Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro l Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

de Catalin Prisacariu, Petru Zoltan , 02 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 16:31, 02 aprilie 2017

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat. 

Teldrum SA a primit lucrări în zece județe din 2007 încoace. Politicienii PSD din unele din aceste județe sunt acum răsplătiți de către liderul partidului cu funcții în Guvern și în structurile guvernamentale extinse.


Citește și: Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea. În 2017, Liviu Dragnea a susținut-o politic pe Lia Olguța să ajungă ministru al Muncii... citește mai departe aici ... 

40.000.000 EUR de la Tăriceanu din două contracte

Influența lui Liviu Dragnea în administrația centrală și locală a făcut ca Teldrum SA să primească de la compania statului care se ocupă de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) nu mai puțin de 33 de contracte în ultimii zece ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au de a face cu drumuri din județele Teleorman și Olt, județele favorite ale lui Dragnea.

În 2008, de exemplu, Teldrum SA a primit de la CNAIR un contract mamut de 32,6 milioane de euro. Era vorba despre un “Acord cadru multianual iarnă – vară 2008-2011” pentru “SDN (Secția Drumuri Naționale a CNAIR – n.r.) ALEXANDRIA”. Așadar, întreținerea drumurilor din zona orașului teleormănean Alexandria atât în ce privește reparațiile asfaltice, cât și deszăpezirile. Contractul a fost acordat Teldrum SA pe finalul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, în noiembrie 2008.

În aceeași perioadă, Teldrum a mai primit un contract foarte generos, de 8,6 milioane de euro, pentru „Ranforsare, consolidare pe DN 61 km 1+500÷20+000”. DN (drumul național – n.r.) 61 traversează județe vecine ale Teleormanului, Giurgiu și Dâmbovița.

Și guvernul Boc a dat contracte către Teldrum

De la Compania Națională de Drumuri, Teldrum SA a mai primit peste 20 de milioane de euro și după instalarea lui Victor Ponta la guvernare, în mai 2012. Toate contractele vizează lucrări de construcții de drumuri aflate fie în județul Teleorman (majoritatea lucrărilor), fie în județele vecine. În doar un an, de exemplu, între 2013 și 2014, Teldrum SA a primit trei contracte (fiecare între 3,3 și 3,7 milioane de euro) pentru întreținerea drumurilor din zona Alexandria.

Dar nici în mandatul de premier al lui Emil Boc nu a fost uitată firma vegheată de către Dragnea. În 2010, de exemplu, un contract de peste 3,1 milioane de euro a fost atribuit către Teldrum SA pentru “Pod pe DN 54 peste râul Sai și varianta nouă de traseu DN 54 km 65+950 – 70+600 la Turnu Măgurele”. Lucrarea, desigur, este localizată în județul Teleorman.

Îmbunătățiri funciare de 5.500.000 EUR

Nici Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), o instituție marcată de scandaluri financiare și de corupție majore, nu a “iertat” Teldrum SA. De data aceasta, nu în județul natal al lui Dragnea s-au făcut lucrări, ci în județul vecin Olt. ANIF a acordat două contracte către Teldrum SA, unul în 2013 și celălalt în februarie 2015 (deci, cu Ponta aflat încă la guvernare și în fruntea PSD), în valoare totală de 5,5 milioane de euro.

Primul contract a fost de “numai” 753.000 de euro, pentru “execuție lucrări pentru obiectivul de investiții «Prevenirea inundării terenurilor agricole și combaterea eroziunii solului în zona Dobrun și Osica de Jos, zona 1», Județul Olt”. Al doilea a fost mult mai generos, de 4,7 milioane de euro și a avut drept obiect elaborarea unor documentații de lucru “la pachet cu execuția de lucrări la obiectivul de investiții Reabilitare Olt Călmățui”.

Comuna natală Gratia a cotizat cu 2.700.000 EUR

Nici comunele din Teleorman, dar și din județele Olt și Dolj, nu au fost iertate. Așa sărace cum sunt Consiliile Locale ale comunelor din sudul României, au cotizat și acestea la veniturile Teldrum SA. Un loc special în inima lui Liviu Dragnea, desigur, deci și în bugetul Teldrum SA, a fost jucat de către comuna teleormănea-nă Gratia. Dintr-un motiv simplu: aici s-a născut întâiul lider al PSD de astăzi. Dacă, în toate celelalte comune în care Teldrum SA a avut lucrări, Consiliile Locale au acordat câte un singur contract, Consiliul Local de la Gratia a acordat două. Primul în 2007, de aproape un milion de euro, pentru “SISTEM DE CANALIZARE ȘI STAȚIE DE EPURARE - COMUNA GRATIA”. Al doilea, aproape dublu (peste 1,7 milioane de euro), a fost câștigat de Teldrum SA în 2014 pentru “MODERNIZARE DRUMURI LOCALE ÎN COMUNA GRATIA (15.57 km), JUDEȚUL TELEORMAN”.

Totuși, comuna cea mai generoasă cu Teldrum SA a fost una din Dolj: Ișalnița. La începutul lui 2015, aceas-tă comună a încheiat un contract de 2,5 milioane de euro cu compania teleormăneană pentru “Elaborarea proiectului tehnic - Elaborarea detaliilor de execuție - Elaborare DTAC - Asigurarea asistenței tehnice pe toată perioada de execuție a lucrărilor - Execuția lucrărilor de reabilitare a străzilor din comuna Ișalnița”.

Slatina, oraș de nababi: peste 23.000.000 EUR pentru Teldrum

Unul din cele mai mari contracte primite de către Teldrum SA, dacă nu chiar cel mai mare, este cel oferit în 2013 de către Direcția Administrarea Străzilor și Iluminatului Public din Slatina, Olt. Valoarea contractului se ridică, fără TVA, la peste 104 milioane de lei, adică peste 23 de milioane de euro. Contractul este unul cadru și are ca obiect, simplu, “Lucrări de reabilitare stradală în Municipiul Slatina, județul Olt”.

Prin comparație cu orașul Slatina, județele Constanța și Satu Mare sunt abia niște comune mai răsărite. Astfel, Constanța, care i-a acordat Teldrum SA patru contracte, abia i-a băgat în conturi 4,4 milioane de euro. Consiliul Județean Satu Mare, pe de altă parte, a fost mai altruist: a dat două contracte firmei teleormănene (în 2013 și 2014), echivalentul a aproape nouă milioane de euro.

CJ Teleorman a încheiat 55 de contracte cu firma

Campioanele absolute din teritoriu la acordat contracte către firma wTeldrum SA sunt două autorități teleormănene: municipalitatea din Alexandria, orașul de domiciliu al companiei, și Consiliul Județean.

Orașul Alexandria a încheiat 17 contracte cu Teldrum SA, iar Consiliul Județean Teleorman a acordat 55 de contracte companiei alexandrine. Majoritatea contractelor acordate de către Consiliul Județean au ca obiect reabilitatea unor drumuri județene.

Contractele nu sunt imense, de peste zece sau chiar de zeci de milioane de euro, dar sunt, majoritatea, de cam două-trei milioane de euro fiecare.  

Teldrum SA, înființată de CJ Teleorman, privatizată de Dragnea

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, însă, în paralel contractează un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro.

Fostul președinte al PSD Teleorman, Teodor Nițulescu, declara la un post de televiziune că privatizarea Tel Drum a fost o fraudă de proporții. „Dragnea a sifonat peste un miliard de euro în Teldrum. Fără doar şi poate (îi aparține lui Dragnea – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi-juma, să am 40% din Teldrum şi el 60%. Eu, atunci, aveam o firmă de construcţii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea Teldrum? În calitatea mea de preşedinte PSD Teleorman, din iunie 2002 - aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul ăsta, cu condiţia că această privatizare să fie făcută în condiţiile legii”, declara Nițulescu.

Județul, contractul Teldrum și ministrul

Întâmplător sau nu, cel mai important ministru din guvernul Grindeanu este din Teleorman. Ne referim la Carmen Dan, ministru la Interne. De ce este acesta cel mai important? Pentru că organizează alegerile, activitatea favorită a lui Liviu Dragnea. Însă numirea lui Carmen Dan nu are legătură cu contractele Teldrum SA. Cum ar putea avea legătură, însă, numirea unui sătmărean, Gabriel Leș, ministru la Apărare. Până recent, Oltul avea un reprezentant foarte important în Guvern, pe caracaleanul Florin Iordache. Acesta, însă, a trebuit sacrificat pe altarul OUG 13.

Doljul, un alt județ care a îmbogățit Teldrum SA, o are în Guvern pe Lia Olguța Vasilescu, mi. Iar Constanța a trimis o altă femeie în Executiv: fina lui Dragnea, Sevil Shhaideh.

Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat

RL a scris recent că Teldrum SA a luat un contract de 8.900.000 de euro și de la Primăria Craiova. Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat contractul, în 2013. În 2017, Liviu Dragnea a susținut-o politic pe Lia Olguța să ajungă ministru al Muncii. Contractul de lucrări încheiat între Primăria Craiova și asocierea de firme condusă de către Teldrum, însă, a fost subminat de multe probleme atât juridice, cât și de calitate a lucrărilor.

Astfel, contractul pentru reabilitarea străzilor Caracal, Bariera Vâlcii și Râului din Bănie a fost finanțat din fonduri europene. Numai că reparația străzilor a fost făcută în bătaie de joc. Experții de la Inspectoratul de Stat în Construcții au constatat mai multe fisuri în asfaltul proaspăt turnat pe carosabil. Mai mult, capacele unor canale au cedat pe tronsoanele reabilitate de Teldrum. Cu toate acestea reprezentanții primăriei au recepționat lucrările, fără să aibă vreo obiecțiune.

Teleorman: 152 de contracte = 368.000.000 EUR

În relația cu Teldrum SA, învingător net, atât la contracte, cât și la sume primite, este județul Teleorman. Prin intermediul mai multor instituții publice (consilii locale de comune și orașe, Consiliul Județean și instituții centrale), Teleormanul a acordat 152 de contracte companiei și a plătit peste 368 de milioane de euro.

Pe locul doi vine județul Olt, cu 14 contracte și 38 de milioane de euro.

Pe trei se află Doljul, cu șapte contracte și 23 de milioane de euro investite.

Sub podium, sumele scad sub zece milioane:

Satu Mare, cu aproape nouă milioane de euro (din două contracte), Constanța, cu 4,4 milioane de euro (patru contracte), Argeș – 2,5 milioane de euro (un contract), Dâmbovița – două milioane de euro (un contract), Galați – 1,7 milioane de euro (un contract), Timiș și Tulcea – fiecare cu câte 130.000 de euro.

Comentarii

 • Anca

  02 aprilie 2017 19:20

  Ai roade invidia pe astia care ataca firma asta. Exista vre-o plangere penala impotriva firmei asta?

  raspunde comentariului
 • Biju

  02 aprilie 2017 19:13

  Ce conteaza a cui este firma daca sunt oameni seriosi, mai suntem pe vremea lui Ceausescu sa ducem ciocoii la canal ca asa vrea un tampit in numele luptei de clasa si al proletariatului???

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  31 martie 2017 17:03

  greu de inteles asta cu caracatita. toate multinationalele din lume se intind peste tot si nu totdeauna in mod foarte legal ce-ar fi sa scriti si despre cum s-au intins asa zisele caracatite in domenii de la fast food si bauturi racoritoare si pina la constructia de masini de toate felurile. daca dragnea se va intinde cu caracatita lui in toata lumea, asta ar fi un lucru cu care sa ne mindrim. iar daca dragnea a incalcat legislatia atunci sa se pronunte justitia luind in consideratie si posibilele destabilizari economice generate de aplicarea legii....nu fac apropo la firmele care prelucreaza si lemn furat....

  raspunde comentariului
 • BIBICU

  29 martie 2017 15:03

  IN ROMANIA PROSTIA ESTE ACOPERITA CU DIPLOME, SCOLI SI CU ACADEMII ALE PROSTITUARII DE TOT FELUL, CEEA CE A FACUT CA VALORILE UMANE SA NU MAI CONTEZE IN APRECIERE IAR PROSTIA SI HOTIA SA FIE PLATITE SUBSTANTIAL DIN BANI PUBLICI IN DETRIMENTUL SISTEMULUI DE SANTATE A CELUI DE INVATAMANT, A ECONOMIEI, ETC CARE SUNT TOTAL DECAZUTE.HOTIA IN ROMNIA ESTE ACOPERITA DE TOT FELUL DE IMUNITATI, PARLAMENTARE, BNR-iste, GUVERNAMENTALE, CCR-iste, LEGI ANORMALE, etc.ALESII POPORULUI NU AU MANDATE LIMITATE DOAR LA DOUA CA IN TARILE CIVILIZATE SI NICI RESTRICTII DE INTEGRITATE, MORALITATE SAU COMPETENTA, NU AU NICI CARACTER, NICI DEMNITATE, NICI RUSINE. EI AU TRANSFORMAT POPORUL ROMAN INTRO TURMA DE OI PAZITA DE CIOBANI NEBUNI SI TEMBELI.PRIN TERFELIREA JUSTITIEI DE CATRE IMPOSTORII, SEMIDOCTII SI TRADATORII DE TARA ALESI PRIN HOTIE FARA CRITERII DE VALOARE , IN RO PANA LA DISPARITIA EI COMPLETA CAT MAI CURAND DREPTATEA SE VA FACE CU PARUL, CU CIOMAGUL, CU BATA , CU MACIUCA ETC

  raspunde comentariului
 • ANTI-PSD

  28 martie 2017 16:50

  Pai imbogatiti din astia din banii statuluiadica ai nostri Ghita,Draknea ,Fonta.... trebuie anchetati si dusi acolo unde le este locul cat mai repede cu putinta!

  raspunde comentariului
 • un german

  27 martie 2017 19:40

  În Germania se numește Mafia!În toate spațiile publice fura, mint si fraudă mai bine decât Italia.Românii fericit atunci când fura din pungă, de ce altceva ar alege.Nu vreau să lucreze cu UE da bani pentru infractori.Google Translator, îmi pare rău

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 martie 2017 15:28

  ALOOO, DNA ! O fi el, Liviu Dragnea seful PSD, seful Guvernului Grindeanu si stapanul nostrum, a milioanelor de cetateni ai Romaniei. Dar sunt dovezi suficiente ca este cal mai mare hot si escroc din tara1. Ca a furat Tel Drumul in 2002 si Trenul Reciclator in 2006,de la CJT= Consiliul Judetean Teleorman si pe numele finului sau, Marian Fiscuci. 2.Ca a sifonat, din 2002 pana in prezent, sute de milioane de euro din bani publici si din fonduri UE in Tel Drum, prin contracte directe, fara concurs si prin concursuri truncate 3. Ca a angajat doua pesediste, platite cu salarii reale si vizibile pe statele de plata, doar ca angajatele sefului CJT nu s-au vazut deloc pe la locul de munca, fiindca trudeau in fel si chip pe la Secretariatul PSD-ului din Alexandria si luau salarii pe statele de plata ale Directiei pentru Protectia Copilului 4. In 2005, Dragnea a furat, nu e nicio gluma, restaurantele si magazinele comerciale din Turnu Magurele, care apartinusera companiei de Stat SC MODERN SA, dupa care a vandut cladirile pe bani multi, sa aiba ce cara cu avionul in Brazilia 5. A furat HotelulTurris, tot din Turnu Magurele. Hotelul respectiv a fost mai intai renovat de Dragnea in 2002 cu doua milioane de euro de la CJT si la cumparat, in 2009, cu 214.000 de lei, pe numele sotiei sale, Bombonica. 6. Dragnea a mai furat si fostul CAP din Salcia, cu 13 mii de hectare de teren agricol, silozuri si ferme de porci si de vite, cu statiunea de unelte agricole, cu tot. Cat a fost stapanul Ministerului Dezvoltarii, Dragnea a trimis bani multi celui mai cunoscut mafiot din Bacau si primaritei din Craiova, Olguta Vasilescu. Si isteata primarita a aruncat cei 8,9 milioane de euro primiti de la Dragnea, firmei Tel Drum, ca sa repare si sa asfalteze, prost si FARA AUTORIZATIE, trei strazi din Craiova. A se observa ca banii de la Dragnea au ajuns la Tel Drum, adica tot la Dragnea. Pai ce sa mai fure si cat sa mai fure Al Capone de Teleorman, ca DNA, care poseda toate aceste date insiruite de mine, sa se autosesizeze si sa-l invite pe individ la dialog ?

  raspunde comentariului
 • [email protected]

  27 martie 2017 15:08

  BunăNoi ajutăm oameni în dificultăți financiare. Ai nevoie de un împrumut pentru a soluționa factura? Ai nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? Ai nevoie de un împrumut pentru educație în continuare? Ați fost vreodată respins de bănci și companii de carduri de credit ?. Noi oferim asistență financiară pentru public, cu o rată de 3 dacă este interesatDu-te înapoi cu formularul de cerere de mai josNumeAdresaSexțarăSuma creditului necesarDurata credituluiVenit lunarNumar de mobilOcupaieScopul credituluiContactati-ne acum la aidenwilliamloanfirmoutlook.comSalutariDl William Aiden

  raspunde comentariului
 • MIHAI

  27 martie 2017 15:07

  Daca se intampla aceste lucrurifapte penale asa de grave,acesti ordinari faceau puscarie zeci de ani,daca nu luau chiar pe viata. Aici este tara lor,ca le-au dat-o mamicile lor si matusile alea bagaboante care aveau dosite la saltea zeci si sute de mii de euro,daca nu chiar milioane de euro.Acest domn TARICEANU cred ca a luat ceva lectii de "'smenar"' se la taticul lui vitreg,Amedeo Lazarescu,un foarte bun sifonar al fostei securitati.

  raspunde comentariului
 • SOCRATE

  27 martie 2017 15:02
 • Vai de noi !

  27 martie 2017 14:57

  Scrieti , scrieti , dar ce folos daca nimeni nu se implica in cercetarea acestor fapte . Oare cu ce se ocupa mult iubita noastra C Kovesi ? Nu poate face nimic impotriva grupuli " Noi suntem Puterea " , din care si ea face sau a facut parte ?

  raspunde comentariului
  • Marian

   28 martie 2017 18:25

   Kovesi si DNA isi fac datoria! Dar nu pot ancheta decat in urma unor sesizari sau reclamatii! Deci cei care au date si sunt doritori de indreptarea lucrurilor, ar trebui sa faca aceste sesizari sau reclamatii! Este absurd sa tot criticati DNA si pe Kovesi, ca nu ancheteaza! Actionati!

   raspunde comentariului
 • Vai de noi !

  27 martie 2017 14:55

  Scrieti , scrieti , dar ce folos daca nimeni nu se implica in cercetarea acestor fapte . Oare cu ce se ocupa mult iubita noastra C Kovesi ? Nu poate face nimic impotriva grupuli " Noi suntem Puterea " , din care si ea face parte ?

  raspunde comentariului
  • Emil G.

   28 martie 2017 18:27

   Rautate nejustificata! Kovesi isi face datoria si nu apartine puterii care conduce Romania!

   raspunde comentariului
 • TeleDRUM

  27 martie 2017 14:37

  DRACnea SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI !

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 martie 2017 13:40

  Cel mai mare sarlatan, E hotul din Teleorman Ca s-a infratit cu hotii Si-a pus, sa voteze, mortii. Este condamnat acum, Dar tot fura cu Tel Drum. A salvat un ucigas Si-a furat u-ntreg oras Cu hotel si magazine, Sa le aiba pentru sine. Si se scalda-n milioane, Cat mai este la butoane. Ca fiu de militian Si sultan pe teleorman. Nu poti, n-ai cum sa-l intorci, C-a furat ferma de porci Si pamant, mii de hectare,De ramai cu ochii-n Soare. Ca ministru-n Bucuresti, A dat baniinu ghicesti. Lui Olguta, frumusel,Sa se-ntoarca tot la el. Si-n Brazilia, holtei, Cara banii frumusei. Ca e inalt hot de stat Si nu-i luat la-ntrebat.

  raspunde comentariului
 • motoc

  27 martie 2017 12:49
 • valy lon

  27 martie 2017 9:56

  Asta e "forța celui mai mare partid" JAFUL fără limite i tot Jaful e .....dragostea dintre Tăriceanu i Dragneal .Nu vă necăjiți că mai aruncă i prostimii câte ceva ca să i țină în viață.Deci, votați Ciuma roie că.....ne a dat ceva !

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  27 martie 2017 9:07

  Asa arata "democratia originala".Asa se prezinta "economia de piata libera" in tara noastra?!Bine ca exista România Libera.Bine ca suntem in NATO si EU..In România se poate trai mai bine...fara corupti

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  27 martie 2017 8:59

  Faceti un sodaj asupra opiniei celor care au votat Dragnea,Tericeanu, sau alti "agatati"...Bine ca exista Romania Libera.Bine ca suntem în NATO si Eu

  raspunde comentariului
 • fara numar, fara numar

  27 martie 2017 7:26

  are dreptate, de ce sa ramana sarac daca avem o tara bogata.

  raspunde comentariului
 • Teleormanu

  27 martie 2017 1:52

  De la teormanizare la teleromanizare. Azi in Alexandria maine in toata tara. Altfel spus morometizare.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design