30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCCR a respins alte 12 cereri de anulare a primului tur al...

CCR a respins alte 12 cereri de anulare a primului tur al alegerilor, inclusiv una depusă de Monica Macovei

Curtea Constituțională a României a respins, joi, alte 12 cereri de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, printre care și cea formulată de Monica Macovei, candidat independent.

Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi. Judecătorii CCR au respins 11 contestații ca inadmisibile pentru că numai candidații sau partidele care i-au propus pot să facă sesizare, iar cealaltă, respectiv a candidatului independent Monica Macovei, ca neîntemeiată.

Contestaţiile au fost formulate de Raul-Alex Terme, Geanina Stefany Florentina Iova, Costel Petre, Iulia Colici, Diana Gloria Salaoru, Ioan Marcu, Gabriel Meca, Ioan Andrica, Cornel Cernoschi, Eugeniu Dragoș Petria şi Viorel M. Iacobescu.

Hotărârile Plenul CC în cazul celor 12 sesizări sunt definitive şi vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de CC vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial, arată CC, într-un comunicat de presă.

În ședința de miercuri, CCR a respins 12 contestații depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din cauza "votului din diaspora", inclusiv unele depuse de candidatul independent la prezidențiale Gheorghe Funar.

Trei dintre contestaţii au fost făcute de Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale, Ștefan Stan, președinte al Partidului pentru Reconstrucția României, şi de Partidul Solidarității Democratice pentru Șanse Egale și pentru o Societate Mai Bună, Asociația pentru Cinstirea Memoriei Eroilor, Fundația Speranța în Democrație Pace și Sănătatea Lumii (Fundația Speranța) și Federația Civică "Solidaritatea Democratică", împreună cu membrii fondatori. Celelalte nouă au fost formulate de Diana Fanea, Dragoș Nicolae Șaramet, Irina Nedelcu, Antonio Alexandru Voinescu, Daniel Ionuț Bogdan, Amandi-Bianka Budai, Cezar Cernea, Iosif Karoly Kiss şi Octavian Andre Antony.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat că legea prevede că pot face astfel de contestații numai cei care au candidat sau partidele care i-au propus și că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influențat rezultatul.

Cele mai citite

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă