10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia parlamentară SRI analizează riscurile teroriste asupra României

Comisia parlamentară SRI analizează riscurile teroriste asupra României

UPDATE 13,30: Şedinţa Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a început, miercuri, în prezenţa şefului Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Sorin Cozma, informează Agerpres.

Membrii comisiei discută pe tema prevenţiei în România din perspectiva evoluţiei riscurilor teroriste, ca urmare a atentatelor care au avut loc la Bruxelles, a anunţat, marţi, preşedintele comisiei, deputatul Georgian Pop. 

“Dacă sistemul de securitate din Belgia ar fi reuşit să fie eficient în prevenţie, ar fi monitorizat, ar fi arestat şi ar fi expulzat pe acei terorişti care astăzi au omorât zeci de persoane şi au rănit sute de persoane. Asta înseamnă prevenţie. De aceea am convocat o şedinţă a Comisiei de control SRI, am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document – care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi Brigada Antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine”, a precizat Pop la Palatul Parlamentului. 

Membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI se reunesc miercuri pentru a discuta pe tema prevenţiei în România din perspectiva evoluţiei riscurilor teroriste, informează Agerpres.

Ședința are loc în contextul atentatelor care au avut loc marți la Bruxelles. 

“Dacă sistemul de securitate din Belgia ar fi reuşit să fie eficient în prevenţie, ar fi monitorizat, ar fi arestat şi ar fi expulzat pe acei oameni, pe acei terorişti care astăzi au omorât zeci de persoane şi au rănit sute de persoane. Asta înseamnă prevenţie. De aceea am convocat pentru mâine, la ora 13,00, o şedinţă a Comisiei de control SRI, am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document – care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi Brigada Antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine”, a declarat marţi preşedintele Comisiei de control al SRI, deputatul Georgian Pop. 

El a adăugat că România se află “într-o menghină foarte complicată” din perspectiva evoluţiilor fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică. “Dacă vă uitaţi la evoluţiile fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică, vom constata cu toţii că, din nefericire, ne aflăm într-o menghină foarte complicată. Adică, în vestul României – Bruxelles, în special, dar şi Paris – vedeţi că aceste atentate nu au fost sporadice. Practic, ele sunt în cascadă. La fel se întâmplă în estul României, în Turcia – Ankara, Istanbul. Nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate şi executate în cascadă”, a explicat Pop. 

Georgian Pop a precizat că îşi doreşte ca România, pe dimensiunea antiteroristă, să aibă un sistem de prevenţie foarte bun, pentru a nu se întâmpla ca la Bruxelles. 

Capitala Belgiei, Bruxelles, a fost marţi ţinta mai multor atentate teroriste, cu puternice explozii pe aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek, soldate cu morţi şi răniţi. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă