Două mari programe de înzestrare a Armatei Române se vor finaliza în anul 2018. Celelalte șase rămân nerezolvate

de Mihai Diac , 23 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 14:15, 23 octombrie 2017
Patriot

Guvernul, prin MApN, va încerca să acopere în acest an două dintre cele opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlament și CSAT, a anunțat, luni, ministrul Apărării, Mihai Fifor, citat de Agerpres.

Cele două programe sunt achiziția primului sistem de rachete Patriot și implementarea acordului de cooperare industrială cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate.

"Guvernul României, cu eforturi consistente, a alocat 2% din PIB pentru Apărare, subliniez, pentru Apărare. Din acești 2%, în jur de 38% sunt bani care se duc în programele de înzestrare a Armatei Române. Sunt investiții extrem de serioase, care au un acord prealabil al Parlamentului României, (....) sunt opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlamentul României, opt programe de înzestrare aprobate de CSAT, programe din care, anul acesta, vom încerca să acoperim două. Mă refer la achiziția primului sistem de rachete Patriot, nu am să vă dau suma exactă, este undeva la 700 de milioane de dolari. (...) Totodată, cu eforturi susținute, a fost semnat de către Ministerul Economiei un Memorandum cu General Dynamics, companie renumită în industria de armament internațională, și un acord de cooperare industrială . (...) Asta înseamnă determinarea României de a avea investiții în zona industriei de apărare românești", a spus Mihai Fifor, la Palatul Parlamentului, la conferința "Mari proiecte care pot dezvolta România".


Primele mașini blindate Piranha vor fi produse la o uzină din Elveţia, deși se anunțase că acest contract va aduce beneficii și industriei românești. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat că producătorul american va retehnologiza Uzina Mecanică Bucureşti, dar linia de fabricaţie va funcţiona abia la sfârşitul anului viitor. 

Ministrul a punctat că, în toate întâlnirile avute cu partenerii străini, atât el, cât și premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu au transmis că România ''nu a plecat la cumpărături pe banii românilor'', ci pentru a aduce în industria de apărare programe de tehnologizare, acorduri de parteneriat industrial, transfer de tehnologie.

"Prin urmare, pe baza acestor acorduri care s-au semnat între Romarm, Uzina Mecanică București și General Dynamics, în România urmează să se producă transportoare blindate 8X8, transportoare de care va beneficia, în primă instanță, Armata României", a spus Fifor.

Ministrul a adăugat că, anul viitor, se intenționează demararea procedurilor pentru "achiziționarea, respectiv realizarea, în România, a patru corvete care să intre în dotarea Forțelor Navale Române".

"Este un program de tipul celui pe care l-am dezvoltat cu General Dynamics, adică, pe baza unei proceduri competiționale, să putem selecta o societate care să poată transfera în industria de specialitate românească tehnologie și să producă în România, lucru pe care-l dorim cu orice preț", a spus el.

Fifor a menționat și alte câteva programe avute în vedere pentru înzestrarea Armatei, ca o "combinație între a achiziționa, dar a și produce în România".

"Foarte importantă este cooperarea pe care o avem cu IAR Ghimbav, respectiv Airbus, pentru achiziționarea de elicoptere de clasă medie. Aceste elicoptere urmează să se producă pe linia de producție de la Brașov. (...) Pe de altă parte, s-au semnat primele documente cu o companie renumită tot în domeniul producției de elicoptere, mă refer la Bell Helicopters, pentru 45 de elicoptere. Este, practic, pentru prima dată când această companie ar urma să producă elicoptere în afara Statelor Unite și dânșii doresc să aducă în România o linie de producție", a declarat el.

Ministrul Apărării a subliniat și interesul existent pentru relansarea producției de la uzina de avioane de la Craiova pentru "modernizarea avionului Șoim".

"Este un avion de concepție românească, astfel încât să avem școală pentru aparatele F-16. Zilele trecute, una dintre companiile celebre Raytheon a semnat pentru că-și dorește ca în România să se poată produce subansamble pentru sistemele de rachete. (...) Mai mult decât atât, suntem în faza în care împreună cu Ministerul Economiei vom desemna un centru de excelență, pe de-o parte, pentru mentenanță la avioanele F-16 și lucrul acesta se va realiza în industria românească, și, totodată, pentru mentenanța rachetelor Patriot, pe care le achiziționăm și lucrul acesta se va realiza, desigur, în industria românească", a mai spus Fifor.

Ministrul a punctat și semnarea, în contextul vizitei președintelui Franței în România, a unui Memorandum cu compania franceză MBDA, producător de rachete, și Uzina Mecanică Ploiești, urmând ca în țara noastră să se producă "rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune".

"Suntem în tratative pentru modernizarea mașinilor de luptă de infanterie. Și, în fine, poate un alt program extrem de important pentru noi este cel realizat în parteneriat cu Rheinmetall Germania și Uzina Mecanică Moreni pentru realizarea unui transportor blindat care ar urma să intre în producție la sfârșit de 2019, început de 2020. Toate acestea sunt programe care nu fac altceva decât să readucă bani în industria de apărare românească, urmând să revitalizeze acest sector extrem de important, pe de-o parte, pentru interesul de securitate națională pe care-l avem, pe de altă parte pentru a revitaliza o industrie extrem de profitabilă", a mai declarat Fifor.

Comentarii

 • Nita

  23 octombrie 2017 17:04

  Programul de inarmare cu cele 8 puncte de lucru are probabil timp de lucru de cel putin un deceniu pentru a fi finalizat.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 14:51

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii, pe Capitala. Apoi, timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj din Capitala, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea acestei actiuni ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor jurnalistilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La intalnirea respectiva se hotaraste infiintarea AJDR, adica ASOCIATIA JURNALISTILOR DEMOCRATI DIN ROMANIA, in care nu trebuie sa patrunda niciun journalist care nu este de totala incredere. Apoi, AJDR va lua in discutie posibilitatea infiintarii unui post de televiziune ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. AJDR isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, pe scurt AND. Al doilea obiectiv foarte important este ca, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei. Pe scurt, ce trebuie sa realizam ? SA AVEM TOATE FORTELE DEMOCRATE UNITE si IN URMATORUL PARLAMENT SA AVEM NUMAI OAMENI CU DEMNITATE, PATRIOTI SI COMPETENTI. Doresc ca aceasta postare sa fie citita de domnul GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
 • Nicolae

  23 octombrie 2017 14:25

  Ceausescu a avut un program de inzestrare al armatei intins intre anii 68-88.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design