Efectul #REZIST. Mesajul impresionant al unei vloggeriţe din România despre demnitatea recăpătată după protestele din Piaţa Victoriei: Sunt mândră de modul în care românii au decis să condamne corupţia. Lupta împotriva infracţiunilor nu trebuie să fie individuală

de Iulia Iancu , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 09:20, 18 februarie 2017
Efectul #REZIST. Mesajul impresionant al unei vloggeriţe din România despre demnitatea recăpătată după protestele din Piaţa Victoriei: Sunt mândră de modul în care românii au decis să condamne corupţia. Lupta împotriva infracţiunilor nu trebuie să fie individuală

Protestele antiguvernamentale care se desfăşoară în România de mai bine de două săptămâni au trezit conştiinţa naţională a românilor, iar mesajul lor împotriva acţiunilor corupte a fost auzit de-o lume întreagă. Indiferent de naţionalitate, toţi cetăţenii au înţeles că lupta împotriva infracţiunilor nu mai este o acţiunie individuală, purtată de fiecare în parte, ci poate fi un demers comun, sub un singur steag, acela al moralităţii.

Acesta este şi mesajul unei vloggeriţe din România, Ana, aşa cum se recomandă pe canalul personal de Youtube, unde a promovat o înregistrare video în care explică faptul că acţiunile din Piaţa Victoriei, împotriva Cabinetului Grindeanu, sunt un motiv de mândrie şi bucurie, fiind cel mai bun context ca întreaga lume să observe, dincolo de stereotipurile cu care se confruntă românii, eforturile acestora de a-şi construi un viitor fără corupţie. 


Citeşte şi: Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea | TOP CITIRI

Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu i-a explicat liderului infractor al PSD, Liviu Dragnea, cine manipulează protestul uriaș împotriva PSD care are loc în toate orașele mari de două săptămâni.  Liiceanu a scris un comentariu, pentru contributors.ro, despre motivele pentru care sute de mii de români au ieșit în stradă. Acesta a scris comentariul după ce l-a auzit pe șeful PSD cum spune că cei care protestează sunt manipulați.


 

La fel ca ea, şi Bogdan Alexe, un vlogger român de 27 de ani, care locuieşte în Marea Britanie, explică internauților mobilizarea de amploare din țara noastră, într-un material video în care a inclus câteva dintre cele mai emblematice momente ale manifestațiilor care au început în urmă cu 17 zile: imaginea simbol din Piața Victoriei, unde peste 100.000 de persoane au aprins lanternele telefoanelor în același timp, proiecțiile de pe clădirile din jur, oamenii care cântă, la unison, imnul național. Citeşte mai departe ...

Totodată, protestatarii #rezistă, în continuare, în Piața Victoriei din București și transmit că vor ieși în stradă în continuare, neavând încredere în spusele celor din Parlament și în promisiunile date în legătură cu Ordonanțele 13 și 14.

“Noi mergem la muncă, dar ei trebuiesc păziți” spune unul dintre protestatarii ce au ieși joi noapte în Piața Victoriei pentra protesta împotriva Ordonanței de Urgență 13 și a OUG 14. Vezi AICI continuarea...


De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”.


„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM", mai spunea el.  

În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii", a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.


Citește și:  SCANDALOS. Poliția și Tripadvisor, instrumente de represiune în mâna lui Liviu Dragnea. PSD se răfuiește cu manifestanții care l-au obligat să facă un pas înapoi prin protestul #REZIST


Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.

Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța - 1.500, Sibiu și Iași - peste 1.000, Timișoara - peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 

Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie", „Fără grațiere" , „Hoții!", „DNA/ Să vină să vă ia", „Nu amnistie/Democrație!". Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei. La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu - peste 10.000 de protestari, la Timișoara - peste 11.000, la Brașov - circa 3.000 de persoane, la Iași - peste 3.000, la Constanța - peste 1.000 de persoane. 


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete - surse

Participarea părinților cu copii la protestele împotriva Guvernului Grindeanu, din Piața Victoriei, au iscat numeroase discuții pro și contra, în societatea civilă. Marți dimineață, în presă a apărut informația conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului strânge date despre părinții care au mers cu copiii la manifestații, în condițiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari sunt cercetați penal pentru că au făcut proiecții laser, dar și pentru că au folosit drone în Piața Victoriei.


Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie și a marcat începutul a 12 zile de proteste consecutive. Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.

În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​

În seara de 2 februarie, aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara - 20.000, la Iași - 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov - 5.500. Șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

În seara de 3 februarie,  peste 350.000 de oameni au protestat în întreaga țară împotriva Guvernului Grindeanu. 150.000 s-au manifestat la București, în Piața Victoriei, iar peste 50.000 la Cluj. S-a scandat „Hoții!" sau „PSD, Ciuma roșie!". Pentru prima oară la un protest, în Capitală au fost proiectate mesaje gigant pe clădiri, cu mesaje anti-PSD și împotriva Guvernului Grindeanu. 

Și în celelalte orașe din România s-a înregistrat un număr impresionant de persoane. Peste 50.000 de persoane au ocupat Piața Unirii din Cluj, precum și străzile laterale ale pieței. La protestele din Cluj participă și o trupă de toboșari celebri, Cercul Întreg. În Constanța s-au strâns peste 10.000 de oameni, printre care și o persoană ce se află în căruciorul cu rotile. În Sibiu s-au strâns peste 20.000 de persoane, iar în Timișoara - peste 25.000 de oameni.

În cursul zilei de 4 februarie a avut loc Marșul copiilor. Aproximativ 10.000 de părinți cu copii au protestat în fața Guvernului, unde au transmis Executivului: „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea!”. În cursul serii, în Bucureşti şi în ţară au protestat peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi, astfel că au anunțat abrogarea OUG 13.

În seara de 5 februarie, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 6 februarie, au continuat protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

În seara de 7 februarie, peste 6.000 de manifestanţi au strigat „Zi de zi aici vom fi!". La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui Iohannis. S-a scandat: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi!”, „Refuz! Refuz! Refuz acest abuz!”, „Jos guvernul mincinos!”, „Cine nu sare nu vrea schimbare!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Iliescu nu fi trist și Dragnea e comunist!” și „Dragnea și ai lui, trădători neamului!”.

În seara de 8 februarie, aproximativ 7.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în Piața Victoriei. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis. Manifestanţii au scandat „Hoţii", „Demisia", au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

În seara de 9 februarie, peste 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui. Manifestanții au scandat: „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

În seara de 10 februarie, peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Şi la Cotroceni, zeci de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 11 februarie, Aproximativ 10.000 de protestatari au manifestat, în țară, în ciuda temperaturilor scăzute. În fața Guvernului au demonstrat aproximativ 5.500 de persoane, iar alte 300 au cerut demisia președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În seara de 12 februarie, 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”, în Piața Victoriei. Alte 30.000 au protestat în marile orașe. Românii din Paris, Dublin și Berlin, solidari cu protestatarii din țară. Și la Palatul Cotroceni au manifestat aproximativ 1000 de persoane.

În seara de 13 februarie, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia Guvernului PSD, la Palatul Victoria. Alte câteva sute au demonstrat, în mai multe orașe din țară. Și la Palatul Cotroceni s-au strâns câteva sute de persoane.

În seara de 14 februarie,  peste 1.000 de persoane au demonstrat în Piața Victoriei. Situația în alte orașe: Sibiu - zeci de manifestanți au cerut demisia Guvernului; Oradea - au protestat aproximativ 30 de persoane; Constanța - aproximativ 30 de persoane; Brașov - 50 de persoane; Timișoara - 50 de persoane; Craiova - 20 de persoane; Ploiești - câteva zeci de persoane; Iași - 20 de persoane.

În seara de 15 februarie, în Piața Victoriei au fost peste 700 de protestatari. Alte câteva sute au manifestat și în alte orașe din România.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • JD

  17 februarie 2017 22:52

  Mai Bravo,ca doar de tine este vorba.Chiar tu stii cu adevarat de manipularre ,masinaria mafiota a sistemului Johanis-Kovesi ,ori doar vrei sa arunci cu laturi spurcate pe toata bollta Romaniei.Hai ca nu esti Bravo ,esti doar o unealta de topor bolshevica .Hai sictir si dute la gradinita..

  raspunde comentariului
  • HAHAHAHAHA !

   18 februarie 2017 17:32

   ...tu te uiți vreodată în oglindă, bă, dobitok patentat ? Ce vezi ? ...vi s-a urcat-la-cap dimukrațîia servită pe net de Organili și sunteți beți de "libertate"-cu-lingurița, de nu știți ce să faceți cu ea... De-aia o irosiți în slujba SECURITĂȚII LUI CEAȘKĂ, că ăștia v-au scos acum în stradă ! ...în stil okțidental, bine-'nțeles, și cu asentimentul Komisiyei Europenise și a Washingtonului, prin Embassy...

   raspunde comentariului
 • RedCard

  17 februarie 2017 21:37

  Asta cu "vloggerița" e cu intenție sau e din prostie?

  raspunde comentariului
 • Bravo!

  17 februarie 2017 20:54

  Tu te-ai uitat duduie cine sunt cei alaturi de care ai iesit impreuna cu alte marionete manipulate de masinaria mafiota a sistemului Iohannis-Kovesi?Ce vrei sa aperi, politia politica stalinista care aresteaza ptr calatbosi, instaurata de sistemul binomului si statul mafiot de care vorbea d-l Basescu? Gasesti normal ca rezultaul votului legal sa fie calcat in picioare de o masa de manevra manipulata de un instigator?Asa ai inteles tu si toata gloata din Piata Victoriei democratia si statul de drept? Cu amenintari cu moartea, bataia, violul, transmise telefonic ministrilor, sotiilor si copiilor lor la adresele facute publice de niste scelerati din tabara ta cu care te mandresti?Daca te-ai simtit bine langa fauna aceea din care o mare parte erau doar niste dezorientati iar restul derbedei, te deplang inseamna ca esti din aceeasi tagma cu ei.

  raspunde comentariului
  • Iulika

   18 februarie 2017 21:13

   Partidul, Ceausescu, Romaniiiiaaaa!! Asa seamana mitingul ala organizat de la Pitesti de psd cu pcr! La puscarie cu toti politicienii corupti din Romania, in frunte cu Dragnea si Tariceanu!psd si pcr aceeasi mizerie!

   raspunde comentariului
 • oancea ion

  17 februarie 2017 17:12

  BRAVO BOGDAN ALEXE, Acesta este semnalul si imboldul ca noi ROMANII DE BINE, sa nu ne lasam pacaliti de DINOZAURII PSEUDOCOMUNISTI ce ne-au invadat TARA. NU TREBUIE SA ABANDONAM NICI O CLIPA LUPTA DE STRADA PANA CAND "MECIUL" NU ESTE CASTIGAT. VOM ARATA LUMII CA STEFAN CEL MARE, MIHAI VITEAZUL NE-A LASAT SA CONTINUAM LUPTA !!! OARE AU DISPARUT COMPLET VITEJII CARE AU CASTIGAT CANDVA BATALII GRELE ??!!!!

  raspunde comentariului
 • mircea

  17 februarie 2017 15:50

  cand o sa iesiti la vot si o sa aveti ce vota,nu nulitati si hoti ca Iliescu,Basescu,Iohannis,atunci o sa aveti pe cine trage da raspundera-Ghinion,Reforma facota da Gloaba=globalizare

  raspunde comentariului
 • ...ooooooooo, n-am citit artkulu', așe kă l-am omiz dîn komment pă flokkeru' Bohdan ! ...ăsta o fi dă fapt olteanu' sub akoperire Bohdan Raresh, dă la BukaIe, cu yesssplikațiili lui zavante... HAHAHAH

  17 februarie 2017 15:30
 • ...și proasta asta-i bună să activeze la cratița kolektivă unde Organili flambează puIimea miticească... HAHAHAHA !

  17 februarie 2017 15:25

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design