9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Oprea vrea reluarea votului din Senat, în cazul morții...

FOTO + VIDEO. Oprea vrea reluarea votului din Senat, în cazul morții polițistului Gigină, la o zi după proteste. Fostul vicepremier își susține, în continuare, nevinovăția. Internauții îi cer socoteală. Mesajul președintelui Iohannis

UPDATE 14.51: Anunțul lui Gabriel Oprea privind reluarea votului în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale, în cadrul morții polițistului Bogdan Gigină, a stârnit numeroase reacții din partea internauților.

„Prietene, decat sa postezi atat pe aici, mai exact sa cauti scuze, mai bine ti-ai scrie discursul pentru demisie! (DEMÍSIE, demisii, s. f. Act, cerere (scrisă) prin care un salariat, un demnitar se retrage dintr-o funcție, dintr-o slujbă etc.). Dar, sunt sigur ca mi-am pierdut timpul scriindu-ti aici, deoarece esti un FATALAU, un FRICOS, impreuna cu toti cei din gasca de nerusinati, iar tu nu vei face asta. Niciunul nu aveti coloana vertebrala! Nesimtitule!”, a scris un utilizator Facebook, într-un comentariu.

„<<Stimabile>>, prea târziu încerci să mai speli putina… Nici cu cenușă-n cap nu cred c-ar merge! TREBUIA DEMISIA DE URGENȚĂ chiar atunci în acea seară când a murit Bogdan deschizându-ți ție calea!! Dar de unde atâta onoare??! RUȘINE să vă fie la toți!!!”, i-a transmis o altă persoană.

„Domnule Oprea, nu ma pricep la politica, in consecinta, nu fac. Nu ma intereseaza carui partid apartineti, ce politica faceti, ma intereseaza insa, ca cetatean al acestei tari, dreptatea. Dvs, pe vremea cand erati ministru ati comis un abuz. Stiu asta nu de pe facebook, sau de la tv, ci direct din regulamentul dupa care ar trebui sa functioneze ministerul ce-l conduceati. Stiu, de asemenea, ca nu sunteti singurul care a abuzat de acel privilegiu, in speta, coloana oficiala, dar, sunteti singurul al carui abuz a dus la moartea unui om. Domnule Oprea, fara patima, ura politica sau orice altceva, ci de la om la om va spun, daca aveti un minim de decenta si un dram de sinceritate in ceea ce spuneti, nu de astfel de scrisori aveti nevoie, domnule, ci dati-va demisia si puneti-va la dispozitia justitiei ca un om simplu. Parlamentul este compus, mai mult sau mai putin din apropiati ai dvs, sau din cei cu interese asemanatoare, un parlament care a incetat de mult sa ne reprezinte. Ne-ati auzit in strada, da? Stiti ce vrem, da? DREPTATE! Atat! Noi nu vrem razbunare, nu suntem aserviti politic, nu suntem postaci platiti, nu suntem nici macar VIP-uri, suntem oameni simpli, dle Oprea, oameni satui de batjocura, nesimtire si abuzuri, satui sa-ngroape tineri morti prea devreme si prea nevinovati, satui sa ne simtim complici la o crima, doar prin faptul ca nu suntem suficient de multi ca votul nostru sa conteze! Domnule Oprea, da-ti dovada macar o data de verticalitate si dati-va demisia, si reluati-va calitatea de om. Daca va mai amintiti ce-nseamna”, i-a răspuns o altă persoană.

„Izmana, esti un cetatean ca oricare altul din aceasta tara si ar trebui sa fi cercetat penal.. Care-i diferenta intre tine si un om normal? Iti spun eu Izmana, ca tu ai furat mai mult, ca tu nu ai facut nimic constructiv pentru aceasta tara, ca tu ai prieteni penalii sa te apere ca la randul tau le-ai facut favoruri, ca tu ti-ai luat grade de armata pe sub masa, ca tu aveai coloane oficiale pe bani nostri si sa ne lasi ca erai in misiune ca nu era vrun act terorist in Romania, ca tu Izmana te ascunzi in parlament dupa legile facute de voi.. Stati in Parlament pe bani nostri doar sa furati, baa Izmana mai bine puneai toti boii aia de la tine din partid sa faca niste proiecte sa atraga fonduri europene, dar Izmana iti cer prea mult ca uite-te la cat de ”general” esti la ce, cerere ai putut face.. Esti josnic Izmana..”, reacționează un alt internaut.

Joi seara, a scris pe Facebook și fiul lui Gabriel Oprea, care susține că părinții săi au de suferit din cauza oamenilor care „calcă peste cadavrul polițistului Bogdan Gigină” și care profită de situație, în încercarea de a-i distruge familia.

„Să ajungă mama la spital din cauza unor oameni care ne vor răul… Nu îmi place și nu am să vorbesc niciodată în locul tatălui meu meu… dar nu mai suport să-mi văd părintii supărați, pe mama plângând în fiecare zi, rugându-se în fiecare zi pentru toate durerile și relele care ni se întâmplă… nu sunt în stare și nu am experiența necesară să comentez niciun caz… Dar nu pot să-i omoare pe tatăl meu și pe mama mea din cauza unor nedreptăti care se întâmplă… Mă rog în fiecare zi pentru Bogdan, împreună cu mama mea și tatăl meu și jertfim fiecare lacrimă pentru el … Dar nu mai suport să văd cum niște oameni care calcă peste cadavrul lui Bogdan, profită și vor să-i atingă pe oameni la inimă doar ca să-i distrugă pe tata și pe mama!”, a scris Gabriel Oprea Jr., joi seara, pe pagina sa de Facebook.


CITEȘTE ȘI: Iohannis, despre cazul Oprea: Parlamentarii încă votează la comanda partidului din care fac parte

După părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau a unui parlamentar și a unui fost ministru și actual ministru, se stabilește numai în instanța de judecată. Situația la care s-a ajuns acum, în speța senatorului Oprea, este una care nu poate fi ușor detensionată și nu poate fi ușor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situația”.

 


Totodată, el susține că sunt zeci de politicieni care nu beneficiază de prezumpția de nevinovăție și sunt „hărțuiți psihic și făcuți vinovați, înainte ca o instanță judecătorească să decidă dacă sunt vinovați sau nu”.

„Nu sunt avocat, nici judecător, sunt doar un rob al lui Dumnezeu care vede și simte niște Nedreptăti! De ce vedem la TV arestări preventive?Cercetări penale fără probe suficiențe exact în momente politice cheie! De ce nu pot vedea oamenii adevărata poveste? De ce? Pentru că trăim într-o lume în care unii trăiesc doar pentru propria lor mândrie și putere! Ieri mi-am văzut mamă ajunsă pe patul de spital și plângând (a câtă oară?) din cauza dezamăgirilor, a loviturilor și a durerilor prin care noi (familia) am putut să fim, nedrept, târâți! Atât! Așa că: <<Așa să ne ajute Dumnezeu>>! Nu mă refer numai la noi, ci la toți oamenii care nu își dau seama și nu și-au deschis ochii să vadă în ce lume trăim”, a mai spus fiul lui Gabriel Oprea. 

————

Gabriel Oprea a solicitat, vineri, președintelui Senatului să reia votul în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, după protestele care au scos peste 3.000 de oameni în stradă.

„Am depus astăzi cererea către Președintele Senatului. Nu a fost și nu este intenția mea să fug de Justiție. Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări și răfuieli cu substrat politic”, a scris fostul vicepremier, vineri, pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o fotografie cu cererea.

Solicitarea sa vine la o zi după ce aproximativ 3.000 de persoane au protestat, joi seara, în fața Senatului, ca reacție la votul de luni al senatorilor, care au respins solicitarea procurorilor anticorupție. Totodată, Gabriel Oprea a precizat, în repetate rânduri, că nu se face vinovat de moartea polițistului Gigină, întrucât se afla pe bancheta din spate a mașinii, atunci când tânărul de 28 de ani a decedat. după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului vicepremier.

Românii au anunțat, încă de joi seara, că vor continua protestele și vineri. De data aceasta, internauții doresc să mute protestul în Piața Universității. Până vineri, la ora 12.00, peste 600 de persoane și-au anunțat participarea. Totodată, 1.900 de persoane s-au declarat interesate, iar alte 6.900 de persoane au distribuit pagina evenimentului.


 

ITEȘTE ȘI: Cum minte Gabriel Oprea cu imunitatea. Ce spune legea despre urmărirea penală în cazul foștilor miniștri

„Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt însă mai complicate. Potrivit unor surse de la Curtea Constituțională (CCR), pentru a obține urmărirea penală în cazul lui Oprea ­este nevoie de o nouă cerere. Și aceasta pentru că o decizie mai veche a CCR (270/2008) stabilește că procurorii au nevoie de aprobare pentru urmărirea penală și în cazul foștilor membri ai Guvernului, la fel ca în cazul miniștrilor în funcție” – citește continuarea aici.


Luni, Gabriel Oprea a pledat în Senat pentru nevinovăția sa și le-a cerut colegilor să voteze împotriva cererii de urmărire penală. Totodată, senatorii liberali susțin că, înainte de vot, Oprea le-ar fi trimis SMS-uri colegilor, în care le-ar fi cerut să îl ajute. 

„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor.

La scurt timp după aceea, senatorii au deliberat:  73 de voturi „împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri, ceea ce a stârnit nemulțumiri atât din partea instituțiilor și reprezentanțior statului, cât și a cetățenilor, care au anunțat că vor organiza un protest.

Pe parcursul săptămânii, Gabriel Oprea a precizat, în mai multe rânduri, că este nevinovat și că ar fi victima unui atac politic.

„Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuții, vreau să clarific două lucruri. În primul rând, acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă <<salvează>> de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Spun asta pentru cei care, din neștiință sau din interes, afirmă – în mod total greșit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanță. Vă reamintesc faptul că procurorii au așteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă trei luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult”, a scris Gabriel Oprea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Faceook.

Totodată, el a explicat motivul pentru care le-a cerut colegilor senatori să nu încuviințeze cererea procurorilor DNA. „Motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviințeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiției, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenția, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele și că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile și libertățile individuale, ci și încrederea oamenilor în instituții, în general și în Justiție, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu și până în acest moment nu a fost dată nicio soluție. Potrivit art.109 alin.2 din Constituție, Senatul nu încuviințează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției lor. Este un drept și nu o obligație! Aceasta implică o apreciere și o responsabilitate din perspectiva legii penale și a celei procesuale penale”, a mai precizat fostul vicepremier.


CITEȘTE ȘI: Ridicarea imunităţii lui Oprea poate fi rediscutată oricând în Senat. Cum este posibilă reluarea votului privind urmărirea unui ministru explică judecătorul Cristi Danileţ


 

El și-a încheiat mesajul precizând că dosarul este „sărac în probe” și susținându-și nevinovăția.

„Așa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în fața judecătorilor și sunt convins că, așa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate și suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuși, pentru calomniile, injuriile și ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, a conchis el.

Precizările lui Gabriel Oprea au stârnit reacții din partea internauților. „Problema ta este faptul că nici acum nu realizezi că ai lăsat o mamă fără copil….Ce ai face daca te-ai afla în locul ei? Rușineeeee!”, a scris o persoană. Într-un alt mesaj, lui Oprea i se cere demisia. „Dați-vă demisia. Ce mai înseamnă trei luni. Când se cerea la alți parlamentari ridicarea imunității, spuneați că nu vă opuneți justiției. Acum v-ați schimbat? Rușine, sunteți plătiți din bani publici, plecați acasă toti, că faceți țara de râs”.

„Dacă ar fi murit copilul meu (doamne ferește), muream cu tine de gât”, scrie o altă persoană. „ACUM să vă supuneți urmăririi penale și nu la iarnă! Asta dacă aveți coloană vertebrală”, comentează un alt internaut.

Totodată, miercuri seara, el a precizat, la un post de televiziune, că va purta „crucea” morții polițistului Gigină toată viața.

„Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate. Este sfâşietor ca un coleg să moară într-o misiune. M-am simţi hărţuit când s-a spus că veneam de la restaurant. Specialiştii în domeniul rutier au spus că nu poţi să fii încadrat la ucidere din culpă fiind în a treia maşină. (…) Cine este vinovat de moartea colegului nostru Bogdan Gigină o pot spune, conform legii, doar judecătorii. Există şefi de traseu, oameni care asigură această protecţie. Cred că trebuie indreptată atenţia şi asupra acelei nenorocite de groapă în care colegul nostru a căzut.(…) O să port această cruce toată viaţa”, a declarat Gabriel Oprea, miercuri seara, la postul Antena 3.

Totodată, Gabriel Oprea a precizat că va renunța la imunitate „în scurt timp”. 

„În scurt timp voi renunţa la această imunitate. Până la alegeri. Cred că a fost şi o capcană politică. Am văzut că toate partidele au votat acest lucru, ceea ce e un lucru neobişnuit. (…) Nu mai fac politică. Am cedat, trebuia sa fac la fel ca prima oara, să cer ridicarea imunităţii”, a declarat Gabriel Oprea.

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale. În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă