12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDeținut, REȚINUT după ce a mințit că e procuror șef adjunct în...

Deținut, REȚINUT după ce a mințit că e procuror șef adjunct în DNA. Cum păcălea oamenii cercetați penal

Un deținut din Penitenciarul Giurgiu a fost reținut de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, după ce a pretins că este procuror din conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), potrivit unui comunicat al instituției. 

Astfel, Ioan Mâgză, dar și complicele său, Mihai-Alexandru Pandrea, au fost reținuți pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că, pe 4 septembrie 2015, Mâzgă Ioan, în prezent încarcerat în Penitenciarul Giurgiu,s-a recpmandat ca procuror  cu funcție de conducere în DNA și a pretins că are influență asupra procurorilor din subordine pentru a cere suma de 50.000 de euro de la o persoană (denunțătoare, în cauză), pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale. 

Suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, lui Pandrea Mihai Alexandru, la indicaţiile lui Mâzgă, la o locaţie stabilită de către acesta din urmă, pe raza judeţului Braşov.

Pandrea a fost cooptat de către Mâzgă, pentru că acesta din urmă se află în stare de deținere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, avea nevoie de o persoană aflată în libertate pentru a lua banii. 

La rândul său, Pandrea Mihai Alexandru a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, deoarece se temea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală. 

Duminică, persoana denunţătoare a înmânat suma de 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceştia să dea suma respectivă de bani mai departe lui Pandrea Mihai Alexandru, moment în care au intervenit organele de urmărire penală și s-a procedat astfel la constatarea infracțiunii flagrante.

Mâzgă Ioan, deţinut în Penitenciarul Giurgiu, a dezvoltat un mecanism în cadrul căruia, prevalându-se de influenţa pe care afirma că o are, respectiv aceea de procuror şef adjunct al DNA, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor de judecată şi al organelor de urmărire penală,  pretinzând de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora.

Astfel, Mâzgă Ioan a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive.

Aceste acțiuni au fost realizate de Mâzgă pentru a identifica persoanele cu afaceri judiciare/apropiaților acestora față de care, în schimbul obținerii umor sume de bani, a traficat influența, pe care din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă