6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialIrlanda vrea si ea restrictii pentru romani si bulgari

Irlanda vrea si ea restrictii pentru romani si bulgari

Premierul irlandez, Bertie Ahern, si ministrul Justitiei, Michael McDowell, intentioneaza sa introduca permise de munca speciale pentru bulgari si romani, restrictionand accesul acestora pe piata muncii din Republica Irlanda, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, a scris cotidianul „Irish Independent”, intr-un articol intitulat „Usa se inchide pentru noul val de imigranti”.
„Nivelul de trai din Bulgaria si Romania este atat de mult sub cel din alte tari care au aderat recent la UE incat vom fi inundati de muncitori care isi vor cauta un loc de munca aici (in Republica Irlanda)”, au declarat surse oficiale care si-au pastrat anonimatul pentru cotidianul citat. Numarul romanilor si al bulgarilor care ar urma sa isi caute un loc de munca in Irlanda dupa 1 ianuarie 2007 (cand Romania si Bulgaria vor adera la UE) este estimat in articol la cateva mii. „Irish Independent” comenteaza ca aceasta este o schimbare radicala a atitudinii guvernului de la Dublin, care a permis accesul nerestrictionat pe piata fortei de munca al cetatenilor celor zece tari care au aderat la UE in 2004, criticand alte state care au impus restrictii.

Imigrantii bine pregatiti, preferati britanicilor „plini de sine”

Controversele privind restrictionarea accesului romanilor si bulgarilor pe piata muncii continua si in Marea Britanie (primul stat membru al UE in care s-a lansat o adevarata campanie pe aceasta tema). „The Observer” apreciaza, in numarul sau de ieri, ca muncitorii imigranti au avut un impact mai degraba pozitiv asupra economiei britanice. Cat despre faptul ca in categoria muncitorilor mai putin calificati a sporit rata somajului in randul localnicilor, „The Observer” comenteaza ca „exista situatii in care patroni britanici au preferat sa angajeze un polonez sau un slovac tanar care au avut capacitatea de a decide sa isi paraseasca tara si sa strabata sute de kilometri in cautarea unui loc de munca decat un britanic plin de sine, cu o pregatire mai slaba si cu mai putin entuziasm”. „The Observer” mai apreciaza ca imigrantii sunt „majoritatea harnici si doritori sa isi asume locuri de munca pentru care sunt supracalificati”, iar prezenta lor pe piata muncii a ajutat la „pastrarea controlului asupra salariilor”.
„The Economist” arata, intr-un studiu citat de BBC Romania, ca situatia politica si cea economica din Marea Britanie actioneaza in defavoarea romanilor si a bulgarilor care ar dori sa lucreze pe teritoriul britanic. Guvernul laburist este tinta criticilor pentru subevaluarea valului de imigranti din cele zece state care au aderat in 2004, explica „The Economist”.
In Ungaria, o alta tara care a luat in considerare introducerea de restrictii pentru romani si bulgari, o decizie in acest sens va fi luata in noiembrie sau decembrie, a declarat premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, in timpul unei vizite de o zi la Sofia.

„Liberation” moare de grija Spaniei si a Italiei

In timp ce presa spaniola si cea italiana sunt mai retinute in acest „cor” de comentarii defavorabile la adresa romanilor si a bulgarilor, cotidianul francez de stanga „Liberation” se afla in treaba sa analizeze situatia din cele doua tari, apreciind ca Spania si Italia sunt invadate de imigranti romani si bulgari. Peste 60.000 de romani si bulgari au intrat clandestin in Spania numai in primele patru luni ale anului 2006, numarul lor depasindu-l pe cel al africanilor, comenteaza „Liberation”. In total, numarul imigrantilor fara acte din Spania este apreciat de guvernul de stanga la 700.000 si de opozitia de dreapta la peste un milion.
Si guvernul italian al lui Romano Prodi a decis, la sfarsitul lunii iulie, sa reglementeze situatia imigrantilor clandestini, prefecturile fiind „luate cu asalt” de aproape 520.000 de muncitori ilegali „blindati” cu toate documentele necesare pentru a-si legaliza sederea in Italia, a mai scris cotidianul francez.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă