18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLasat sa se sinucida

Lasat sa se sinucida

– Dupa mai multe incercari, apatridul Marin Mogos a "reusit" sa se spanzure cu o sarma.
– Familia sa fusese vizitata, cu o zi inainte, de o delegatie a Inaltului Comisariat al ONU.

– Paula Iacob acuza Politia ca nu a solicitat prezenta unui procuror la fata locului.

Apatridul Marin Mogos a fost gasit inconstient, strangulat cu o sarma, sambata dimineata, la locul de cazare al apatrizilor, in Centrul de tranzit al Aeroportului "Henri Coanda". El si-a dus la indeplinire amenintarea de a recurge la acest gest daca autoritatile nu-i vor aproba "repatrierea" in Germania, tara de unde a fost expulzat dupa 14 ani. Amenintarea cu sinuciderea fusese proferata, public, in repetate randuri, ultima data in paginile "Romaniei libere". Medicii de la Ambulanta au incercat timp de 30 de minute sa-l resusciteze, dupa care au constatat decesul. Un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti intreprinde cercetari pentru stabilirea cauzelor si imprejurarilor in care s-a produs sinuciderea. Sotia lui Marin Mogos acuza lipsa unui procuror in momentul ridicarii corpului neinsufletit al sotului sau. "Ar putea fi si crima. Eu am vorbit cu el seara. Era linistit. Nu parea ca vrea sa se sinucida", ne-a spus Anisoara Mogos. Ea sustine ca s-a prezentat o echipa a politistilor de frontiera, care a ridicat cadavrul, fara sa ia macar o proba de la fata locului. "A fost saltat intr-o patura si dus la morga. Nu ne-au lasat sa-l vedem. Au pus un placaj in fata usii ca sa nu vedem ce se intampla acolo", ne-a relatat sotia defunctului. Paula Iacob, avocatul familiei Mogos, spune ca "normal si legal era sa fie prezent un procuror la fata locului". Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera, Diana Protopopescu, declara ca procurorul de serviciu ar fi delegat "pe cineva" sa constate decesul. "Procurorii fac cercetari. Ei stabilesc cauzele mortii", a adaugat purtatorul de cuvant.
Sotia lui Mogos ne-a povestit ca, doar cu o zi inainte, fusesera vizitati de o delegatie de la Inaltul Comisariat al ONU. Acestia le-au spus ca nu pot forta autoritatile romanesti sa le rezolve problemele. "Am fost terminati. Atunci am vrut eu sa ma sinucid, asa cum am mai incercat, dar m-a linistit sotul", ne-a spus Anisoara Mogos.
Marin Mogos ne-a sunat cu cateva zile inainte, plangandu-se din nou de indiferenta autoritatilor romane. Mogos ne-a zis ca a incercat sa ia legatura cu mai multe ONG-uri care sa-l sprijine si ca nimeni nu a vrut sa-l ajute. "Jurnalul de serviciu" tinut de agentul de paza al Politiei de Frontiera aminteste de numeroase incercari de sinucidere ale membrilor familiei Mogos, ultima in septembrie 2006. Sotia lui Mogos a incercat sa se spanzure de mai multe ori, folosind cablul electric, iar fiica cea mica a inghitit de mai multe ori medicamente, fiind salvata de fiecare data cu spalaturi stomacale. Indiferenta autoritatilor fata de situatia disperata a apatrizilor ne face sa credem ca Marin Mogos a fost, de fapt, lasat sa se sinucida.

"Marin Mogos a trait intr-un regim de semidetentie."

Paula Iacob ne-a spus ca este socata de ceea ce s-a intamplat. "Mogos m-a sunat de doua ori vineri seara. Ultimele lui cuvinte au fost ca are incredere in mine si ca doar eu mai pot sa-i ajut familia. Este inadmisibil cum s-a comportat Romania fata de el. A trait intr-un regim de semidetentie", ne-a precizat Iacob.
Familia Mogos se afla in Centrul de tranzit de la Otopeni din anul 2003, cand autoritatile germane i-au expulzat in Romania. La vremea aceea s-a vorbit despre incalcarea drepturilor omului, atat de catre statul german, cat si de statul roman. Membrii familiei Mogos au refuzat sa intre pe teritoriul romanesc, solicitand sa fie returnati in Germania, unde spuneau ca este casa lor.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă