9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCât de CREDULI sunt românii: OPT persoane, păcălite de un ESCROC spaniol

Cât de CREDULI sunt românii: OPT persoane, păcălite de un ESCROC spaniol

Rata mare a şomajului din România îi face pe oameni să accepte practic orice loc de muncă. Iar dacă oferta vine de la un cetăţean străin frumos îmbrăcat, încrederea este şi mai mare. Opt români, dornici să lucreze pentru o companie aeriană din Spania, au ajuns să dea bani frumoşi unui spaniol, alegându-se însă cu buzunarele goale.

Spaniolul a fost prins în flagrant, pe aeroportul Otopeni, de poliţiştii de frontieră în timp ce solicita diferite sume de bani de la cetăţeni români, cu promisiunea că urmează să-i angajeze la o companie aeriană spaniolă. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore.

Pentru a nu trezi suspiciuni “candidaţilor”, bărbatul le solicita sume mici de bani (între 70-130 euro), sub diferite pretexte pentru realizarea documentaţiei necesare în vederea angajării.

Condamnat pentru deturnare de fonduri
În urmă identificării şi verificărilor efectuate în bază de date, s-a stabilit că autorităţile spaniole au emis, în luna iulie 2013, pe numele bărbatului, mandat european de arestare, acesta având de executat o pedeapsă de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea în anul 2004, pe teritoriul Spaniei, a unor infracţiuni de fals, deturnare de fonduri şi înşelăciune.

Se prezenta drept angajat al unei companii aeriene
La începutul lunii august 2013, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Aeroport Internaţional Henri Coandă au intrat în posesia unor informaţii cu privire la faptul că un cetăţean spaniol, sub pretextul că este reprezentant al unei companii aeriene spaniole, recrutează cetăţeni români, în incintă aeroportului, în vederea angajării că reprezentanţi ai acesteia în România.

Având în vedere faptul că, respectivă companie aeriană nu mai operează pe Aeroportul Henri Coandă, poliţiştii de frontieră au avut suspiciuni cu privire la legalitatea acestui demers şi au procedat la efectuarea unor verificări.

Cum acţiona spaniolul
Bărbatul a fost identificat, joi, în zonă publică a Aeroportului Henri Coandă.
Sanchez B., în vârstă de 40 ani, părea un recrutor amabil. El a fost prins de poliţiştii de frontieră exact în momentul în care negocia un contract de muncă. Victima era o femeie de 36 de ani din Ilfov.

Bărbatul se întâlnea cu potenţialii candidaţi de mai multe ori, la început pentru interviu, iar ulterior pentru completarea unor diferite formulare în vederea semnării contractului de muncă. Pentru a nu trezi suspiciuni, bărbatul le solicita candidaţilor sume mici de bani, sub diferite pretexte pentru realizarea documentaţiei necesare în vederea angajării.

În urma cercetărilor, au fost identificaţi 8 cetăţeni români care i-au plătit cetăţeanului spaniol sume cuprinse între 70 şi 130 euro, pentru a face demersurile de angajare, urmând ca ulterior aceştia să achite alte sume de bani, cu ocazia semnării contractului de muncă, participarea la diferite cursuri de pregătire, bilete de avion etc.

A recunoscut că nu este recrutor
În cadrul primelor cercetări, cetăţeanul spaniol a declarat că nu este angajat al unei companii aeriene, dar a recunoscut că, pe teritoriul României a recrutat mai multe persoane, cetăţeni români, sub pretextul de a-i angaja să lucreze pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în calitate de reprezentanţi ai unei companii aeriene.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit cetăţeanului spaniol dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prin folosirea de calităţi mincinoase, fiind prezentat procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care au emis pe numele acestuia ordonanţa de reţinere pentru 24 ore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă