7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO 15 trenuri sunt anulate după furtuna de la Timișoara. Oameni...

FOTO 15 trenuri sunt anulate după furtuna de la Timișoara. Oameni uciși, case spulberate, copaci smulși. Tudose: 200.000 de oameni nu au energie electrică. ENEL a trimis echipe suplimentare din Muntenia și Dobrogea

UPDATE 15,30: Compania ENEL a trimis echipe din Muntenia și Dobrogea pentru a urgenta repunerea în funcțiune a rețelelor electrice din vestul României.

"Un număr de 26 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuție Banat", a anunțat, luni, Enel.

Anterior, echipele E-Distribuție Banat și ale contractorilor au intervenit încă din timpul nopții, astfel că a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 130.000 de clienți, adică aproximativ 60% din numărul estimat de clienți pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condițiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat.

În prezent se află la intervenții 57 de echipe ale E-Distribuție Banat și 16 ale firmelor contractoare, care au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți.

Condițiile meteo severe, cu vânt de peste 90 km/h, și peste 100 km/h în unele cazuri, au dus la avarii inclusiv la stâlpi de beton și de metal, în special în județul Timiș, dar și în Caraș Severin, Hunedoara și Arad. 


UPDATE 13,50: Carmen Dan, ministru de Interne, s-a declarat mulțumită de modul în care autoritățile din vestul țării au acționat în urma furtunii de duminică seară, informează Agerpres.

Ministrul Carmen Dan a precizat, la ieșirea din Prefectura Arad, că, după ce vor avea loc și discuțiile de la Timișoara, în cursul după-amiezii, vor fi centralizate pagubele și se va stabili modul în care județele afectate de furtună vor fi ajutate.


UPDATE 10,40: Aproape 200.000 de locuitori din 500 de localităţi nu au, luni dimineață, energie electrică, a anunțat premierul Mihai Tudose.

Potrivit acestuia, urgenţele sunt tratarea răniţilor în urma furtunilor înregistrate în vestul ţării, precum şi restabilirea circulaţiei feroviare.

"Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri, care au fost la munte şi voiau seara să plece spre casă şi nu au mai putut. În fapt, au fost peste 300 de arbori căzuţi, 137-140 de acoperişuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localităţi fără curent electric, sperăm ca astăzi să înlăturăm aceste efecte. (…) Sunt 500 de localităţi cu aproape 200.000 de locuitori fără energie electrică, sunt aproape 100 de echipe de intervenţie în teren", a declarat premierul Mihai Tudose, într-o intervenţie la radioul public.


UPDATE 10,10: Premierul Tudose va veni în Banat, unde este așteptat luni în jurul orei 15, a anunțat ministrul de Interne, Carmen Dan.

15 județe sunt afectate de furtuna de duminică. Pentru toate regiunile afectate, ministrul de Interne va propune alocarea de bani din fondul de rezervă al Guvernului, discuția pe acest subiect urmând să aibă loc miercuri, a precizat Carmen Dan.


UPDATE 10,00: Bilanțul total al furtunii de duminică seară este de opt morți și 137 de răniți, a anunțat ministrul de Interne, Carmen Dan, la Timișoara.

Carmen Dan a declarat, după ce a vizitat persoanele rănite în urma furtunii, că o fetiţă rănită este în stare gravă, trecând peste o perioadă critică, în timp ce un băieţel rănit este în stare stabilă. ”Ceilalţi pacienţi sunt cei care au avut probleme în urma furtunii, o situaţie mai deosebită se înregistrează la o doamnă care aşteaptă o intervenţie chirurgicală, la alţii nu s-a pus problema”, a spus ministrul.

Carmen Dan a anunțat că există o aplicație informatică, deja funcțională, la nivelul Ministerului de Interne, special dedicată avertizării în caz de furtună.

Despre furtuna de duminică seară, pompierii au executat peste 1000 de intervenții, a precizat Carmen Dan.


UPDATE 09,00: Șapte linii de înaltă tensiune sunt avariate în urma furtunii din vestul României, a anunțat, luni dimineață, compania ENEL.

„Ca urmare a condițiilor meteorologice extreme care s-au produs în zona de vest a României în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie, a fost afectată funcționarea rețelelor de distribuție de electricitate din zona de activitate a E-Distribuție Banat, ca urmare a vântului foarte puternic (ce a depășit viteza de 90 km/h) și a căderilor de copaci. În timpul nopții, E-Distribuție Banat a suplimentat numărul echipelor de intervenție. Situația la ora 08:00, în data de luni 18 septembrie, era următoarea:
– În județul Timiș erau afectate 7 linii de înaltă tensiune și 55 de linii de medie tensiune, inclusiv 3 stâlpi metalici îndoiți și 4 stâlpi de beton rupți. Alimentarea cu electricitate era afectată într-o singură stație de transformare (Giulvaz) și în 28 de localități
– În județul Caraș Severin erau afectate parțial 7 linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 10 localități
– În județul Hunedoara erau afectate total sau parțial 21 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată în 13 localități
– În județul Arad erau afectate total sau parțial 25 de linii de medie tensiune, inclusiv 16 stâlpi rupți, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată în 23 de localități
La nivelul societății E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență de nivelul 2: La acest moment lucrează 44 de echipe de intervenție ale societății, 14 angajați de suport tehnic de urgență, 15 angajați ai contractorilor și 8 specialiști în centrul de comandă operativă, pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp posibil”, a transmis ENEL.


Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud a anunțat primul bilanț al furtunii de duminică seara, care arată că două persoane și-au pierdut viața, alte 17 au fost rănite, iar numărul localităților afectate se ridică la 33.

UPDATE 08,50: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a ajuns la Spitalul Județean Timiș, pentru a vizita persoanele rănite internate în această unitate medicală.


Poliţiştii din cadrul IPJ Timiş au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul tânărului de 24 de ani care a murit, duminică seară, după ce poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, a căzut peste maşina în care se afla, în urma vântului puternic, informează Mediafax.

Tânărul conducea o mașină care se deplasa de la Lugoj spre Timișoara.


Fenomenele meteo extreme de duminică seara au lăsat 95 de localități din Sălaj fără energie electrică și a avariat clădirile, astfel încât s-a impus suspendarea cursurilor, luni dimineață, în șapte școli.

Furtuna iscată duminică seară în vestul României a curmat vieți, a distrus locuințe și a smuls copacii din rădăcini.

15 trenuri sunt anulate, luni dimineață, până la eliberarea căilor ferate din Banat de copacii căzuți și până la refacerea liniilor electrice.

Peste o sută de trenuri au avut întârzieri din cauza furtunii, iar 15 garnituri de pe raza regionalelor Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi au fost anulate. Potrivit CFR, până luni dimineaţă, 42 de zone feroviare din cele 43 afectate de furtunile violente au fost redeschise.


Opt persoane au murit și 67 au fost rănite, duminică, în judeţul Timiş. Două decese s-au înregistrat în Timişoara şi două la Buziaş, iar o altă femeie aflată în staţiunea arădeană Moneasa a murit, după ce a fost lovită de un copac rupt de vijelie, chiar în faţa unui hotel.

„Săptămâna viitoare este obligatoriu să începem implementarea unui sistem de alertă pe telefoanele mobile pe zone. Adică toți operatorii de telefonie să fie obligați prin lege să ajungă acea alertă pe telefoanele mobile ale tuturor celor din zonă. Adică, cine e într-o zonă de acoperire pe zona care e declarată în pericol, că e furtună, că e viscol, că e orice, chiar o alertă chimică, incendiu, să primească automat această alertă pe telefonul mobil. Pentru că cei care erau în parc și au fost surprinși de acest fenomen meteorologic brusc nu urmăreau niciun mijloc de informare în masă", a declarat, duminică seară, premierul Mihai Tudose.


Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă