21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialEroii români vor avea un cimitir militar la Stalingrad

Eroii români vor avea un cimitir militar la Stalingrad

Ministerul Apărării Naționale va primi suma de 689.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, pentru a amenaja un cimitir militar la Stalingrad.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Proiectul se numeşte „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoșka, regiunea Volgograd – fostă Stalingrad, Federația Rusă”.

Finanțarea lucrărilor se va face de către MApN, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, România este singurul stat participant la Campania din Est care nu a reamenajat un cimitir de război pentru militarii căzuți în luptă la Stalingrad, Cotul Donului și în Stepa Calmucă.

Conform bazei de date a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pe teritorul Rusiei au murit în cel de-al doilea război mondial 22.677 militari români, dintre care 6.525 în campanie și 16.152 în prizonierat. Osemintele lor se află în 418 locuri de înhumare.

“Realizarea primului cimitir al militarilor români pe teritoriul Federației Ruse apare ca o prioritate și din faptul că aprobările obținute de la partea rusă își vor pierde valabilitatea în noiembrie 2015 dacă nu vor fi demarate lucrările de amenajare a necropolei de război”, precizează Guvernul României.

 Citeşte şi: FOTO. Ultima zi din viaţa mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava pe 1 iunie 1946

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...
Ultima oră
Pe aceeași temă