15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTolontan: Ioan Gyuri Pascu chemase Salvarea înainte să moară. Medicul i-a spus...

Tolontan: Ioan Gyuri Pascu chemase Salvarea înainte să moară. Medicul i-a spus că are atac de panică. După două ore, Pascu a făcut infarct. Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control şi aşteaptă rezultatul anchetei de la Ambulanţă

UPDATE 23.40: Jurnalistul Cătălin Tolontan a declarat la Antena 3 că este o discrepanţă între ce a spus luni purtătorul de cuvânt al SMURD că la ora 05:00 s-a primit un apel de urgenţă, în condiţiile în care primul apel a fost la ora 03:27: “Când ni se comunică o informaţie publică, ni se comunică prin numele 112, nu prin numele Bucureşti-Ilfov sau al nu ştiu cărui departament. Gyuri Pascu nu a avut nicio vină că cei de la SMURD şi cei de la Ambulanţă nu s-au înţeles”.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr Alis Grasu, a precizat că “dacă pacientul nu a relatat nimic despre antecedentele cardiace, nimic nu putea să îi inducă doctoriţei gândul că sunt probleme cardiace. Toate echipajele de urgenţă fac aceste investigaţii, printre care şi electrocardiograma. Medicul de pe maşina de consultaţie face electrocardiograma când sunt semne ale unei afecţiuni cardiace”.

“Eu iau de bună ceea ce scrie în declaraţia doctoriţei şi în fişa de solicitare. A administrat o jumătate de fiolă de diazepam pentru că domnul Gyuri Pascu dorea să doarmă, nu dormise de mai bine de trei zile. Nu am nicio secundă intenţia să îi iau apărarea medicului, am declanşat ancheta internă la câteva ore după intervenţia medicului. S-a discutat la raportul de gardă”, a explicat Alis Grasu. 

Managerul SABIF a mai declarat că artistul a refuzat să meargă la spital, deoarece a făcut foarte multe investigaţii pe baza atacului de panică de care suferea şi că îşi doreşte “doar să se odihnească”. Ioan Gyuri Pascu i-a mai spus medicului de pe ambulanţă că nu mai dormise de 3 nopţi.

UPDATE 22.20: Medicul de la Serviciul de Ambulanţă care a făcut prima consultaţie la domiciliu în urma apelului făcut de fosta soţie a lui Ioan Gyuri Pascu este suspectat că a tratat incorect cazul artistului. El ar putea fi acuzat de culpă medicală. 

Potrivit unui comunicat de presă al MS, “informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială. Urmare a acestui lucru şi după analizarea tuturor documentelor şi procedurilor, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiului Medicilor, care are atribuţii asupra unor potenţiale culpe medicale”. (detalii aici)     

UPDATE 17.50: Ministerul Sănătăţii a decis să trimită Corpul de Control la Serviciul de Ambulanţă. Este vorba de o echipă de specialişti de la MS şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Reprezentaţii celor două instituţii vor să afle care a fost situaţia atunci când medicul de pe ambulanţă a ajuns la Gyuri Pascu şi ce l-a determinat să ia decizia de a-l trata ca pe un caz de “atac de panică”.

17.30: Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a informat miercuri că s-a autosesizat în cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu.

Citește mai multe despre reacția Colegiului Medicilor aici

17.20: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, a declarat pentru România Liberă că instituţia pe care o reprezintă aşteaptă rezultatul anchetei interne a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. El a mai spus că, deocamdată,  nu a fost dispusă nici o măsură în cazul decesului artistului Ioan Gyuri Pascu.

 


Cu două ore înainte să moară, Ioan Gyuri Pascu chemase o ambulanță, dar medicul acesteia i-a spus că are doar un atac de panică. Această dezvăluire este prezentată, miercuri, pe contul său de Facebook, de jurnalistul Cătălin Tolontan, care citează o sursă din Serviciul de Ambulanță București.

“Moartea lui Gyuri Pascu are un moment pe care autoritățile l-au ținut secret pînă azi. Bărbatul de 55 de ani a murit de infarct luni, la 5 dimineața. Dar cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un apel de urgență.

”Au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a ziarului, chiar de la Ambulanța București. Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București. Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat”, relatează Cătălin Tolontan pe Facebook.

Directorul Serviciului de Ambulanță București, medicul Alis Grasu, i-a confirnat jurnalistului aceste informații:

“Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a explicat Alis Grasu, citată de Cătălin Tolontan.

Al doilea moment al intervenției medicale, potrivit medicului Alis Grasu, s-a desfășurat astfel:

“”La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit,pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat”.

Managerul Serviciului de Ambulanță București confirmă că în instituția ei se derulează o anchetă internă: “Facem o anchetă să vedem dacă medicul de la ora 3 a făcut tot ce trebuia să facă. Dacă a respectat protocolul. Și vom lua măsuri”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă