Călin Popescu Tăriceanu asigură că ameninţările nu vor schimba Guvernul. Poate să vină şi mama DNA-ului

de Iulia Iancu , 22 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 21:34, 22 septembrie 2017
Călin Popescu Tăriceanu asigură că ameninţările nu vor schimba Guvernul. Poate să vină şi mama DNA-ului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la postul de televiziune România TV, că dosarele instrumentate unor miniştri din Cabinetul Tudose reprezintă o tentativă de abatere a atenţiei de la problemele din DNA şi de decredibilizare a coaliţiei, însă nu se va reuşi acest lucru întrucât majoritatea guvernamentală este solidă.

Călin Popescu-Tăriceanu a amintit că începerea urmării penale împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh survine în plin scandal legat de activitatea procurorului Negulescu şi de controlul Inspecţiei Judiciare la CSM.

”Aceste lucruri au dus la o strategie de contraatac din partea DNA după tiparul pe care îl ştim şi pe care doamna Kovesi, în celebra înregistrare de la şedinţa DNA, a dezvăluit-o mai demult: «găsim câţiva miniştri, facem cereri de urmărire penală împotriva lor şi distragem atenţia, facem o frumoasă diversiune în aşa fel încât lumea să nu se mai preocupe de problemele din DNA». N-am nicio îndoială că asta este strategie pentru că este a nu ştiu câta oară când se întâmplă ca miniştri să fie anchetaţi pentru fapte petrecute cu ani de zile în urmă”, a declarat Tăriceanu, vineri, la România TV.

În al doilea rând, liderul ALDE susţine că DNA este deranjat de eventualitatea modificării legilor justiţiei şi încheierea a ceea ce Tăriceanu a numit ”republica procurorilor”.

”Îmi pare foarte rău că ceea ce se întâmplă este o nouă reflectare a unui fenomen de care am mai vorbit, o luptă disperată pentru păstrarea influenţei şi puterii pe care unele instituţii de forţă ale statului din România le-au acaparat în decursul timpului, iar acum când se încearcă revenirea la normalitate (...) nu face decât să deranjeze acest muşuroi creat în România ultimilor ani”, a comentat preşedintele Senatului.

Tăriceanu susţine că principala ţintă este Guvernul, care este mai vulnerabil decât Parlamentul la aceste gen de atacuri.

”Parlamentul este foarte greu să fie slăbit numeric. E mult mai uşor de slăbit un guvern. Vă garantez că majoritatea actuală este conştientă de aceste ameninţări - sunt toţi colegii noştri extrem de solidari şi orice încercare de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2016, indiferent de unde vine, poate să vină şi din partea mamei DNA-ului, - nu vor reuşi să schimbe majoritatea şi actualul guvern”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că subiectul dosarului lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb va fi discutat luni, în cadrul coaliţiei, printre alte subiecte. ”Nu ne considerăm într-un război în care să luăm acum o bazooka şi să tragem în ceilalţi care ne atacă. Avem cu totul altă agendă şi alte preocupări: eficienţa actului de guvernare şi activitatea Parlamentului. Ne vedem de treabă”, a conchis Tăriceanu.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA în dosarul „Insula Belina”, a anunţat, vineri, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii DNA au extins urmărirea penale faţă de Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P.), Ionela Stoian, director în cadrul M.D.R.A.P, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, Rodica Guşă, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, Anduţa Alexandrina Diaconu, registrator-şef în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Teleorman.

Infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi sunt abuz în serviciu şi, respectiv, complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea acestui transfer de proprietate, au fost adoptate hotărârea de guvern 943/2013 şi hotărârea de guvern 858/2013, acte prin care, potrivit DNA, au fost încălcate prevederi din Constituţie, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale şi Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile, respectiv insula Belina şi braţul Pavel, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern, fiind încălcat astfel Codul Civil.

"În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi", arată DNA într-un comunicat de presă.

Concret, susţin procurorii, pentru că sunt situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului şi, prin urmare, nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Cu toate acestea, pe 26 iulie 2013, Consiliul Judeţean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P) o notă de fundamentare pentru trecerea acestora din administrarea Ministerului Mediului - Administraţia Naţională „APELE ROMANE" în proprietatea publică a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Pretextul a fost realizarea complexului turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice, au atras atenţia că scoaterea din domeniul statului şi din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.

Astfel, trebuia creată aparenţa că Insula Belina şi Braţul Pavel nu ar face parte dintre bunurile din domeniul public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, pentru ca transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.

"În şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripţiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice", mai arată DNA.

Procurorii spun că Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului, a fost cea care a iniţiat şi a promovat ilegal hotărârea de guvern 858/2013, proces care a durat numai 17 ore.

Ulterior, pe 27 noiembrie 2013, hotărârea de guvern prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman a fost adoptată.

DNA transmite că adoptarea hotărârii de guvern s-a putut face în condiţiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, Sevil Shhaideh şi-a însuşit conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotărâre de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transferul, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei.

Procurorii DNA o acuză în acest dosar şi pe Ionela Vasile Stoian, director la M.D.R.A.P. -Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, că a sprijinit întreg demersul prin faptul că nu a întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, respectiv ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor Publice.

De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private.

"Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina şi braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială. Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Guşă Rodica şi Diaconu Alexandrina Anduţa, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acţionat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată", potrivit sursei citate.

DNA spune că, astfel, a fost prejudiciat statului român, dar şi A.N.A.R.

Procurorii mai semnalează că în forma finală a HG 943/2013, s-a renunţat la exprimarea “pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", adică motivul iniţial invocat pentru trecerea către Consiliul Judeţean Teleorman a celor două obiective, apărând în schimb sintagma mai generală “în vederea reabilitării şi valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Braţul Pavel”.

Pe aceeași temă:

Comentarii

 • Ne pasa !

  25 septembrie 2017 17:13

  Noi vom schimba ! Noi, care ne trezim si ne pasa, cum va fi i miine Romania !

  raspunde comentariului
 • Deveanu Gheorghe

  23 septembrie 2017 19:40

  Este curios ce bine caracterizează CP Tariceanu clasa politica din Romania ! El spune ca duce "o luptă disperată pentru păstrarea influenței i puterii pe care unele instituții de forță ale statului din România aici se referă probabil la Guvern și la Parlament le-au acaparat în decursul timpului, iar acum când se încearcă revenirea la normalitate ... nu face decât să deranjeze acest mușuroi creat în România ultimilor ani. Din păcate, șeful Senatului nu este decât prost si fudul, pentru ca altfel nu se poate ! Când vom scăpa de el si de alții ca el ?

  raspunde comentariului
  • urat ganditi

   24 septembrie 2017 8:07

   MA, NU MUSCATI MANA CELUI CARE VA HRANESTE...DATORITA DOMNULUI PRESEDINTE CALIN POPESCU TARICEANU AVETI ACUM PRESEDINTE AL SENATULUI IN FUNCTIE...SI EL VEGHEAZA PENTRU CA ROMANIA SA RAMANA STAT DEMOCRATIC, FARA INGERINTA AMERICANILOR, A MULTINATIONALELOR CARE DACA MAINE AR PLECA TOATE DIN TARA, AM RAMANE LIBERI SI INDEPENDENTI...PE CUVANTUL LUI!

   raspunde comentariului
   • Noi il hranim pe el!

    11 octombrie 2017 4:07

    Si toata haita de penali nesimtiti si lacomi! Iar ei musca mana care ii hraneste!

    raspunde comentariului
 • Are dreptate penalul

  23 septembrie 2017 13:41

  Guvernul a fost schimbat numai de maharul Dragnea.

  raspunde comentariului
 • Leon

  23 septembrie 2017 7:48

  Atata timp cat aia nu sunt acuzati de pomana,individul asta ar trebui imediat arestat pentru subminarea ordinii in stat, chiar daca au fost alesi.Faptul de a fi fost ales nu inseamna ca are garantata imunitate la faradelege......

  raspunde comentariului
 • Emil

  22 septembrie 2017 23:35

  Bai frate cat sa fii de prost sa votezi ca asemenea infectii sa ajunga in structurile de putere ale unei tari?Doamne apara-ne de prosti!

  raspunde comentariului
 • Un cadru didactic

  22 septembrie 2017 23:29

  Acest GURU al politicii actuale este UN COMUNIST INFECT care, împreună cu DRAGNEA, trebuie sa dispară din politica noastra. Cei doi AU INFECTAT ȚARA ȘI I-AU MINȚIT pe români CA SA-ȘI APERE AVERILE ȘI SĂ SCAPE DE PUȘCĂRIE. Mi-e silă de toți PSD-stîi și ALD-știi din guvern și Parlament. AU ADUS ȚARA INTR-O SITUAȚIE FINANCIARĂ ȘI ECONOMICĂ DIN CARE CU GREU VOM MAI IEȘI. SUNT O RUȘINE PENTRU ISTORIA NU PREA FRUMOASĂ A POPORULUI ROMÂN, PRESĂRATĂ DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI DE TRĂDĂTORI CA CEI DOI COMUNIȘTI DE CARE NE-AM SĂTURAT.

  raspunde comentariului
 • Un cadru didactic

  22 septembrie 2017 23:29

  Acest GURU al politicii actuale este UN COMUNIST INFECT care, împreună cu DRAGNEA, trebuie sa dispară din politica noastra. Cei doi AU INFECTAT ȚARA ȘI I-AU MINȚIT pe români CA SA-ȘI APERE AVERILE ȘI SĂ SCAPE DE PUȘCĂRIE. Mi-e silă de toți PSD-stîi și ALD-știi din guvern și Parlament. AU ADUS ȚARA INTR-O SITUAȚIE FINANCIARĂ ȘI ECONOMICĂ DIN CARE CU GREU VOM MAI IEȘI. SUNT O RUȘINE PENTRU ISTORIA NU PREA FRUMOASĂ A POPORULUI ROMÂN, PRESĂRATĂ DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI DE TRĂDĂTORI CA CEI DOI COMUNIȘTI DE CARE NE-AM SĂTURAT.

  raspunde comentariului
 • Olteanul rebel

  22 septembrie 2017 22:14

  Scriam,la începuturile anilor '90,că acest impostor este un bolșevic cu papion roșu,o lepră,un infiltrat securistoid,fără valențe liberale,un neica nimeni,un profitor autentic. Confirmare după mulți,mulți ani,timp in care disprețul față de români,de lege,onestitate etc.au evoluat imens,martalogul este direct,nemernicia tupeistului infestat de prostie răbufnește zilnic. Tupeul borfașului duzinar...

  raspunde comentariului
 • guritza

  22 septembrie 2017 22:13

  Asa este...poate sa vina si mama DNA-ului si nu poate sa faca nimic domnului presedinte Calin Popescu Tariceanu si nici domnului presedinte Liviu Dragnea. Doar ei nu sunt niste profesori care nu-si merita salariul... pentru ca nu muncesc decat patru ore pe zi avand vacanta patru luni pe an...si nici nu stau in apartamente cutii de chibrit ci au lacuri, domenii, plaje exotice si, in general, nu se poate sa se ia de ei nici Dumnezeu...

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design