18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDeputatii au dat raport favorabil pentru Legea SRR si SRTv

Deputatii au dat raport favorabil pentru Legea SRR si SRTv

Comisia de cultura a Camerei Deputatilor a dat, luni, raport favorabil pentru noua Lege de organizare si functionare a Radioului si Televiziunii Publice, admitand mai multe amendamente, printre care se numara si cel prin care membrii Consiliului de Administratie din cele doua institutii isi pot reinnoi mandatul o singura data.

Deputatii au mai votat un amendament referitor la demiterea presedintelui si a membrilor Consiliilor de Administratie din cele doua societatii, care nu mai pot fi demisi in cazul in care raportul de activitate nu este aprobat de Parlament, cum este in prezenta forma a legii.
De asemenea, deputatii au decis ca numirile pentru membrii Consiliilor de Administratie ale celor doua societati, propuneri venite din partea presedintelui, a Guvernului, a grupurilor parlamentare reunite ale celor doua Camere, a grupurilor parlamentare ale minoritatilor nationale, alta decat cea maghiara, precum si a personalului de specialitate din SRR si SRTv, se fac in 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Un alt amendament adoptat prevede ca "persoanele juridice, prin similitudine cu persoanele fizice, pot fi exceptate anual de la plata taxei radio-tv daca declara prin reprezentantul legal ca nu detin aparate radio-tv".

Deputatii au eliminat din textul de lege prevederi care fac referire la dreptul la replica, avand in vedere ca acestea se regasesc in normele de reglementare ale Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Printre prevederile eliminate din acest motiv se numara cele prin care stirile sau informatiile care se dovedesc inexacte trebuie rectificate in conditii similare rectificarii sau cele prin care persoanele care se simt lezate de anumite stiri pot primi drept la replica in 48 de ore de la solicitare.

De asemenea, Comisia de cultura a decis sa elimine din textul initial al Legii si prevederea prin care persoanele care demise de Parlament, pentru activitate necorespunzatoare in calitate de membru al unuia dintre Consiliile de Administratie (CA) ale celor doua societati, nu mai puteau face parte din CA.

Si alineatul 1 al articolului 34 din proiectul legislativ care stipula ca "orice ingerinta politica sau de alta natura in activitatea membrilor Consiliilor celor doua societati este interzisa" a fost eliminat, deputatul Madalin Voicu catalogandu-l a fi de "domeniul primitivismului clasic".
"Acest alineat e atat de penibil si de idiot. Putem gasi o alta solutie, pentru ca este de domeniul primitivismului clasic", a spus Voicu.

Discutii aprinse au suscitat articolele care faceau referire la personalul de specialitate din SRR si SRTv, care nu pot face parte din partide sau formatiuni politice, cat si cele legate de numarul membrilor Consiliului de Administratie si mandatul acestora de cinci ani.

Deputatul UDMR Marton Arpad a pledat pentru mentinerea mandatului membrilor CA la patru ani sau pentru prelungirea acestuia la sase ani, argumentand ca in caz contrar, Guvernul ar fi nevoit sa adopte ordonante de urgenta.
"De ce sa facem mandatele de cinci ani si saracul Guvern sa se cazneasca sa dea ordonanta de urgenta? De ce sa ingreunam aceste jocuri politice? Sa lasam la patru ani", a spus Marton Arpad, care a opinat ca legea ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala, facand referire la articolul privind depolitizarea personalului de specialitate din cele doua institutii.

In replica, presedintele Comisiei, Raluca Turcan, a spus ca declaratiile deputatului UDMR sunt de natura politica.
"Cred ca decalarea mandatului membrilor CA de cel al parlamentarilor ofera mai mare independenta celor doua Consilii de Administratie de factorul politic", a completat vicepresedintele CNA, Ioan Onisei.

Propunerea deputatului UDMR a fost respinsa, la fel ca si cele privind reducerea indemnizatiilor lunare primite de presedintele Consiliului de Administratie la nivelul functiei de secretar de stat si de membrii CA la 1%. In proiect se prevede o indemnizatie la nivelul functiei de ministru pentru presedintele Consiliului de Administratie si de 25% pentru membrii CA.
Proiectul de lege va intra, miercuri, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este primul for sesizat.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă