32.9 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialCazul familiei Bodnariu: Ce a cerut comisia de parlamentari români, aflată în...

Cazul familiei Bodnariu: Ce a cerut comisia de parlamentari români, aflată în Norvegia, autorităţilor

Parlamentarii români aflaţi în Norvegia i-au cerut guvernatorului din localitatea de reședință a familiei Bodnariu să reanalizeze ordinul de plasare a copiilor, pe motiv că măsura ar fi o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului, potrivit Mediafax.

“Parlamentarii români au cerut (…) imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporționată și reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislației internaționale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislația norvegiană)”, potrivit unui comunicat de presă emis de Senat.

Citeşte şi: Cazul Bodnariu, dezbătut în Parlamentul European 

În cadrul întâlnirii cu guvernatorul județului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situaţia mai multor familii ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat. Parlamentarii au menţionat că situaţia familiei Bodnariu a generat o “emoție deosebit de puternică în rândul cetățenilor români” penrtu că Barnevernet, instituţia care se ocupă de respectarea drepturilor copiilor în Norvegia, acţionează cu lipsă de transparenţă şi că asupra sa planează suspiciuni asupra modului în care gestionează cazurile.

Citeşte şi: Consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agenţiile pentru protecţia copilului din România şi Norvegia

Delegaţia a vizitat şi familia, discutând cu Marius şi Ruth Bodnariu, a “vizitat locuința și a constatat condițiile adecvate de viață și dezvoltare oferite copiilor de către părinți”, potrivit sursei citate. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei și cu alți membri ai comunității locale.

În perioada 20-22 ianuarie o delegație de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha şi din care fac parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea şi Ovidiu Iane și senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde “demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului”.

Citeşte şi: Efectul Bodnariu? Norvegia îşi va schimba legislaţia cu privire la copii

În programul delegaţiei sunt incluse convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în 16 noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...

Numărul Beneficiarilor de Pensii și Indemnizații Speciale a Scăzut în Iunie 2024

În luna iunie 2024, un număr de 422.523 de persoane beneficiau de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, potrivit datelor centralizate de Casa...
Ultima oră
Pe aceeași temă