9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăEconomieNumărul Beneficiarilor de Pensii și Indemnizații Speciale a Scăzut în Iunie 2024

Numărul Beneficiarilor de Pensii și Indemnizații Speciale a Scăzut în Iunie 2024

În luna iunie 2024, un număr de 422.523 de persoane beneficiau de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Aceasta reprezintă o scădere cu 267 de beneficiari față de luna anterioară.

Evoluția Numărului de Beneficiari

Comparativ cu luna mai, numărul beneficiarilor de pensii și indemnizații speciale a înregistrat o scădere ușoară. Această evoluție poate reflecta diverse modificări demografice și legislative care influențează dreptul la aceste beneficii.

Contextul Scăderii

Reprezentanții CNPP au subliniat că fluctuațiile în numărul de beneficiari sunt normale și pot fi atribuite unor factori precum recalcularea pensiilor, modificări legislative sau alte ajustări administrative.

Declarația CNPP

Monitorizăm constant evoluția numărului de beneficiari pentru a asigura o administrare eficientă a sistemului de pensii și indemnizații speciale. Scăderea din această lună este una marginală și se încadrează în tendințele obișnuite,

a declarat un oficial al CNPP.

Implicații pentru Sistemul de Pensii

Această scădere, deși minoră, indică necesitatea unei monitorizări continue și a ajustărilor necesare pentru a menține sustenabilitatea sistemului de pensii și pentru a asigura că toți beneficiarii primesc drepturile care li se cuvin conform legii.

CNPP va continua să centralizeze și să publice date relevante pentru a oferi o imagine clară asupra evoluției beneficiilor de pensii și indemnizații speciale, asigurând astfel transparența și eficiența în administrarea acestor fonduri publice.

Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 189.975. Indemnizaţia medie era de 1.537 lei.

Un număr de 15.977 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 942 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, şi 66.150 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 874 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 45.635, suma medie plătită fiind de 83 de lei.

Beneficiarii de indemnizaţii cf. Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.769, aceştia primind o sumă medie de 2.168 lei.

De asemenea, în iunie 2024, erau înregistraţi 556 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 345 lei, 14.062 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.916 lei, şi 77.399 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 128 lei.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China de subminarea alegerilor prezidențiale din SUA

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China că ar depune eforturi pentru a submina alegerile prezidențiale din SUA. Raportul a fost realizat de Centrul Microsoft...

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...

Hezbollah vede în atacurile israeliene asupra Iranului o „escaladare periculoasă” în regiune

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a calificat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o 'escaladare periculoasă' în regiune, afirmând că Washingtonul poartă 'întreaga responsabilitate' pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă