul de stat a girat toată povestea.

“Au fost doar niște contracte pe care -le-am preluat de la Apele -Române”

„Vă asigur că nu am făcut ceva ilegal acolo. Nu am făcut nimic ilegal acolo. Au fost doar niște contracte pe care le-am preluat de la Apele Române, odată cu preluarea imobilelor. Apele Române au avut niște contracte de închiriere pentru luciul de apă. Contractele au fost semnate în urma unor licitații organizate de Apele Române. La momentul la care au fost preluate conform hotărârii de guvern, CJ s-a subrogat în drepturile celor de la Apele Române. Când s-au făcut procesele-verbale de predare-primire de la Apele Române la CJ Teleorman, s-au preluat cărțile funciare și acele contracte de închiriere pentru luciurile de apă. Nu s-a făcut altceva decât s-au schimbat părțile contractante. La contracte nu s-a modificat nimic”, a spus Gâdea pentru RL.

“Contractele conțin -aceleași clauze” 

Întrebat de ce nu a organizat o nouă licitație pentru atribuirea contractelor, Gâdea a adăugat că, de fapt, „contractele conțin aceleași clauze stabilite în contractele rezultate în urma licitațiilor organizate de Apele Române. S-au încheiat pe aceleași sume de bani, pe aceeași perioadă de valabilitate. S-au schimbat doar părțile contractante. În rest nu s-a făcut nimic acolo”. 

Totodată, Gâdea susține (desigur, fără a invoca argumente decisive) că cele 80 de ha nu sunt controlate de Liviu Dragnea: „Nu aparțin lui Dragnea. Nu e, domnule, Dragnea acolo!”.

N-au mai fost bani de proiecte

Cât despre proiectul cu caracter social care urma să fie dezvoltat pe Insula Belina și Brațul Pavel, Gâdea se apără și susține că dorință a existat, dar nu a apărut nici o axă de finanțare europeană pentru proiectul descris în nota de fundamentare a Guvernului. În plus, a menționat că nu mai trebuia să facă licitație pentru a închiria terenurile către Tel Drum pentru că anterior o făcuse Apele Române. „Aceste imobile sunt în administrarea CJ Teleorman. Nu sunt proprietăți private. Nu au nici o legătură cu Dragnea. Repet, contractele au fost încheiate de Apele Române în urma unor licitații prin 2011.”    

FILIERĂ. Pe domeniul piscicol apare și Dragnea jr

O anchetă jurnalistică publicată de hotnews.ro arată că terenurile trecute de la Apele Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman au ajuns să fie luate în chirie de către Tel Drum SA. Dar Tel Drum a cesionat contractul firmei Trident 51, din Teleorman, societate care ulterior a fost cumpărată de Ștefan-Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. În februarie 2017, firma Trident 51 a renunțat la contractul de cesiune încheiat cu Tel Drum, mai anunță hotnews.ro. 

Firma Trident 51 a fost înființată în 2013 de Elena Copăceanu și Daniel Barac și avea ca obiect principal de activitate comerțul cu pește. După două luni, firma și-a deschis un magazin în Piața Centrală din Turnu Măgurele. În 2016, Daniel Barac a renunțat la părțile sociale în favoarea lui Marius Lucian Barac. Ulterior, capitalul social al firmei a fost mărit de la 200 lei la 400 de lei, iar jumătate din firmă a fost preluată de Ștefan-Valentin Dragnea. Firma este patronată de Copăceanu și Dragnea jr. În anul 2009, Copăceanu lucra pe postul de referent la Primăria Turnu Măgurele.

REACȚIE. Dragnea amenință DNA

La scurt timp după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat acuzațiile împotriva lui Adrian Ionuț Gâdea, președintele PSD a anunțat că este vizat de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, și că se așteaptă să fie anchetat pentru orice. Totodată, a ținut să precizeze că nu are vreo legătură cu Tel Drum.  „Mă aştept să fiu audiat de doamna Kövesi pentru orice e în ţara asta. Şi dacă plouă. De Tel Drum se vorbeşte de 12 ani. Au fost date din interiorul DNA informaţii ca să pornească acea anchetă. E a 12-a anchetă, nu am legătură cu acea societate, dar m-am cam săturat”, a declarat Liviu Dragnea la sfârșitul săptămânii trecute.  

Iritat că fosta lui soție, Bombonica Prodana, a fost chemată la DNA pentru audieri, Dragnea și-a pus niște întrebări și a transmis și amenințări voalate: „De ce a fost chemată la DNA? Pentru că a fost soţia mea. E trimisă în proces pentru că a fost soţia mea. Aştept să se deruleze evenimentele în continuare. Dacă cred că eu sunt amnezic, se înşală amarnic”. În legătură cu afacerea „Insula Belina”, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că a citit comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, dar fără efect. „Daţi-mi voie să vă spun că nu am înţeles nimic. E vorba de un teren care a fost transferat de la o autoritate publică şi când se transferă, se transferă cu drepturi şi obligaţii. Nu știu care e greșeala.”

MOȘTENIRE. Adrian Gâdea, urmașul lui Dragnea

Actualul secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării, Adrian Ionuț Gâdea, este fiul primarului pesedist Anghel Gâdea. Edilul conduce comuna Copăceni, din Teleorman, din anul 2009. Anterior, a fost viceprimar timp de nouă ani. Gâdea jr a fost promovat de Liviu Dragnea ca adjunct al Casei Județene de Pensii Teleorman. De aici, a fost transferat pe funcția de manager al Centrului de Sănătate și director al Căminului pentru Persoane Vârstnice, ambele din Furculești, județul Teleorman. 

Din anul 2013, Liviu Dragnea l-a lăsat pe Gâdea jr la șefia Consiliului Județean Teleorman, în locul său. A stat pe funcție până în decembrie 2016, când a fost ales deputat de Teleorman. A renunțat la mandatul de deputat în februarie 2017 pentru a fi numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Minister care decide cum se împart banii din Programul Național de Dezvoltare Locală.

 

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Costin Stefan

  20 iulie 2017 16:04

  INSULA DRAGNEA DE PE DUNARE. Comuna Seaca din Teleorman e situata la 15 km de Tr. Magurele, la 50 km de Alexandria si la 5 km de Dunare. Portiunea din drumul national DN 51A dintre Seaca si Tr. Magurele este aprox. paralela cu Dunarea. In dreptul comunei Seaca exista INSULA BELINA cu o suprafata de 210 ha, si un brat al Dunarii, BRATUL PAVEL, de 4,5 km si cu suprafata de 137 ha. Toate acestea au fost in administrarea Apelor Romane pana in 2013, cand Dragnea devenise ministru al M. Dezvoltarii si vicepremier in Guvernul Ponta, iar un apropiat al sau de pe langa Turnu Magurele, tanarul Adrian Gadea, il inlocuise pe Dragnea in postul de presedinte al CJT. Imediat dupa aceea, CJT a concesionat INSULA BELINA, BRATUL PAVEL si cateva sute de hectare de teren de pe malul Dunarii, exofirmei Tel Drum, in vederea infiintarii unui CENTRU TURISTIC TELORMANEAN pana in 2020, cu fonduri euro. Asa sa ne ajute Dumnezeu ! Dar ma tem ca o sa-l ajute numai pe Dragnea, daca o mai ramane pe afara.

  raspunde comentariului
 • IA AMINTE MOS BATRAN ...

  19 iulie 2017 23:34

  ALTFEL, CAII, AZI SE FURA -, NU DOAR PE FULGERATURA ...

  raspunde comentariului
 • CURIOSUL

  19 iulie 2017 20:01

  PENTRU CA DREAK-NEA L-A FACUT PARLAMENTAR PSD PE FRATELE fostului sef al PNA AMARIEI, DNA IL PROTEJEAZA. Unde au disparut porcii din rezerva de stat de la Peris si cum au profitat firme din anturajul lui Dragnea de o ferma in faliment. O afacere cu actionari din Teleorman din care statul a pierdut 150 de milioane de lei. SUNT patru plangeri penale, una facuta de Rezervele Statului, alta de BCR si doua de catre lichidatorul judiciar de la Romsuintest SA Peris toate vizand falimentul Romsuintest Peris si disparitia a 21.500 de porci din rezerva de stat. Plangerile s-au lasat cu dosare penale deschise in ultimii ani, insa toate sunt in lucru. Statul a pierdut din afacerea falimentara de la Peris peste 150 de milioane de lei. In sesizari sunt reclamate posibile infractiuni de care ar fi profitat Tel Drum si Interfrigo Logitics, firma unde are interese si fiul lui Liviu Dragnea.Rezerva nationala de carne de porc in viu, ce consta in aproximativ 21.500 de animale 1,7 milioane de kilograme, a disparut inca din 2011 din fermele Romsuintest SA Peris. Era una dintre cele mai mari ferme de porci din tara, cu aproape 90.000 de capete in saivanele sale din Ilfov. Rezerva nationala reprezinta hrana necesara populatiei in cazul unui dezastru natural sau in cazul inceperii unui razboi. Falimentul Romsuintest Peris si taierea porcilor din ferme s-a soldat cu plangeri penale realizate de Administratia Nationale a Rezervelor de Stat ANRS, BCR si administratorul judiciar numit de instanta dupa deschiderea insolventei in ianuarie 2012. Din aceste sesizari penale reiese ca persoane si firme care duc din nou catre liderul PSD, Liviu Dragnea, au profitat de disparitia porcilor, inclusiv cei din rezerva de stat, precum si de banii societatii proveniti din credite bancare sau returnari de TVA.Sesizarile au ajuns la Directia Nationala Anticoruptie DNA sau Parchetul General. Unele dosare s-au deschis inca din 2014, altele in 2015, dar inca n-a fost finalizat nici un caz cu trimitere in judecata.

  raspunde comentariului
 • node

  18 iulie 2017 15:04

  "dRAGNEA DIN ALEXANDRIA "MAI FURI MULT DIN ROMANIA?" DUMNEZEU O SA TE BATA "ROMANIA NU TE IARTA " ESTI UN MARE MINCINOS " SI UN HOT SI UN JEGOS"

  raspunde comentariului
 • amin

  18 iulie 2017 14:15

  PUSCARIA MUSTATA PUSCARIAINTERZICEREA PSD SI IN SFARSIT SA SCAPE TARA DE PARTIDU COMUNISTILORAMIN

  raspunde comentariului
  • node

   18 iulie 2017 15:24

   BALALAU DE ALEXANDRIA" JEFUIESTE ROMANIA " TELEVEZIUNILE FIDELE " JEFUIESC CAT POT SI ELE"SI UITE ASA POPORUL PROST "VOTEAZA CUM A MAI FOST" ??????

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  18 iulie 2017 13:30

  TALHARII DE DRUMUL MARE sunt azi stapinii Romaniei !!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  18 iulie 2017 13:30

  TALHARII DE DRUMUL MARE sunt azi stapinii Romaniei !!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  18 iulie 2017 12:22

  TREI INTREBARI. Cu ce bani si-a cumparat Patriciu rafinaria Petromidia ? Cu ce bani si-a infiintat Voiculescu cele trei mari companii in 1981 ? Cu ce bani si-a construit Dragnea blocul din Bucuresti ? 1. Patriciu cu creantele Romaniei inapoiate de Gadafi si facute cadou lui Patriciu de catre premierul Nastase act de vanzare-cumparare prin care PSD-ul a cumparat PNL. 2. Voiculescu a vandut vapoarele, cladirile si celelalte bunuri din activele filialelor firmei Crescent, firma de export care apartinea Securitatii, dupa executia sotilor Ceausescu. Si nu a predat statului milioanele de dolari incasate. In primele luni din 1990 a incasat si milioanele sosite in tara de la exporturi si nici pe acestea nu le-a predat. Astfel, a delapidat sute de milioane de dolari pe care s-a facut stapan. Si, din banii furati, a cheltuit 230 milioane de dolari in 1990-1991 pentru infiintarea celor trei firme GRIVCO, BIOPROD si INTACT. 3. Dragnea si-a construit blocul, din sutele de milioane de euro furate de la stat cu Tel Drum

  raspunde comentariului
 • GORBACIOV

  18 iulie 2017 8:46

  Draknea, sa-ti spun una " banii furati au pe ei microbul mortii"! Vezi cum te descurci cu cei din tara ca, CU CEI DE SUS N_AI SANSE!

  raspunde comentariului
 • Cincidenta!

  18 iulie 2017 5:30

  Taman acum, ministrul Justitiei a trimis Inspectia Judiciara pe capul DNA-ului, avertizand ca... "lupta anticoruptie nu inseamna doar DNA". Este o amenintare directa, dar sa afle ca este cu efect de bumerang! Risca sa scoata iar in strada sute de mii de oameni, care sustin DNA!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design