34.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialComisar al Gărzii Financiare Bihor, trimis în judecată pentru trafic de influență

Comisar al Gărzii Financiare Bihor, trimis în judecată pentru trafic de influență

Un comisar al Gărzii Financiare Bihor a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru trafic de influență, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Virgil Popa este acuzat că a cerut și a primit 1.000 de euro și 10 saci cu zahăr de la administratorul unei firme ca să îl ajute cu niște documente cerute de IPJ Bihor.

Redăm comunicatul DNA:

”În perioada mai–august 2013, inculpatul Popa Virgil, în calitate de comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, a pretins şi a primit de la o persoană care administrează o societate comercială (denunțătoare în cauză), în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de 1.000 euro şi zece saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie din IPJ Bihor şi asupra unor funcţionari din cadrul DGFP Bihor şi Garda Financiară Bihor şi că, prin intermediul acestora, o poate ajuta pe respectiva persoană în cursul unor verificări şi controale ale acestor instituţii la firma administrată de aceasta.

În cursul anului 2013, IPJ Bihor efectua cercetări într-o cauză penală, în cadrul căreia erau verificate şi activităţile comerciale ale societății comerciale administrate de persoana care avea să formuleze denunț în prezentul dosar și, în contextul verificărilor, administratorului i-au fost solicitate documente financiar–contabile ale societăţii. În aceste condiţii, prin intermediul unei alte persoane, administratorul societății comerciale l-a cunoscut pe inculpatul Popa Virgil, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Financiare Bihor.

Inculpatul Popa Virgil, aflând de la administrator că se fac verificări de organele de poliţie în legătură cu activitatea societății, s-a arătat interesat atât de documentele solicitate, de lucrătorii de poliţie care efectuau cercetări şi de situaţia societăţii comerciale, în legătură cu implicarea acesteia într-o eventuală cauză penală.

În urma informaţiilor primite de la administrator, inculpatul Popa Virgil l-ar fi sfătuit să declanşeze procedura de insolvenţă a uneia dintre cele două societăţi comerciale, indicându-i o societate specializată în această procedură. De asemenea, l-ar fi sfătuit, după cum susține administratorul, să își continue activitatea cu una dintre firme, deoarece pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, cei care au atribuţii de control ar fi fost ocupați cu alte probleme. Totodată, l-ar fi încurajat pe administrator să presteze în continuare aceleaşi operaţiuni comerciale, asigurându-l că ceea ce face este legal şi că aceste activităţi sunt practicate şi de alţii.

În schimbul asigurării protecţiei şi a sfaturilor date, inculpatul Popa Virgil ar fi pretins şi primit de la administrator contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul proprietate personală, respectiv 300 lei, promiţând în schimb că îi va acorda sprijin şi ajutor pe viitor, afirmând că are cunoştinţe la poliţie, finanţe şi gardă financiară şi că are influenţă în aceste instituţii.

Pe baza influenţei pe care inculpatul Popa Virgil a lăsat să se creadă că o are asupra unor lucrători de poliţie din cadrul IPJ Bihor, respectiv a unor funcţionari din cadrul DGFP Bihor şi Garda Financiară Bihor, prin intermediul cărora poate rezolva eventuale probleme în care ar putea fi implicat administratorul societății comerciale, în perioada mai–august 2013, inculpatul Popa Virgil a pretins şi primit de la acesta sume de bani cuprinse între 50 şi 100 euro. Pe lângă sumele de bani pretinse Popa Virgil ar fi cerut diferite cantităţi de zahăr, în total 10 saci a câte 50 kg fiecare, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor administratorului.

Administratorul denunțător a precizat că ar fi notat în agendă unele dintre sumele de bani pe care i le-ar fi dat lui Popa Virgil, pentru a justifica cheltuielile firmei. Despre sumele de bani şi cantităţile de zahăr pretinse şi primite de inculpatul Popa Virgil, a aflat și o altă persoană, cea care a intermediat inițial contactul dintre administrator și comisarul de gardă financiară, existând chiar situații în care, în lipsa administratorului, inculpatul Popa Virgil îi cerea acestuia sume de bani, pe care acesta din urmă și le recupera, în cele din urmă, de la administrator. În două situații, Popa Virgil i-ar fi cerut persoanei respective să îi transporte sacii de zahăr la locuința unei persoane din familia comisarului.

Procurorii au propus instanţei de judecată să se pronunţe cu privire la confiscarea, de la inculpatul POPA VIRGIL, a echivalentului în lei a 1.000 euro şi echivalentul a 350 euro, contravaloarea a zece saci cu zahăr de 50 kg/sac.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor”.

Cele mai citite

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

Rusia și Ucraina s-au lovit reciproc cu drone

Rusia a atacat joi cu drone şi rachete infrastructura energetică în mai multe locuri din Ucraina, a comunicat ministerul energiei de la Kiev. Informaţiile preluate...

Vizita ambasadorului României în statele americane Kansas și Arkansas. Întâlniri cu comunitățile de români, mediul universitar și de cercetare științifică

Ca parte a turneului “50 States, One Community”, ambasadorul României, Andrei Muraru, a vizitat statele americane Kansas și Arkansas, în perioada 13-14 iunie, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă