9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEclipsa totala de Luna

Eclipsa totala de Luna

Singura eclipsa de Luna vizibila de pe teritoriul Romaniei in anul 2007 se va produce in noaptea de sambata spre duminica, a precizat, astazi, Dan Pricopie, cercetator stiintific la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Luna va atinge penumbra la ora 22.18, iar umbra la 23.30. Eclipsa isi va atinge maximumul la 1.21. Iesirea Lunii din umbra se va produce la 3.11, iar din penumbra – la 4.24.

Eclipsa va fi vazuta cel putin partial de pe toate continentele, iar durata in care aceasta poate fi studiata este semnificativa, depasind o ora.

Dan Pricopie a declarat ca urmatoarea eclipsa de Luna se va produce pe 28 august, dar nu va fi vizibila din Romania, in schimb eclipsa de anul viitor, din 21 februarie 2008, va fi totala si va putea fi urmarita din tara noastra. Ultima eclipsa de Luna, vizibila din Romania, a fost in septembrie 2006.

Pe site-ul Observatorului Astronomic Municipal 'Amiral Vasile Urseanu', din Bucuresti, se precizeaza ca personalul institutiei se afla la dispozitia publicului interesat pe toata perioada desfasurarii eclipsei, indiferent de conditiile meteorologice.

Pe de alta parte, in zorii zilei de sambata, la ora 4.45, Luna (aflata putin inainte de faza de Luna Noua) va oculta planeta Saturn, care va reapare la ora 5.25.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă